Sanatate

Hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este forta cu care sangele trece prin vasele de sange. Cu cat este mai mare, cu atat mai multa forta se exercita asupra vaselor de sange. Aceasta forta suplimentara le poate slabi si chiar distruge.

 

Vasele de sange hranesc organele si nervii. Cand aceste vase de sange se slabesc sau sunt distruse de presiunea prea mare a sangelui, nu mai hranesc organele si nervii asa cum ar trebui sa o faca. Atat starea nervilor, cat si a organelor este periclitata.

 

Persoanele cu diabet sunt mai predispuse decat celelalte la asemenea probleme. Tensiunea ridicata a sangelui creste sansele unui infarct sau atac de cord si pot agrava nefropatia (boala de rinichi) si retinopatia (boala de ochi).
Simptome. Hipertensiunea nu are, de obicei, semne prevestitoare. Singurul mod de a afla este controlul. Probabil doctorul dvs. va va cere sa faceti un test la fiecare control.

 

Controlul tensiunii arteriale.  Tensiunea arteriala poate fi verificata cu ajutorul unui instrument numit sfigmomanometru. Partea de sus a bratului se leaga cu o manseta moale. Aceasta manseta este umflata pana cand este suficient de stransa pentru a opri fluxul sangvin. Pe masura ce manseta este dezumflata, forta sangelui se aude la stetoscop.
Tensiunea arteriala se raporteaza la doua numere. Primul numar este presiunea sistolica (forta sangelui cand inima se contracta). Al doilea numar, este presiunea diastolica (forta sangelui cand inima se relaxeaza).

 

O afisare de “120 cu 80” inseamna o presiune sistolica de 120 si o presiune diastolica de 80. Se scrie 120/80 mmhg (milimetri de mercur).

 

Hipertensiunea este o alta denumire pentru tensiunea arteriala ridicata. Daca observati ca tensiunea arteriala este prea ridicata, trebuie sa va consultati impreuna cu specialistul dvs. asupra pasilor care trebuie facuti. Tipuri:
– tensiunea arteriala normala                                   sub 120/80 mmHg ;
– prehipertensiune                                            121/81 – 139/89 mmHg ;
– hipertensiune stadiul 1                                   140/90 – 159/99 mmHg ;
– hipertensiune stadiul 2                                       peste 160/100 mmHg .

 

Cauzele hipertensiunii. Cateodata, exista cauze specifice, ca de exemplu o problema de rinichi, tulburari hormonale, sarcina sau administrare de anticonceptionale. Cand hipertensiunea este legata de o cauza specifica, este numita hipertensiune secundara. Daca aveti o hipertensiune secundara, doctorul va trata mai intai cauza ei.
De cele mai multe ori insa, nu exista o cauza specifica pentru hipertensiune. Cand nu exista o cauza, este numita hipertensiune esentiala. Daca aveti hipertensiune esentiala, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a scadea tensiunea arteriala fara ajutorul medicamentelor.

 

Cum puteti reduce tensiunea arteriala?
1.Slabiti. Slabind cateva kilograme de prisos, poate fi suficient pentru a aduce tensiunea arteriala la nivelul normal. Singura cale de a slabi “sanatos” este sa respectati un program de slabit. Dietedicianul dvs. va va ajuta sa intocmiti un asemenea plan pe care sa il respectati.
2.Renuntati la fumat. Fumatul duce la cresterea tensiunii arteriale prin distrugerea vaselor de sange. Renuntarea la fumat poate fi mai eficienta decat un tratament medicamentos.
3.Consumati mai putin alcool. Consumul a peste 60 ml alcool pe zi, poate cauza hipertensiune. Doctorul va poate sfatui sa nu consumati mai mult de 30 ml de alcool pe zi. Acest lucru inseamna 30 ml de alcool la un cocteil, un pahar de vin sau o cana de bere.
4.Mai putina sare. Evitand mancarurile foarte sarate, poate fi suficient pentru a scadea tensiunea arteriala. Daca doctorul doreste sa urmati o dieta speciala, saraca in sodiu, discutati acest lucru cu un dietetician.
5.Fara stres. Stresul poate agrava hipertensiunea, supunand inima la un travaliu suplimentar si strangand vasele de sange.

 

Daca NU sunteti capabil sa reduceti tensiunea arteriala prin aceste metode enumerate mai sus, probabil doctorul va va recomanda o serie de medicamente. Aceste medicamente nu cresc nivelul glucozei din sange, dar au, si ele, suficiente efecte adverse. Consultati medicul sau farmacistul inainte de administrare.

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *