Politica

Guvernul Dăncilă amână realizarea investiției la Spitalul Regional de Urgență Cluj până undeva prin 2021, fără un termen clar de finalizare

Guvernele PSD marchează încă o ratare majoră în domeniul investițiilor: ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat marţi că guvernul Dăncilă a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova) până după 2021, fără a da un termen clar de finalizare. Alături de marile autostrăzi, începute de ani buni și rămase tot pe hârtie, cele trei spitale se adaugă unui bilanț catastrofal al PSD în domeniul investițiilor.

De altfel, diverși lideri PSD, în frunte cu consilierul Darius Vâlcov și miniștrii Rovana Plumb și Lia Olguța Vasilescu, au pregătit terenul pentru acest eșec, susținând că sunt prea scumpe. Ei au continuat acuzele la adresa UE, în ciuda asigurărilor comisarului Corina Crețu că Bruxelles-ul e gata să suplimenteze fondurile europene (gratuite).

“Am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021”, a declarat marți Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Construcția unui Spital Regional de Urgență la Cluj a fost promisă încă din deceniul trecut. Guvernarea Boc a reușit (cu începere din 2009) doar să facă rost de un teren în comuna Florești, trecut cu chiu și cu vai, în decurs de 3 ani, din patrimobiul Armatei în patrimoniul județului. Apoi s-a lăsat ceața peste investiție până în 2014, când fostul premier Victor Ponta a convenit cu Comisia Europeană construcția a trei astfel de spitale: unl la Iași, altul la Cluj și încă unul la Craiova. În 2016, pe durata campaniei electorale, PSD și Liviu Dragnea au promis constant aceste obiective. Pe tot parcursul anilor 2017 și 2018, guvernele succesive PSD au ratat toate termenele asumate pentru depunerea documentațiilor, ajungându-se în situația ca suma alocată de UE, 150 de milioane de euro, să fie în pericol de pierdere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *