Justitie

Hai să-l batem pe Danileț. Dar nu chiar așa, să-i rupem maxim un picior, eventual

Scris de 839

Încă suntem proști. Poate voi nu vă simțiți, poate doar eu sunt.

Am lucrat cu CSM-ul pe Ghidul cu relația cu mass-media. Am rămas atunci cu falsa impresie ca CSM e un fel de mamă care își iubește ambii copiii: ține și la judecător și la procuror, indiferent dacă restul oamenilor spun că-s prăpădiți, răi, urâți, corupți CSM e mămos până la proba contrarie.

Dar, după cum ziceam, e falsă impresia mea.

Ieri au exclus din magistratură un judecător controversat care a cântat în trupe de rock, a făcut coregrafii romantice pe malul mării, s-a adaptat cu succes la tehnologie (în vreme ce încă sunt judecători care apelează la grefieră să intre pe un mail sau să mute rândul trei spații în word) și la platforme online de socializare, pe care le-a folosit pentru latura sa umană și pentru promovarea profesională nu doar a lui ci a unui sistem de justiție care ar trebui să evolueze și să se vindece de rușinea provocată de mulți magistrați ”prea-patriotici”.

Acest judecător, care a împărtășit cu lumea și când s-a dat pe tiroliana de la Cheile Turzii, a mai făcut ceva: a mai pus bazele la un proiect la care eu visam de ani de zile – Educație JURIDICĂ în școli, cu speranța că peste 10 ani, noua generație nu-și mai freacă mâinile când văd cătușe, ori aud termenul de dosar penal și reținere pentru 24 de ore, ci poate-şi cântărește apucăturile de frustrat, pentru că toate astea sunt normale în aproape orice stat de pe glob. Așa e și la nemți, francezi, elvețieni, la americani, etc. Și tot de aici s-ar fi născut și speranța că noua generație n-o să meargă ca vaca antreprenoare prin porumb cu gândul că n-o să se prindă nimeni când spala bani cu comenzi fictive și infuzii de capital obținut din infracțiuni. Pentru că se prinde lumea, iar matematica e știință exactă.

Dar, mă întorc la Danileț, cel care a militat pentru această materie necesară în școli, atunci când părinții n-au timp și nici cunoștințe să le includă în buna creștere și legile statului în care i-au adus pe copii pe lume. Nu m-a interesat ca personaj atâta timp cât el era la CSM, dar m-a interesat când s-a întors la Tribunalul Cluj, desigur, cu o reputație încărcată ca un camion cu piatră pentru autostradă (adică mai mult decât se arată în talon că poate transporta). S-a întors la Cluj ca fiind omul lui Macovei, gardianul SIPA care ”schimba becuri” și avea la mână toate secretele galaxiei, Justiția Română și alte materiale pe care le-am citit în presa națională.

Personal, am avut un scandal cât casa cu Danileț pentru că era un fricos care a spus că sunt unii judecători care beau la aceeași masă cu procurorii, ba care beau și în timpul orelor de program, știți voi, când decid destinele voastre. Îl sunasem atunci pentru o declarație, să aflu cine erau acei oameni.

În loc să îi nominalizeze, cum am făcut-o eu cu Doru Dobocan (ex-procuror reputat, devenit consumator de băuturi alcoolice în vreme ce reprezenta DIICOT Cluj), Danileț m-a amenințat că îmi face plângere penală pentru acces ilegal informatic, crezând că i-am spart adresa de mail.

Era naiv.

A crezut mai degrabă că sunt un soi de hacker decât să vadă adevărul: că l-au pârât magistrații de pe forumul lor intern în care s-a exprimat liber.

Nah, aici, colegii lui l-au vrut ”bătut, sau măcar cu un picior rupt”, pentru că m-am trezit că cineva a făcut o sesizare în NUMELE MEU și al lui LIVIU ALEXA la CSM și Inspecția Judiciară, pe care AM ANULAT-O.

Știți ce au zis în denunțul formulat în numele meu? Că nu îmi dau adresa din buletin că mi-e frică de faptul că Danileț m-ar ataca și ar fi violent. Că aș vrea să rămân anonimă să nu mă atace pe stradă că i-am făcut acea sesizare.

Am descoperit demersul, când mi s-a comunicat de la CSM că Inspecția Judiciară lucrează la denunțul meu. Altfel, nici azi n-aflam și mă trezeam că e pe ordinea de zi cercetat pentru ceva ce eu niciodată n-aș fi formulat la adresa lui.

Nah. Dar România funcționează prin complot.

Nu aia e problema că Danileț face un tik-tok. Ci că proiectul ăsta cu Educația juridică în școli a stârnit invidia tuturor. Pentru că Danileț a lucrat cu voluntari și a scris o carte absolut superbă pentru elevi. Danileț n-a luat fonduri de la Isus Cristos și nu i-a pus pe stat de plată pe ăia grei din parchete și tribunale. A mers pe lege și a încercat să o facă accesibilă tuturor.

Eu de asta cred că a fost exclus aseară. De ciudă că nu dă de mâncare bogaților cu salarii lunare de sute de milioane de euro, dar care își voiau numele rostit de copii în școli. Aceeași boală de care suferea și Ceaușescu.  De ciudă că VeDem just are majusculele de la Vasilică Danileț.

Că nimic nu afectează mai mult într-un demers civic și social pentru educația viitoarelor generații ca decapitarea liderului de proiect. Dacă rămâne exclus din magistratură îi și aud pe părinții încuiați cum își scot copiii din proiect: Ce, fă, să învețe copilul meu de la unul dat afară?

Închei cu o chestiune: de când e Danileț la Tribunalul Cluj am văzut cele mai controversate și corecte soluții, pe care omul le motivează pe înțelesul tuturor, bă! A ridicat sechestru asigurător în dosare în care procurorul îl cerea de-ampulea și pe termen nelimitat, a ajutat procurorul să-și susțină cauza când miza era importantă: siguranța socială, a înțeles avocatul care și-a argumentat pledoaria cu chestii concrete, nu cu mere din Danemarca și s-a aplecat public și în sala de judecată asupra unui fenomen ce a cuprins tot județul: minorii consumatori de droguri!!!

Dați-l afară. Hai să-l batem pe Danileț. Sau? Îi rupem maxim un picior? Că dincolo de frustrări și planurile celor care ”l-au aranjat” pentru două tik-tok-uri, îl simpatizăm?

Să nu uitați că în aceeași țară în care Danileț a fost exclus din magistratură pentru  libertatea de exprimare, au rămas în sistem alde magistrați care încă beau la masă cu judecătorii, se văd la câte o nuntă unde fac schimb de corespondență (să nu-i înregistreze careva pe signal și wapp), ori magistrați căsătoriți care povestesc la cină lucruri ce încalcă secretul profesional, care dau informații adversarului, etc. ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Din oras
  Începe vara festivalieră! ”Cluj Pride”, festivalul minorităților sexuale, se va desfășura anul acesta între 6 și 12 iunie
 • Acum 14 hours Rautacisme
  Mare minune la Cluj! Au reînceput pe bune lucrările la podul Porțelanului
 • Acum 15 hours Rautacisme
  În Clujul Verde, de „Vinerea Verde”, care împlinește imediat un an, până și primarul Boc era să plătească bilet aiurea-n tramvai!
 • Acum 15 hours Justitie
  Vanessa Youness, iubita lui Gelu Oltean, condamnata definitiv la inchisoare
 • Acum 16 hours Politica
  NICIO EMOŢIE: Alegeri PNL: Lucian Bode (Sălaj) e noul număr 2 în partid ca secretar general. Dan Motreanu e prim-vicepreședinte după ce Virgil Popescu, favoritul președintelui Ciucă, s-a retras în ultimul moment
 • Acum 16 hours In vizor
  Nu reușesc să-l modernizeze în 10 luni și propun un nou termen. Șantierul din Parcul Operei se va încheia pe «final 2022»
 • Acum 17 hours In vizor
  Zice Mircea Abrudean: Misiunea mea este de coordonare a Cancelariei și de a fi un bun sfetnic pentru premier. Aveţi grijă, domnule Ciucă, că şi Uioreanu a ajuns la pârnaie după ce a fost “sfetnicit” de Abrudean!
 • Acum 17 hours Politica
  Alexandru Rafila: 40% din intervențiile Ambulanței se rezolvă la domiciliul pacientului. E nevoie de centre de medicină primară
 • Acum 17 hours General
  Bone Ferenc si-a marturisit crima. Barbatul sustine ca intrat in depresie in ultimii doi ani, de cand s-a aflat ca e violent
 • Acum 18 hours In vizor
  Declarații de neimaginat ale fostelor iubite ale lui Bone Ferenc: “Îmi curgea sângele din nas și mâinile mi erau pline de sânge până la brațe, fața mea era plină de sânge pur. L-am întrebat dacă este mulțumit acum. Mi-a răspuns că da, acum este mulţumit”
 • Acum 18 hours Rautacisme
  Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică
 • Acum 18 hours In vizor
  Clujenii cer autorităţilor statului să îşi facă datoria şi să verifice ce au făcut şi fac cei de la CJ Cluj şi RADP Cluj-Napoca la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor
 • Acum 18 hours Justitie
  Seful DNA Cluj a dispus trimiterea in judecata a vicepresedintelui CJ SUCEAVA!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE