PORTRET

Horațiu Weiker, artistul clujean care face bijuterii unicat și reinventează conceptul de icoană pe sticlă

Scris de 491

Într-un mic atelier din centrul orașului, iau naștere bijuterii și obiecte decorative unicat – inele, cercei, coliere, brățări, pictură pe sticlă, sfeșnice etc. Toate sunt făcute din argint și cupru și fiecare obiect în parte are propria poveste. De exemplu, în cazul sticlei (glajă) pictate, artistul a pornit de la ideea icoanelor de la Nicula și a mers mai departe cu conceptul. Așa a ajuns să facă altfel de icoane pe sticlă, icoane care pot deveni obiecte decorative, cum ar fi sfeșnicele. Artistul plastic Horațiu Weiker este creatorul acestor obiecte de artă. El spune că nu vinde materiale, ci mai degrabă idei și concepte.

Artistul clujean este pictor de profesie, dar de aproape 30 de ani se ocupă și de crearea de bijuterii și obiecte de artă.

“Este o pasiune care a trecut în realizarea de obiecte care se pot cumpăra. Fiind student de Arte Plastice, la specializarea Pictură am ajuns până la urmă ca forma de exprimare a mea să fie bijuteriile, obiectele de artă decorativă și tot ce înseamnă frumos, unicat. Ca să nu intrăm în stereotipuri de genul că de mic copil am fost pasionat, de mult am început să lucrez astfel de obiecte de artă, undeva prin anii ‘80. Atunci a început să apară și pasiunea și modul de lucru de a lucra obiecte care pot fi vândute. Comparativ cu pictura, aceasta este o altă formă de exprimare. Pictura este o artă bidimensională, bijuteriile și altfel de obiecte sunt tridimensionale”, spune Horațiu Weiker.

Când vine vorba despre durata de realizare a obiectelor de artă și a bijuteriilor, Horațiu Weiker evită să dea termene concrete pentru că totul depinde de mărimea lucrării și detalii. De exemplu, pentru un inel cu trei perle spune că a lucrat o zi întreagă. Și așa se întâmplă cu majoritatea obiectelor de artă, mai puțin cu tablourile, la care poate lucra și câțiva ani.

„Nu poate fi cuantificat pentru că este în funcție și de inspirație și de idei și de materiale și de finalitatea obiectului care îl vrei realizat. Poate dura de la o secundă până la o viață. Cel mai mult am lucrat ani de zile, dar vorbim de pictură, unde ideile vin, se completează și automat duc la un obiect finit matur”, afirmă Horațiu Weiker.

Sursa de inspirație este inepuizabilă, ideile vin tot timpul. Problema cea mai mare este timpul prea scurt pentru realizarea tuturor ideilor.

„Problema e nu cum vin ideile, problema e că nu este timp să le realizăm pe toate, să fac tot ceea ce îmi trece prin cap. Am avut norocul să primesc un dar și acum am datoria să îl duc mai departe, așa că acum trebuie să fac obiecte și să creez”, declară artistul clujean.

Fiecare obiect de artă pe care îl face are și o valoare sentimentală, se atașează de ele, dar trebuie să se despartă de cele mai multe dintre creații pentru că sunt comenzi care trebuie onorate.

„Pictura este sufletul, bijuteria este o creație care ajută din punct de vedere material. Sunt legat de fiecare obiect, indiferent cât e de mic sau cât e de mare. Într-o anumită măsură fiecare obiect este al meu și sunt, inevitabil, legat de el. De multe ori sunt situații când fac un obiect de artă sau o bijuterie și îmi este greu să mă desprind de el, dar dacă este vorba despre o comandă care iese extraordinar, nu ai ce face, trebuie să o dai”, spune Horațiu Weiker.

Ca să ajungă la forma de bijuterie, materia primă (argintul și cuprul) sunt prelucrate printr-un procedeu special.

„Argintul îl prelucrez prin aliere, transformat din praf de puritate 999 în 925 prin aliaj cu cupru se topește, se ajunge la stadiul lichid, după care este turnat într-un obiect care se numește lingotieră, în bară sau în placă, de unde începe tot procesul de prelucrare și se ajunge la obiectul finit – inel, cercei, brățări”, declară artistul.

Cei care vor să comande astfel de bijuterii și obiecte de artă unicat îl găsesc pe Horațiu Weiker pe facebook.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 14 hours Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
  • Acum 14 hours Politica
    Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
  • Acum 17 hours In vizor
    ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
  • Acum 20 hours In vizor
    UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
  • Acum 20 hours In vizor
    Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
  • Acum 20 hours In vizor
    Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
  • Acum 20 hours Sanatate
    CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
  • Acum 20 hours PubliNews
    Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
  • Acum 23 hours In vizor
    HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
  • Acum 23 hours Eveniment
    GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
  • Acum 23 hours General
    A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
  • Acum 23 hours Analiza
    Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
  • Acum 2 days In vizor
    Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE