Din oras

Hogwarts de Cluj. Royal School in Transylvania, o alternativa serioasa la oferta Transylvania College

Din septembrie, Clujul va avea o noua oferta educationala: o scoala pe model britanic, unde cursurile sunt sustinute atat in engleza, cat si in limba materna. Pe langa cunostintele-propriu zise, in care partea de IT ocupa un loc esential, educatia Royal School se axeaza pe dezvoltare personala, implicare in comunitate, caritate, dar si pe deprinderi practice. Noua scoala se arata a fi o concurenta serioasa celor de la Transylvania College, mai ales ca taxele scolare sunt mult mai accesibile si se vor oferi chiar burse pentru elevii valorosi proveniti din familii modeste. 

Initiativa este o premiera in Europa Centrala  si de Sud Est si se afla sub auspiciile Maiestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Cursurile vor incepe de la 1 septembrie, in cladirea Cluj Business Center, pentru inceput cu clase primare si o clasa de gimnaziu, cu elevi intre 4 si 12 ani. Acestia vor invata dupa Curriculumul National al Angliei. Oferta educationala contine si studierea limbii romane, maghiare sau germane, ca limbi materne.

„Ne-am propus sa reunim aproximativ 60 de elev. In acest moment suntem in proces de recrutare a invatatorilor si a profesorilor, vor fi atat de la Cluj, cat si din alte zone ale Romaniei sau din strainatate. Conteaza mult experienta. Colaboram si cu Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, pentru pregatirea unor tineri pentru acest tip de educatie„, a precizat Stelian Burduhos, de la Junior Chamber International – JCI Romania, unul dintre guvernatorii noii structuri. 

O noutate adusa de Royal School in Transylvania este promovarea unei asa-zise „a patra cale in educatie”, materializata intr-o forma de guvernare inedita, cu 13 fondatori (intre care Erika Hristea, de la Secpral Pro Instalatii, Sergiu Biris – fondatorul Trilulilu sau Vasile Andrei Vita, fondatorul Vitacom) si un consiliu de 39 de guvernatori, specialisti in diverse domenii, din tara si din strainatate. 

„Nu este o scoala privata, nu este o scoala de stat, nu este o scoala a bisericii. Este o scoala a comunitatii. Noi educam cetatenii Europei Secolului XXI: oameni care comunica intr-o limba comuna care este engleza, stapanesc perfect tehnologia, fac voluntariat, acte de caritate si au o buna educatie care le va permite sa aleaga o meserie ceruta de piata, pe masura abilitatilor personale„, a precizat Julian Hingley, directorul Royal School in Transylvania. 

Scoala se va sustine financiar din taxele de scolarizare si din proiecte care, pe langa surse de finantare, se doreste sa aduca si „plus valoare ofertei educationale pe care  propune noul concept”. 

La Transylvania College taxele pe un an ajung la sume fabuloase: pentru cresa si gradinita, parintii platesc o taxa intre 12.600 si 14.000 de lei pe an. La invatamantul primar, taxa este intre 4.300 si 5.400 de euro pe an. Pentru un copil de clasele I-VIII se plateste, la Linia britanica, nu mai putin de 5.720 de euro pe an. Liceul Cambridge, cu predare in Limba engleza, are taxele de scolarizare cuprinse intre 6.050 si 6.820 de euro pe an.

La aceste taxe se adauga si alte plati. Spre exemplu, taxa de campus, de 150 de euro pe an, pentru copiii inscrisi la cresa si gradinita. Taxa de inscriere este, de asemenea, de 450 de lei. Masa pe zi costa, si aceasta, 16 lei. De asemenea, parintii sunt nevoiti sa acopere si alte cheltuieli: pentru achizitionarea rechizitelor, a uniformelor si a caietelor speciale, pentru cumpararea manualelor de limba engleza pentru curriculum britanic, transportul copiilor, cluburile after-school, programele sau taberele de vara, la care se adauga costurile pentru excursii, serbari, participari la concursuri si spectacole.

Noua scoala lansata astazi de Fundatia School for Europe la Cluj are o oferta atragatoare. 

„Avem doua tipuri de taxe: una care ofera unui copil tot ce are nevoie pentru scoala, de la transport la uniforme, masa sau manuale, de 6.050 de euro pe an sau una cu mai putine facilitati, de 5.000 de euro„, a mai precizat Stelian Burduhos.

In aceasta perioada se lucreaza si la implementarea unui sistem de burse pentru elevii cu rezultate deosebite care provin din familii cu venituri reduse.
Initiativa face parte din „ecosistemul de colaborare Cluj Innovation City”, cu sustinerea IT Cluster. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *