Din oras

Guvernul a modificat regulamentul şi a dat liber la ridicat maşini

În şedinţa de ieri, Executivul a modificat şi completat prin Hotărâre de Guvern Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Prin măsura luată de executiv s-a dat drumul la ridicarea maşinilor care staţionează nereguamentar pe carosabil şi în zonele unde oprirea este interzisă. Prin decizia de ieri au fost clarificate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri administrative de sancţionare a celor care staţioează ilegal. La Cluj-Napoca, ridicarea autoturismelor ca măsură radicală era imperios necesară pentru educarea şoferilor nesimţiţi şi va aduce totodată importante venituri municipalităţii.

Potrivit modificărilor făcute în şedinţa de reguamenului ridicarea autovehiculelor va fi permisă în următoarele cazuri. 

    “În toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
     În zona de acţiune a indicatorului cu semnificatia Staţionarea interzisă şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
    Pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6m;
    În dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
    În pante şi în rampe;
    În locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia ‘”Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioada decât cea permisă, ori indicatorul:    “Zonă de staţionare cu durată limitată peste durata stabilita”. 

Şeful Poliţiei Locale a municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean a afirmat că nu se va trece imediat la ridicarea autoturismelor care staţionează ilegal deoarece există o dilemă în ceea ce priveşte atribuţiile poliţiştilor locali în constatarea contravenţiei.

„Chiar dacă a fost modificat Regulamentul nu vă pot spune când  vom trece efectiv la ridicarea maşinilor în Cluj-Napoca pentru că există o dilemă în ceea ce priveşte atribuţiile Poliţiei Locale. Vom vedea dacă această sarcină de ridicare a autovehiculelor intră în atribuţiile Poliţiei Locale sau această activitate va putea fi realizată doar cu suportul reprezentanţilor Poliţiei Naţionale”, a afirmat Marcel Bonţidean.

Dispoziţia de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informaţii relevante care pot proba prezenţa vehiculului în locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicării măsurii, dar şi starea vehiculului înainte de ridicarea acestuia. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat. Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare. Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală. Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în pază administratorului drumului public sau, după caz, a administraţiei publice locale. Administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului că urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovadă achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *