Hepatita epidemica este o boala infectioasa si contagiasa. Contagiozitatea bolii este destul de mare la toate varstele. Boala afecteaza intregul organism, dar principalul organ lezat este ficatul (de unde si denumirea de hepatita = inflamatie a ficatului). Imbolnavirea este provocata de doua tipuri de virus (A si B), ambele foarte rezistente la mediul extern si greu de distrus.
Iata primele semne de imbolnavire:
– Bolnavul incepe prin a-si pierde pofta de mancare si chiar manifesta repulsie la vederea alimentelor.
– El se plange de o senzatie de gust rau in gura, de greata, varsaturi, de dureri in dreptul stomacului si in regiunea ficatului.
– Starea generala se inrautateste de la inceput. Apar dureri de cap, ameteli si o oboseala persistenta, accentuata, pe care bolnavul nu si-o poate explica.
– Primul semn caracteristic: urina se inchide la culoare, capata treptat un aspect de “bere bruna”.
– In continuare, se produce de obicei ingalbenirea ochilor si a pielii, adica icterul, care marcheaza intrarea in perioada de stare a bolii.
Ce facem in primele momente:
1. Anuntam medicul fara intarziere.
2. Bolnavul se instaleaza in repaus complet, la pat.
3. I se da bolnavului un regim alimentar usor: ceai, compot, iaurt, supa de zarzavat.
4. Daca medicul a pus diagnosticul de hepatita epidemica, internarea in spitalul de boli contagioase este obligatorie.
5. Urmeaza o dezinfectie riguroasa a veselei si lenjeriei bolnavului, precum si a toaletei.
Convalescenta este o perioada hotaratoare. Reguli:
– Nu mai putin importanta este respectarea regimului de repaus, dupa indicatiile medicului.
– Regimul alimentar si controlul medical trebuie continuate si dupa reluarea serviciului, pana cand apreciaza medicul.
– Pentru vindecarea deplina este necesae ca regimul alimentar prescris la iesirea din spital sa fie respectat cu strictete. Nici o picatura de alcool!
– Evolutia convalescentei trebuie controlata activ, prin examene clinice si de laborator facute periodic.
– Pentru a evita complicatiile si cronicizarea hepatitei, principalul lucru de facut este respectarea stricta a tuturor prescriptiilor medicale.
Cum se transmite hepatita:
– In primul rand prin lipsa de curatenie a mainilor, la masa sau in orice ocazie in care se consuma ceva.
– De asemenea, prin intermediul mustelor…
– …precum si prin alimente contaminate, ca urmare a neglijarii regulilor igienice de transport, pastrare si preparare.
– Apa din fantani neigenice sau din raurile in care se varsa ape murdare poate sa transmita hepatita.
– Seringa si acele manuite de personae necalificate pot sa inoculeze virusul hepatitei epidemice.
Cum ne ferim?
Prevenirea hepatitei epidemice se bazeaza pe:
– respectarea igienei personale: spalarea mainilor inainte de masa si dupa folosirea WC-ului;
– aplicarea regulilor elementare de igiena a alimentatiei, ferirea alimentelor de muste sau alte insecte;
– folosirea apei de baut numai din reteaua de apa controlata / autorizata si din fantani igienizate permanent;
– igienizarea corecta si periodica a closetelor cu dezinfectante;
– utilizarea seringilor de unica folosinta sau sterilizarea lor obligatoriu prin fierbere timp de 30 de minute.
Respectarea igienei este mijlocul principal de evitare a hepatitei epidemice. In caz de imbolnavire, respectarea cu strictete a prescriptiilor medicale reprezinta prima conditie a vindecarii.