In vizor

Guvernul ungar condamna finantarile externe primite, dar da zeci de mii de euro ONG-urilor din Romania

Guvernul ungar a acuzat ONG-urile sustinute de catre Norvegia ca ar finanta pe ascuns partidele politice din opozitie. Dupa ce 58 de ONG uri au fost investigate in luna iunie la cererea guvernului, numerosi agenti de politie si investigatori au perchezitionat lunea trecuta sediile ONG urilor Okotars si Demnet, informeaza  Ziarul Financiar.

Organzatiile fac parte din programul Norway Grants, prin care sunt finantate proiecte destinate tarilor mai putin dezvoltate din UE si care se deruleaza pe baza unui acord intre UE si Norvegia, Islanda si Lichtenstein. Premierul Ungariei, Viktor Orban, si a exprimat neincrederea in grupurile sprijinite de Norvegia. El sustine ca organizatiile societatatii civile care primesc bani din tari straine sunt agenti ai puterilor externe.

“Nu ne confruntam cu membri ai societatii civile, ci cu activisti politici platiti care incearca sa indeplineasca interesele strainilor in Ungaria“, a spus Orban in iulie.

Cele mai recente actiuni ale politiei au scos cateva sute de protestatari pe strazile Budapestei. ONG-urile neaga ca ar avea vreo legatura cu partidele politice. Guvernul Norvegian a cerut Comisiei Europene sa suspende fondurile de dezvoltare destinate Ungariei.
Interesant este ca in timp ce critica finantarile externe primite, Guvernul ungar nu are nicio problema atunci cand finanteaza la randul sau ONG-uri din Romania. De exemplu pentru Zilele Culturale Maghiare din Cluj 80.000 de euro au venit de pe taram unguresc.

De asemenea anual se aloca fonduri pentru Fundatia Sapientia.“In aprilie 2000 s-a incheiat o Conventie de Colaborare pentru finantarea unei Universitati Private Maghiare din Transilvania intre Fundatia Sapientia si Oficiul Maghiarilor de Peste Hotare (OMPH) din Ungaria.  In prezent finantarea este asigurata de Fondul Bethlen Gábor infiintat de Guvernul Republicii Ungare”, se arata pe site-ul institutiei.

Mai mult, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei, “cel mai important trust de presa din secuime, frate mai mic al lui “Magyar Nemzet”, care editeaza ziare in Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Targu-Mures, precum si alte publicatii de nisa – a primit, in ultimii trei ani, finantari de aproximativ 2,6 milioane de euro de la companii maghiare de stat, prin intermediul Fundatiei pentru Presa maghiara fara frontiere”.

Foto: cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *