Hamurile pentru copii au devenit un trend în rândul proaspeților părinți, atât pentru a-i ajuta pe copii să meargă, cât și ca să evite eventualele căzături care se lasă cu urlete și plânsete. Ceea ce nu iau însă în considerare părinții este că folosirea acestor hamuri atrage după sine numeroase probleme, mai ales în ceea ce privește legătura dintre ei și micuți.
Un clujean îngrijorat a postat următorul mesaj pe rețelele de socializare:
„Am văzut ieri într-un magazin o mamă cu un copil în lesă. Exact, un ham în jurul copilului și mama îl ținea de sfoară. Și știți ce? Copilul era în patru labe, pe jos și mama îl trăgea după el. Păi el doar copiază ceea ce a văzut: lesa la câini. Am intrat pe Google să văd. Da, se vând lese pentru copii. Pentru că e deplasat să iei copilul în brațe. Poate te mușcă”, a scris Ionuț.
Magazinele de profil din Cluj-Napoca oferă hamuri la prețuri acceptabile, în jurul sumei de 50 lei. Mămicile le folosesc pentru a le ușura munca, în momentul în care scot copilul la plimbare, îl învață să meargă sau fac cumpărăturile. Desigur, printre mămici există și persoane care sunt împotriva utilizării acestor hamuri.
Hamurile opresc dezvoltarea naturală
Victoria este o mamă care împarte părerea lui Ionuț, tânărul care a semnalat problema pe rețelele de socializare și vede în folosirea hamului o metodă de înjosire a copilului.
„Sunt împotriva acestor hamuri! Pun pariu că a fost inventat de cel care a descoperit și lesa pentru căței sau hamul pentru cal”, spune mămica.
Alexandra este și ea împotriva lor.
„Cum să folosești așa ceva? E ca și cum ai ține un copil în lesă”, spune tânăra.
Raluca a folosit pentru o perioadă hamul pentru copil, însă și-a dat repede seama că nu este în regulă pentru cel mic să fie învățat să meargă în felul acesta, chiar dacă pentru ea era mai comod.
„Eu am folosit cam o săptămână un ham pentru copil. A fost ok la început, dar apoi a început piticul să se lase în față și am renunțat la el și l-am lăsat să se țină de ce poate prin curte. La primele purtări a fost chiar bine că el se putea plimba în voie, fără să cadă tot la doi pași și era bine și pentru mine că nu stăteam așa aplecată. Dacă nu apărea problema cu tendința de aplecare sigur îl mai foloseam”, explică Raluca.
Multe dintre mămici consideră că cel mic ar trebui să se dezvolte în ritmul lui normal, să învețe să meargă în mod natural și să nu fie forțat prin intermediul unui ham.
„Eu consider că un copil în dezvoltarea lui trebuie să lucreze la echilibrul și coordonarea necesare mersului. Cu acest sistem, aspectele mai sus menționate sunt mult influențate. Plus, centrul de greutate are tendința de a se modifica, fără ca mușchii ce redresează postura să acționeze, pentru că cineva îl va ține să nu cadă. Și mai e și un aspect psihologic, fiindcă acțiunile copilului sunt limitate”, spune Mirela.
Sunt și părinți care nu văd probleme în folosirea hamurilor
Unele mame văd o utilitate în folosirea acestor hamuri, atât pentru ele cât și pentru cei mici. Atâta timp cât acest instrument este prezent în viața lor, mamele nu au probleme cu durerile de spate, iar copiii pot fi feriți de căzături.
„Este bun pentru cine nu poate sta îndoit de spate. Se folosește și în cazul în care cade copilul. Cu hamul nu îl înveți să meargă, doar îl protejezi în caz de căzături”, spune Simona.
Alți părinți sunt de părere că lumea este într-o continuă evoluție și este doar un pas înainte pentru o creștere mai ușoară a celor mici.
„E grav să compari un articol pentru copii cu unul pentru animale de companie. Astfel nu vom evolua niciodată. Este mai bine să folosești hamul în loc să ții copilul de mânuțe când învață să meargă, să nu îi distrugă articulațiile”, spune Beniamin.
Legătura între copil și părinte are de suferit
Specialiștii spun că problemele de ordin social, cum ar fi umilirea sau cele de dezvoltare nu sunt cele mai mari. Ci, prin adăugarea unui ham între copil și părinte, legătura de încredere și suport reciproc nu se formează așa cum ar trebui, de la cele mai fragede vârste.
„Faptul că plimbarea copilului cu ajutorul acestui ham în multe situații induce un comportamentul destul de neglijent din partea părinților, în sensul că țin cu o mână hamul și știu că atâta timp cât simt tensiune în ham copilul este acolo și nu prea este luată în considerare prezența lui. Ceea ce nu este un lucru pozitiv pentru copil și pentru relația părinte-copil deoarece mai ales când se iese în medii noi, ar fi foarte util să fie un contact mai viu, mai stabil între copil și părinți. Părinții să comunice mai mult cu copilul, ceea ce în situația aceasta nu se întâmplă. Aceste vârste la care sunt folosite și hamurile este momentul în care ar trebui să se dezvolte un atașament profund și cât se poate de sigur între părinți și copii, ceea ce necesită cât mai multă prezență efectivă”, a explicat psihiatrul Cristian Pușcaș.