Editorial

Guvernare în vremea grevei cu analfabeți politic-funcțional

Scris de 792

Conform Legii Educației, educația ar trebui să primească 6% din produsul intern brut. Dar și pentru anul 2023, al nouălea an al ”României Educate” al Prim Voiajorului Patriei, procentul primit de Educație este de 2,1%.

De la nesimțirea de-a considera legea facultativă, după cum vor mușchii politici ai guvernanților (indiferent de guvernare), trebuie pornită discuția despre această grevă din Educație.

Nu sunt bani, copiii sunt victime – acestea sunt povești grețoase despre manipulare. Nu sunt bani de peste trei decenii decât pentru hoții, jaf la drumul mare și sinecurile politicienilor – trei sferturi dintre ei fiind niște sfertodocți cu CV-ul educașional falsificat.

Copiii au fost sacrificați timp de peste trei decenii. Rezultatul politicilor făcute pentru sine și gașca personală a tuturor guvernanților se vede. Peste 320 de mii de copii au abandonat școala în generațiile care au terminat clasa a VIII-a în ultimii 10 ani, un număr echivalent cu populația Clujului. În mediul rural o cincime dintr-o generație ”se pierde” în primii 8 ani de școală.

Cu aceste date pe masă (este vorba despre perioada 2012 – 2020 să vorbești despre copiii care ar fi victime ale grevei profesorilor, trebuie să fii absolut imbecil (și nu e insultă, este diagnostic). Mai ales când numărul celor care au abandonat școala în ultimii 12 ani poate fi echivalat cu 12.944 de clase a câte 25 de elevi fiecare, clase în care statul a eșuat să livreze serviciul public de Educație, garantat prin Constituție.

Constituția, altă hârtie cu care politicienii se șterg la dos.

Din 2015 există ceea ce au denumit ei ”strategie de părăsire timpurie a școlii”. Adoptată și părăsită într-un sertar. Între timp, autoritățile își împart ciolanul și se prefac că sunt extrem de preocupate să stârpească abandonul școlar.

Recent au anunțat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat din PNRR, dar nici până acum, data grevei în Educație, banii nu au ajuns în școli. Deși programul a fost anunțat cu surle și trâmbițe că a fost aprobat încă din aprilie, că lista de școli a fost bătută în cuie încă de atunci, că au fost semnate contractele de finanțare pentru majoritatea celor 1.400 de unități de învățământ implicate.

Unde eșuează autoritățile, din lene, indolență și din faptul că ”lor” ”nu le iese nimic”, vin organizațiile neguvernamentale și demonstrează că se poate, că există și se aplică cu succes programe de reducere și chiar de eradicare a abandonului școlar în școlile publice, programe de tip after school, care includ masa caldă, pregătire suplimentară și orientare școlară.

Acum ce-ar vrea guvernanții? Să salarizeze organizațiile neguvernamentale profesorii, să aibă ei pentru pensii nesimțite și salarii nemeritate pentru curvele lor de partid și de stat (indiferent de sex)? Oricum, prin taxe și impozite, societatea plătește.

De peste trei decenii se aruncă la coș performanța pentru a avea ”stabilitate”. Vă sună cunoscut: ”să fim lăsați să lucrăm în liniște”?

În liniște lucrează numai hoții.

Avem un cerc vicios perfect: incompetență, mediocritate, tâmpenie și fudulie (l-ați auzit, nu pe Horodniceanu: ”nu știți cine sunt eu?”). A venit timpul să se facă ordine într-un stat totalmente eșuat, în fruntea căruia schiază, glbetrottează și joacă golf, de vreo nouă ani, un monument de lene, platitudine și orgoliu…

Cele mai mari salarii ale dascălilor se plătesc in Norvegia, Elveția, Liechtenstein, Finlanda. La polul opus in Europa este România. La noi sunt plătiți bine cei din sistemul de forța, specialii, care mai și ies la pensie la 40+ anișori. Sistemul lui Măciucă și compania (plus toți cei care au fost înaintea lui), nu este sustenabil: economia nu mai are o forță de muncă și o populație educată/școlarizată (care să priceapă ceva din educația primită, din școala făcută).

În curând se va intra în colaps dacă vor continua să plătească bine doar pe cei cu “pulanul”, care nu creează plus valoare și nici măcar ”liniște”, că deja nu-i mai poți deosebi de borfași – se vede după cum nu își fac datoria (a se vedea corupția existentă).

Un zugrav, un zidar (oricare meseriaș) care nu este plătit corespunzător unei lucrări de calitate o va face de spoială. Iar ”beneficiarul”, deși se bucură că a plătit puțin, o să primească un tavan în cap, fix de banii lui.

Dar, cum scriam la început: conform LegiiEducației, educația ar trebui să fie finanțată cu 6% din PIB În 2023, primeste 2,1%.

Ccum zicea un intelectual celebru: “altă întrebare?”ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 12 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 14 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 14 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 15 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 16 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 17 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 18 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 20 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 20 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE