In vizor

Haos imobiliar în Florești – Vecinii își vor da mâna, prietenește, peste balcoane. Bonus, drumuri ca în Berlin. Cel din 1946

Ultima ”știre” făcută publică în spațiul virtual de către primarul din Florești, Horia Șulea, se referă la testarea tehnologiei 5 G în cea mai mare comună din țară. Dincolo însă de inovațiile tehnologice, modul dezorganizat în care se construiesc blocuri, precum și starea drumurilor din comună, nu par să-l preocupe pe edil. Pe strada Răzoare din Florești, la numărul 204, un dezvoltator imobiliar construiește după bunul său plac: deși nu a dus la bun sfârșit construcția unui bloc de pe strada Răzoare, acesta s-a lansat într-o nouă construcție la o distanță de 1 metru față de celălalt bloc.

Povestea pe scurt a acestei situații arată cam așa: cu 1 an și jumătate în urmă, atunci când noii locatari s-au mutat în blocul de pe strada Răzoare nr 204, aceștia aveau în preajmă o priveliște verde, iar spațiul din imediata apropiere a imobilului era liber. Nimic nu anunța construcții noi în zonă. Din contră, blocul în care abia se mutaseră a rămas neterminat și până în ziua de azi: streșinile de la balcoane, pentru devierea apelor pluviale, nu au fost montate, astfel încât apa de ploaie se infiltrează în acoperiș, iar balconul nu poate fi utilizat. În schimb, de curând, același constructor s-a lansat într-un nou proiect, imobil care va reduce vizibilitatea locatarilor de la nr 204. Mai mult chiar, distanța la care se construiește este extrem de mică, iar viitorii vecini din cele două blocuri se vor putea saluta pe geam. 

click foto pentru imagine completă

Iată detaliile noii construcții: 

”Denumirea obiectivului: 2 corpuri imobile de locuințe colective cu regim de înălțime demisol+parter+3 etaje+etaj retras amenajări exterioare împrejmuire, bransamente.
Adresa obiectivului: strada: Răzoare, nr. FN, loc Cluj-Napoca, județul Cluj.
Beneficiar: Rusu Vasile
Proiectant: PFA Tamasu Viorel.
Constructor: SC Vasiflori Special Construct Srl
Număr autorizație: 568 din data de 18.11.2015
Eliberată de Primăria comuna Florești.
Termen de execuție a lucrărilor: 36 de luni, din data de 20.01. 2016 până în 20.01.2019”.

Aceste ”detalii” nu sunt amplasate la vedere, ci lipite undeva într-ascuns, pe o rulotă.

Lipsește o imagine a ”ansamblului imobiliar” care se va ridica în zonă.

Autorizația de construcție a fost eliberată din anul 2015. Astfel, blocurile se construiesc în Florești fără opreliști, fără să se țină seama de cerințele minime în privința unei construcții. Cum a eliberat Primăria din Florești o asemenea autorizație?

În plus, tabloul electric amplasat în zonă este o pură improvizație, cablurile sunt împrăștiate pe jos, iar riscul de electrocutare este la ordinea zilei.

Și, colac peste pupăză, câteva poze bonus, care fac obiectul unei alte sesizări adresate Primăriei.

Drumul din Florești arată ca Berlinul în ’46, după bombardamentele sovietice, iar Primăria este preocupată de înalta tehnologie.

Cu cât sporește viteza internetului, cu atât scade mai mult viteza pe drumurile rutiere, iar mașinile sunt numai bune de reparații. 

drumul care leagă str Răzoare de Valea Gârbăului

La Primăria din Florești, cetățenii au înregistrat deja 2 sesizări: către Biroul Urbanism, cu privire la noul imobil care se construiește pe strada Răzoare.

Iar o alta, cu privire la starea imposibilă a drumului care leagă str Răzoarelor de Valea Gârbăului. Autorii sesizării au solicitat și o autorizație după autorizația de construcție.

Ce are de spus Primăria cu privire la aceste probleme semnalate de contribuabili? 

Contactat telefonic, primarul Horia Șulea s-a eschivat de la un răspuns direct și a afirmat că informații cu privire la construcțiile haotice din Florești pot fi obținute în baza unei solicitări scrise.

Altfel spus, o Cerere adresată în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public. 

Încă o dovadă în plus a faptului că Horia Șulea nu este adeptul discuțiilor deschise, față către față sau a unei comunicări amiabile.

Acesta preferă să se ascundă după monitorul unui calculator și să posteze pe rețelele de socializare mesaje cu caracter general, adresate întregii comunități, ale cărei probleme îi sunt, de altfel, străine.

Ori să ”comunice” instituțional, în baza unei legi depășite, prin care să se eschiveze de la un răspuns argumentat.

În mod evident, formula ”dragii mei dragi”, nu este decât o butadă, o ironie ieșită din meandrele birocrației șulene, după care primarul din Florești preferă să se ascundă de fiecare dată când se confruntă cu situații reale ori cu cetățeni care îi cer socoteală. 

O formulă de tipul acesteia (”dragii mei dragi”), comportă un caracter generalizator și se adresează tuturor. Adică, nimănui.  

Vom reveni cu răspunsul Primăriei Florești, căreia i-am adresat o Cerere în baza Legii 544/2001, după cum ne-a recomandat primarul din spațiul virtual, Horia Șulea. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *