In cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local au existat sase revocari ale HCL-urilor privind modificarea Planului de Urbanism General. Inaintea acestei sedinte, Prefectul a fost sesizat de arhitectul sef al Consiliului Judetean, ca nu se pot face modificari ale PUG-ului, deoarece Primaria nu a primit un aviz in acest sens. Prin urmare, HCL-urile aprobate anterior in Consilul Local nu au avut un temei legal.
Clujeni au facut plangeri prealabile prin care au solicitat modificari ale PUG-ului care vizau in principiu schimbarea unor terenuri de la categoria extravilan in intravilan. In cadrul sedintei de consiliu sase HCL-uri cu privire la modificare PUG-ului au fost revocate si s-au discutat alte opt informari cu privire la plangerile prealabile ale cetatenilor care solicitau modificari ale planului urbanistic.
Prefectul Gheorghe Vuscan explica faptul ca nu e vorba de a ataca aceste HCL-uri, ci, mai degraba, de o procedura administrativa prealabila pentru revocarea acestora. Aceste hotarari nu aveau avizul arhitectului sef, lucru sesizat, chiar de arhitectul sef al Consiliului Judetean, Claudiu Salanta.
„Noi am facut o procedura administrativa prealabila pentru revocarea unor hotarari de Consiliu Local pentru ca ei le-au facut fara respectarea legii. Adica, aveau, in primul rand, nevoie de un aviz prevazut de legea 350/2001 in carta arhitectului sef al Consiliului Judetean. Si s-au facut fara avizul arhitectului. Acest lucru ne-a fost sesizat de arhitectul sef in 2 februarie. De atunci am luat toate hotararile si am aplicat procedura prealabila. Nu stiu care sunt urmarile faptului ca nu au avut aviz, dar, oricum, Primaria trebuie sa intre in legalitate. Se revoca hotararea si vor urma procedura legala, sa le poata aproba, nu e nicio problema, numai sa urmareasca procedura legala”, explica prefectul Gheorghe Vusan.
La interventia Prefecturii, Consiliul Local a fost nevoit sa revoce sase HCL-uri care priveau modificarea unor portiuni din Planul Urbanistic General. Principala problema a acestora, dupa cum reiese din declaratia domnului Vuscan, este faptul ca nu aveau avizul arhitectului sef. Deci, nu erau legale.
Dupa cum explica Gheorghe Vuscan, datoria prefectului este de a trata totul in termeni de legalitate sau ilegalitate. Motiv pentru care, tuturor HCL-urilor in situatia aceasta li s-a facut procedura prealabila.
In sedinta de Consiliu din 4 februarie au existat sase proiecte de hotarare cu privire la revocarea hotararilor de modificare a PUG-ului. Mai exact, intr-una din plangerile prealabile se solicita eliminarea plansei de protectie UTR=Vpr de pe strada Turzii pe motiv ca este o eroare materiala care s-a strecurat in propunerea PUG. Un al HCL revocat vizeaza plangerea prealabila formulata de sotii Fodor Lucian si Fodor Adriana care doreau sa schimbe incadrarea functionala a unei parcele de pe strada Donat din zona de urbanizare (UTR Uliu), in zona fara urbanizare UTR Liu).
De altfel, o alta plangere prealabila a fost legata tot defaptul ca o suprafata de teren ar fi fost gresit incadrata in zona de intravilan Uliu, care e considerata zona libera. O alta plangere prealabila viza terenul cuprins in PUD (planul urbanistic de detaliu), case de vacanta de tipul demisol+parter+mansarda, din zona Faget. Prin noul PUG acesta a fost stabilit ca unitati si terenuri agricole in intravilan, iar in vechiul PUG era incadrat la zona de activitati agro-industriale. Astfel, amplasamentul fusese aprobat pentru constructia casei de vacanta, iar acum zona figureaza ca zona de terenuri si unitati agricole situate in intravilan precum pasiuni, fanat sau terenuri agricole.
Treptat, clujenii incep sa intampine probleme legate de categoriile in care se incadreaza locuintele sau terenurile lor. Primaria aproba partial sau total aceste plangeri, insa fara a avea de fiecare data avizul arhitectului sef, Claudiu Salanta, ceea ce plaseaza aceste plangeri in ilegalitate.