In vizor

Harta subventiilor pentru caldura din Transilvania il da pe Emil Boc cel mai populist primar

In niciun oras resedinta de judet din vecinatatea Clujului nu s-a mai pomenit ca primarul sa ia masuri atat de populiste ca Emil Boc al nostru. Ziar de Cluj va prezinta astazi cat cheltuie celelalte primarii pentru subventiile la caldura, comparativ cu Cluj-Napoca. Numai in orasul nostru, subventia anuala pentru gigacalorie se ridica la peste 8 milioane de euro!

Aproximativ 8,4 milioane de euro din bugetul local se duc si in acest an pe subventiile acordate Regiei Autonome de Termoficare, pentru mentinerea pretului la gigacalorie. Una dintre masurile populiste preferate de primarul Emil Boc usureaza si bugetul anului 2015 cu 37,8 milioane de lei.
Pretul local care se factureaza clujenilor este de 165 de lei, in timp ce primaria subventioneaza, pentru fiecare gigacalorie, suma de 183 de lei, pentru a se ajunge la pretul real al gigacaloriei, de 348 de lei. Subventia la gigacalorie este acordata numai clujenilor racordati la Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj.
Anul trecut consilierii locali au votat majorarea tarifului gigacaloriei de la 165 de lei la 220 de lei incepand cu luna aprilie, urmand ca diferenta de pana la 409 lei sa fie suportata de municipalitate. Anul trecut suma subventionata a fost de 37,6 milioane de lei.

Comparativ cu alte orase vecine, masurile populiste ale lui Emil Boc au luat un avans considerabil.

Daca in Cluj-Napoca se plateste 165 de lei pe gigacalorie, sibienii platesc aproape dublu: 265 de lei. Fostul primar, Klaus Iohannis, nu a fost nici pe departe atat de populist ca si Emil Boc, iar primarul interimar Astrid Fodor a continuat pe aceeasi directie. In total, 830 de familii de sibieni beneficiaza de aceasta subventie venita de la bugetul local.

La Cluj 8,4 milioane de euro, la Arad 2,3 milioane…de lei!

In Arad, pretul giacaloriei este de 290 de lei, astfel ca primaria cheltuie din bugetul local pentru aceste subventii nu mai mult de 2,5 milioane de lei. Cel mai probabil, pretul va fi mentinut de primarul Aradului, Gheorghe Falca, chiar daca Uniunea Locala a Asociatiilor Locative (ULAL) Arad a propus de curand ca bugetul pe acest an, care urmeaza sa intre în dezbaterea consilierilor, sa prevada subventii mai mari pentru energia termica furnizata populatiei, astfel incat pretul platit pe gigacalorie sa scada de la 290 de lei la 272 de lei. Totusi, ULAL cere ca acest efort financiar sa fie acceptat pentru un timp limitat, pana la realizrea unor investitii menite sa reduca pierderile din sistemul centralizat, din cauza carora facturile sunt mari.

Oradenii platesc si ei mult mai putin decat clujenii, pretul facturat urmand sa ramana cel actual, de 240 de lei pe gigacalorie.

In acelasi timp, in multe orase-redesinta de judet din Transilvania nu se mai furnzeaza incalzire cu agent termic centralizat. Este cazul Bistritei, dar si al municipiului Alba Iulia, unde de cativa ani s-a renuntat la serviciile firmei de termoficare Dalkia Romania. Primaria Alba-Iulia a renuntat inca din 2011 la incalzire centralizata, asta dupa ce doar Tribunalul Alba si 55 de apartamente din oras mai foloseau caldura si apa calda furnizate de centralele administrate de firma respectiva. Asa ca, in orasul lui Mircea Hava, nu se mai ofera subventii populiste de patru ani.
In aceeasi situatie este si municipiul Zalau, judetul Salaj, de cand s-a inchis Uzina Electrica – principalul furnizor de energie termica din municipiu.

Comparativ, Rega Autonoma de Termoficare, subordonata primariei Cluj-Napoca, a incheiat ultimii ani cu datorii de zeci de milioane de lei. In 2013, datoriile RAT Cluj au fos de 26,1 milioane de lei. In 2012, acestea au ajuns la 17,8 milioane de lei, iar in 2011 la peste 30 de milioane de lei. Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca mai are circa 34.000 de abonati din 1.500 de asociatii de proprietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version