Straineze

GUVERNUL LUI PUTIN DE LA BUDAPESTA: Premierul Viktor Orban și-a nominalizat noul guvern. Doi miniștri au legături puternice cu Rusia

  • Peter Szijjarto rămâne ministru de Externe, dar pierde controlul asupra serviciului secret

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a anunțat vineri seară componența noului său cabinet care trebuie să treacă de votul formal al Parlamentului, unde are o majoritate de peste două treimi, anunță agenția maghiară de presă MTI.

Din noul guvern fac parte doi miniștri cu legături puternice cu Rusia. Astfel, Peter Szijjarto a fost reconfirmat în funcția de ministru de externe, iar antreprenorul Kristof Szalay-Bobrovniczky a fost numit ministru al apărării.

Peter Szijjarto a primit anul trecut, la Moscova, distincția Ordinul Prieteniei din partea ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care se află acum sub sancțiunile Uniunii Europene. În paralel, noul ministru al Apărării, Szalay-Bobrovniczky are o participație într-un joint venture cu cel mai mare producător rus de vagoane de cale ferată, potrivit Bloomberg.

O decizie extrem de importantă este mutarea controlului asupra serviciului național de securitate de la Peter Szijjarto, care pierde practic din puteri, la șeful de cabinet al premierului, Antal Rogan, va prelua conducerea serviciului național de securitate.

În paralel, Marton Nagy, fost viceguvernator al băncii centrale și consilier economic al lui Orban, va deveni ministru responsabil cu dezvoltarea economică, iar Mihaly Varga va rămâne în funcția de ministru de finanțe.

De asemenea, Viktor Orbán l-a desemnat pe Zsolt Semjén în funcţia de viceprim-ministru, care va deţine şi portofoliul de ministru însărcinat cu politici naţionale, minorităţi şi culte. Ministerul agriculturii va fi condus de István Nagy, ministerul de interne de Sándor Pintér, ministerul construcţiilor şi investiţiilor de János Lázár, ministerul apărării de Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministerul justiţiei de Judit Varga, iar fostul comisar european Tibor Navracsics va fi ministrul însărcinat cu dezvoltarea regională şi utilizarea fondurilor europene.