Politica

Guvernul a depus la Parlament un proiect de lege care dă puteri sporite poliției în a sancționa persoanele care “se opun” legitimării. Senatul a adoptat tacit această lege cu dedicație

Scris de 378

Senatul a adoptat tacit, în plenul de luni, un proiect al Executivului, aflat în procedură de urgenţă, care modifică o serie de acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice referitoare la autoritatea poliţistului şi majorarea amenzilor aplicate persoanelor care refuză să se legitimeze.

Proiectul instituie reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor şi al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul poliţiei şi utilizarea forţei.

Proiectul adoptat, luni, tacit de Senat, în calitate de prim for sesizat, prevede şi o majorare a cuantumului amenzilor de la 100 – 500 lei, la un maximum între 500 – 1.500 lei, aplicate persoanelor care refuză să dea informaţii referitoare la identitate. Motivul prevăzut în proiect este faptul că refuzul unei persoane de a fi legitimată presupune deplasarea acesteia la sediul poliţiei, interval orar în care poliţistul nu poate interveni la alte cazuri. “De multe ori, refuzul de legitimare stă la baza escaladării unor situaţii tensionate în interacţiunea poliţist-cetăţean”, se arată în textul iniţiativei legislative.

Proiectul prevede şi o majorare a amenzilor, de la 500 – 1.500 de lei, la 2.000 – 3.000 de lei, pentru organizarea de petreceri private în spaţiul public, “în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe”. Dacă există abateri ale faptei, într-un interval de 24 de ore, atunci amenda va fi între 3.000 şi 6.000 de lei. Ulterior, acestei amenzi, în caz de repetare, poliţistul acorda ancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, iar procesul-verbal constatator al contravenţiei trebuie înaintat instanţei în maximum 48 de ore, conform sursei citate.

Un articol nou introdus prin proiectul de lege prevede că închisoare de la 3 luni la un an sau amendă pentru persoanele, care deşi au primit avertizare, continuă să împiedice autorităţile să aplice legea: “Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehicului sau conducerea unei persoane la sediul de poliţie ori al altui organ de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în iniţiativa adoptată tacit de Senat.

Înaintea aplicării sancţiunii, organele de ordine publică trebuie să înştiinţeze verbal persoana care refuză legitimarea: “Avertizarea prevăzută la alin. (1) se face verbal, prin cuvintele: «Acţiunea dumneavoastră este ilegală, continuarea acesteia atrage răspunderea penală, potrivit legii!». Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul persoanei care face obiectul măsurilor ce trebuie luate de către organul de ordine publică.”

Actul normativ prevede şi cazurile în care poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei: “când nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; când din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; când prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; când luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.”

Ulterior luării măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei, agentul de poliţie este obligat să permită acesteia să părăsească sediul poliţiei, “fără a se depăşi 8 ore de la momentul iniţierii deplasării”. La expirarea acestui termen, persoana poate pleca din sediul poliţiei. “Dacă identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, termenul se poate prelungi, motivat, până la 12 ore”, potrivit sursei citate.

Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv a Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, o persoană poate fi condusă la sediul Poliţiei în vederea identificării şi luării măsurilor legale pentru maximum 24 de ore.

Proiectul de lege adoptat tacit de Senat urmează să primească votul Camerei Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 hour In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 2 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 4 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 4 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 5 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 6 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 16 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 21 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 22 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 22 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 22 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE