Editorial

Guvernul Mandolină a inventat "Black Friday"-ul accizelor: cresc preţurile, să aibă de unde scădea

Ministerul Finanțelor Publice a publicat nivelul accizelor aplicabil în anul 2020. Acestea au crescut, iar asta se va reflecta în prețuri. O săptămână a durat „minunea” „ieftinirilor” ca urmare a mult-trâmbiţatei aboliri a supra-accizei pe combustibili făcute de Guvernul Orban. Iar „ieftinirile” au fost doar din vorbe, că realitatea s-a prăvălit cu peste măsură peste euforia creată de anunţul desfiinţării. Beţia de cuvinte şi cea de putere nu dă mahmureală, că dacă ar da, poate i-ar durea capul pe guvernanţi şi ar gândi la ceea ce fac doar pentru propria imagine şi nu ar mai acţiona ca o gaşcă de plozi puşi pe pus piedici şi tras de codiţe în curtea grădiniţei.

A venit „Tovarăşa”, Coana Europa, să le spună că s-au jucat cu acciza în nisip. Aşa că aceasta în loc să scadă cu cât ni s-a spus că va scădea, a crescut cu tot atâta la fiecare plin de combustibili. Ne-am întors de unde am plecat: Mandolină, ca şi Plagiatorul Mitoman a re-patentat combustia pâinii în carburanți. La fiecare litru de combustibili consumați în România, se consumă și o pâine. În preț… “Slăbește alături de portofel”, este programul sub care s-au apucat să muncească „la binele românilor” Guvernul Orban, la fel ca şi guvernele de dinaintea lui.

Cum cresc accizele? La bere: de la 3,4 lei/hectolitru/1 grad Plato, la 3,53 lei. La tutun urcă de la 483,74 lei/1000 țigarete, la 500,8 lei. La benzina cu plumb urcă de la 2.339 lei/1000 litri, la 2428 lei. La benzina fără plumb crește de la 2038 lei/1000 litri, la 2.116 lei. La motorină, de la 1896 lei/1000 litri, la 1968 lei. Diferența dintre ce vi s-a promis că are să fie, la ce va fi în realitate, este pâinea pe care, în loc să o mâncați și să vă îngrășați, cu tot cortegiul de nenorociri pentru sănătatea dumneavoastră, o s-o ardeți în rezervor. Practic, guvernanţii dintotdeauna au avut grijă de sănătatea noastră – acesta este adevăratul scop al accizelor.

„Noi muncim, nu gândim” – iată cum între „fetele de la Apaca” şi Guvernul Mandolină se face arc peste timp în nejudecarea acţiunilor intreprinse. „Facem că putem” – USL „cel bun” şi-a însuşit rapid metodele criticate pe când erau aplicate de către USL „cel rău”. Aplicăm, apoi judecăm consecinţele muncii în zadar. Rapid, cât să ne aplaude „focile” de pe margine.

Să mă explic: Guvernul Orban a decis eliminarea supraaccizei de la 1 ianurie 2020. Acest lucru a născut o problemă amendabilă de către Uniunea Europeană, din cauză că nivelul accizei scade sub limita impusă de aceasta. Aşa că, pentru a rezolva această problemă, mai întâi se scumpesc toate. Apoi vor începe să se reverse pe străzi laptele şi mierea noii guvernări.

E de Radio Erevan: se desfiinţează, dar cresc. Sau, de Caragiale: să se scadă accizele primesc, dar numai pe ici pe colo. Ce aţi vrea? Dacă toţi bugetarii vor avea în continuare aceleasi salarii şi beneficii, dacă se „desfiinţează” doar 3% dintre „pensiile nesimţite” (că doar nu aţi vrea să se pună rău Sică Mandolină şi ai lui tocmai cu „serviciile” şi „braţul lor înarmat”, procurorii?), dacă se „restructurează” ministerele, dar nimeni nu pleacă acasă, dacă „nu avem bani” dar mărim pensiile şi salariul minim pe economie, dacă ne împrumutăm cu dobânzi de lorzi în lojă, cam ce aşteptări ar trebui să avem?

Dacă Mandolină s-a descurcat un an de zile cu „decât” 3.000 de lei pe lună, el cu nevasta, la casa de 200 mp, plinuri la maşină şi câinele cât un viţel, noi de ce nu ne-am descurca?

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *