Politica

Habarnistul Adrian Câciu anunță noi vouchere pentru panouri fotovoltaice, dar confundă noțiunea de „prosumator” și nu știe ce programe derulează Administrația Fondului de Mediu

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, anunță că în acest an se vor acorda noi vouchere din fonduri europene pentru cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Numai că, în declarațiile lui, Câciu spune că „nu este un program pentru prosumatori, cei care vor beneficia de aceste vouchere vor produce pentru autoconsum”, însă „prosumator” chiar asta înseamnă: să produci energie pentru propriul consum. În plus, Câciu anunță că pentru prima dată se vor da bani pentru anveloparea caselor, deși există de mai mulți ani la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) programul „Casa eficientă energetic”.

„Prin noul PNRR negociat cu Comisia Europeană am introdus un nou capitol REpowerEU, unde avem o nouă finanțare de 1,4 miliarde de euro, care va intra în implementare din acest an, din 2024. Acolo cea mai importantă alocare este pentru oameni, pentru cetățeni, pentru gospodăriile populației, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă panouri fotovoltaice și baterii, vouchere pentru acest tip de investiții, pe de o parte, și pe de altă parte pentru eficiența energetică a gospădăriile individuale, a caselor”, a spus Câciu, la Digi24, în urmă cu două zile.

Valoarea unui voucher pentru panouri va fi de maximum 25.000 de lei, respectiv echivalentul unei puteri de 5 kV. Pentru baterii se va acorda un alt voucher de 25.000 de lei.

Programul va fi complementar celui derulat de AFM, „Casa Verde Fotovoltaice”.

„Investițiile în panouri fotovoltaice și în baterii de stocare merg mână-n mână, deci practic nu se acordă doar pentru panouri sau doar pentru stocare, ci pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică”, a mai spus Câciu.

„Atenție, nu este un program pentru prosumatori, deci cei care vor beneficia de aceste vouchere vor produce pentru autoconsum, nu pentru a fi producători”, a subliniat Câciu.

Însă, potrivit Legii energiei, prosumatorul este „clientul final care (…) produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice”.

Câciu a mai spus că banii nu se vor da pe criteriul „primul venit, primul servit”, ci vor avea prioritate cei care se încadrează într-o categorie de sărăcie energetică.

Programul este oricum întârziat. Ghidul solicitantului ar fi trebuit să se publice toamna trecută, iar în ianuarie să fi început apelul de proiecte.

Potrivit unui document postat pe site-ul MIPE, apelul de proiecte va fi lansat abia în al doilea trimestru al acestui an.

Beneficiarii doar vor depune cererea, iar de birocrație și de decont se vor ocupa primăriile și Consiliile județene

Ministrul face o greșeală și când se referă la programul Casa eficientă energetic, despre care spune că în premieră se adresează caselor:

„Separat de investiția în panouri fotovoltaice, avem și un alt tip de investiție, se numește „Casa eficientă energetic”, care prevede acordarea unui voucher de 76.500 de lei pentru anveloparea gospodăriei. (…) Până acum investițiile în eficiență energetică s-au făcut de regulă în condominiumuri și blocuri, binecunoscutele investiții făcute de primării. De data aceasta ne vom axa pe gospodăriile individuale”.
De fapt programul „Casa eficientă energetic” pentru locuințe individuale există de mai mulți ani la AFM.

„Se face inițial un audit energetic și prin această investiție se demonstrează că se îmbunătățește eficiența”.

„Vrem să lucrăm îndeaproape cu Consiliile județene și cu primăriile, astfel încât banii să ajungă foarte rapid la cetățean. Va fi atât de mult simplificată încât cetățeanul va depune doar o cerere la primărie sau la Consiliul județean. Restul, tot ce înseamnă birocrație, inclusiv găsirea firmei care instalează, toate elementele de decont se va preocupa Consiliul sau primăria”, a mai spus ministrul.

În ianuarie va fi lansat un act normativ pentru demararea programului, iar la finalul lunii februarie va începe implementarea lui. Obiectivul este ca 60% din program să fie gata în acest an.

Sunt vizate în jur de 60.000 de gospodării, a mai spus Câciu.