Politica

GUVERNUL ARE BANI, DAR NU DE DAT. Comunele clujene au primit, la sfârșit de an, alocări de ”jumătate de factură”

80 de comune și orașe din județul Cluj au primit, în mod egal, bani de la Consiliul Județean la final de an. Sumele sunt ridicol de mici și, în unele cazuri, nu acoperă nici plata unei facturi la întreținere.

  • Vineri, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Cluj, pe ordinea de zi a fost un proiect de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotelor defalcate din impozitul pe venit încasat suplimentar în anul 2022. Clujul a primit de la Finanțe fabuloasa sumă de 594.640 lei, care s-a alocat în mod egal fiecăreia dintre cele 80 de comune care au primit între 7.430 și 7.480 lei.

S-a împărțit sărăcia, că banii Patriei se duc pe mite salariale, pensii speciale nesimțite și prime de osânză. Iar îpărțirea banilor în mod egal este o strategie a CJ Cluj pentru a evita ulterior discuțiile inutile de genul ăla a primit, eu n-am primit.

Un consilier al USR a atras atenția asupra acestui fapt:

”Constat că această matematică simplă este una care e simplu de făcut, dar acest mecanism nu ține cont de nevoile reale ale UAT-urilor. În acest moment există UAT-uri care au încheiat anul financiar pe excedent sau pe neexecutarea bugetară 100%, ceea ce înseamnă că au rămas cu bani în cont și cărora această sumă nu le folosește. În schimb, există UAT-uri care ar putea beneficia de multiplul acestei sumei. Consider că ar trebui să avem un alt mecanism de distribuire care să țină cont de anumite urgențe pe final de an. Poate ar trebui să găsim o altă procedură de împărțire”.

Președintele CJ Cluj a fost de acord că din acești bani se acoperă o ”bucățică” de factură, dar s-a menținut ”matematica”.

”Nu prea cred să existe comune care să aibă bani și să nu-i fi cheltuit. Majoritatea, sau toate comunele și orașele, au cheltuieli mult mai mari decât veniturile, majoritatea au facturi neplătite, majoritatea și-ar dori să aibă bugete mai mari. Nevoile lor sunt mult mai mari decât suma alocată. Toate localitățile au nevoi mult mai mari decât alocăm astăzi. Noi acoperim o bucățită dintr-o factură sau chiar o factură de plată. Dacă veți vorbi cu primarii din județ veți vedea că dorința lor, a majorității, este să fie sumă egală pentru toți. Dacă găsim o formulă mai bună de alocare a banilor, eu sunt primul care susține această formulă mai bună”, a spus președintele Consiliului Județean.

După aprobarea proiectului, Tișe a spus că îi este ”jenă” să le spună primarilor că le alocă bani.

”Vă dați seama că la această sumă nici primarii nu știu că avem acest proiect pe ordinea de zi, mi-e și jenă să le spun că le alocăm bani, că de fapt nu le alocăm aproape nimic, dar aceasta e suma alocată de la Finanțe”, a încheiat Tișe.