Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu urmează să fie pus în libertate prin decizia dată azi de către Judecătoria Baia Mare. Fostul șef al județului a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul Mită la CJ Cluj, alături de afaceriștii Vasile Pogăcean și Ioan Bene. În cazul lui Vasile Pogăcean, instanța a decis eliberarea condiționată a acestuia încă din toamna anului 2018, iar Ioan Bene are un mandat de arest european emis pe numele său, dat fiind că a fugit în Italia și s-a sustras de la executarea condamnărilor primite (în dosarele de la Cluj și București).
„În temeiul art. 587, alin. 1 Cod procedură penală, admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul UIOREANU HOREA DORIN, deţinut în Penitenciarul Baia Mare în executarea pedepsei de 5 ani şi 10 luni închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 173/2016 a Tribunalului Cluj şi, în consecinţă: Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 204/2016/2018, emis de Tribunalul Cluj şi atrage atenţia acestuia asupra dispoziţiilor art. 104 din Codul penal. Condamnatul îşi stabileşte domiciliul în Cluj-Napoca. În temeiul art. 100, alin. 6 Cod penal, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei (14.08.2022), constituie termen de supraveghere pentru condamnat. În temeiul art. 101, alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 101, alin. 5 Cod penal, măsurile de supraveghere se execută din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani”, se arată în soluția dată de instanță.
Horea Uioreanu a fost denunțat de către finul său, care era șef de cabinet la Consiliul Județean Cluj, Răzvan Pop. În dosarul instrumentat de DNA Cluj mai apărea un martor cu identitate protejată, despre care se susținea că era tot Răzvan Pop. Mai mult, martorii audiați la dosar susțineau că Răzvan Pop își pastra anumite plicuri pentru el, însă DNA Cluj l-a făcut de neatins.
Au mai fost condamnați la închisoare cu suspendare: profesorul Ioan Petran (ex consilier județean PNL) și Gabriel Davidescu (ex director al UTI) – actualmente director al firmelor lui Ioan Bene.