In vizor

Gusa: "M-am răcit cu Marius Vizer din cauza lui Cristi Borcea. Asocierea lui Borcea cu Vizer nu mi s-a părut în regulă"

Ovidiu Ioanițoaia: Bun găsit tuturor! Doamnelor și domnilor, în seara asta, invitat este domnul Cozmin Gușă, o persoană publică ultra-cunoscută, politician, fost deputat, ziarist, om de televiziune, dar la noi în emisiune este în principal în calitate de președinte al Federației Române de Judo, dar, după cum veți constata, vom atinge și alte subiecte. E un om ocupat, eu îi mulțumesc că a găsit vreme să vină să vorbească și cu noi. Și încep prin a-l felicita, culmea, pentru că unul dintre băieții care face judo tocmai a câștigat zilele trecute, săptămâna trecută, titlul mondial. Acuma, să nu credeți că chiar știu despre cine e vorba. Campion mondial Adrian Șulcă, da?

Cozmin Gușă: Adrian Șulcă

Ovidiu Ioanițoaia: Fost campion, adică a câștigat tilul european și acum a câștigat și titlul mondial.

Cozmin Gușă: Da

Ovidiu Ioanițoaia: Să deducem că judo-ul românesc e pe drum bun, dacă…

Cozmin Gușă: În primul rând, înainte să intrăm în subiectul ăsta care mi-e drag mie, aș vrea să spun că nu e doar o plăcere pentru mine să vin la tine în emisiune.

Ovidiu Ioanițoaia: E și-o obligație.

Cozmin Gușă: E și-o obligație de onoare! Pentru că mă simt onorat să vorbesc cu tine, în condiția mea de om care ți-a urmărit toată cariera și care… m-am adăpat la cronicile tale încă dinainte de 1989. Senzaționale!

Ovidiu Ioanițoaia: Îți mulțumesc mult! Dar așteaptă să vezi întrebările! 

Cozmin Gușă: Nu contează! Nu, că nu mă pun bine. Nu mi-e frică. Vreau să spun asta pentru publicul tău, care e numeros, și vreau să spun asta și pentru publicul meu care, de asemenea, este numeros. Ești unul dintre jurnaliștii de la care multe generații au avut de învățat. 

Ovidiu Ioanițoaia: Mulțumesc mult! Am încercat să îmi fac meseria. Uneori am făcut-o mai bine, uneori am făcut-o mai prost…

Cozmin Gușă: Cu talent! Mai bine sau mai prost, dar cu talent!

Ovidiu Ioanițoaia: Îmi pare rău că presa scrisă e pe tobogan, ca să nu zic altfel. Dar asta e viața, am trăit și momente mai bune, acum trăim momente mai grele și din pricina pandemiei ăsteia, care ne alungă din redacții, dar… În sfârșit, 

Cozmin Gușă: Nu vă merge rău vouă! Și, ca să termin cu judo, pentru că m-ai provocat, da, am o generație de băieți la vârsta junioratului, care se înscriu pentru Paris 2024, cu șanse de medalii. Șulcă ăsta este unul dintre ei. Creț, celălalt premiat de la Mondialele din Italia este al doilea și peste ei am un tătic cubanez, pe care l-am naturalizat, fost campion mondial, vicecampion olimpic, care e veteran, dar prinde Parisul 2024, la 34 de ani. El e la sută, Șulcă ăsta e la 73 de kile, Creț e la 90, cubanezul la sută.

Ovidiu Ioanițoaia: Și cubanezul ăsta a venit, l-ați făcut cetățean român, da? 

Cozmin Gușă: L-am făcut cetățean. 

Ovidiu Ioanițoaia: I-ați dat casă?

Cozmin Gușă: Casă, mașină, salariu, de toate, ca să vină și el dorește să se stabilească în România, învață limba română acuma. Și îl facem antrenor, că e și bun pedagog. 

Ovidiu Ioanițoaia: Bănuiesc că din Cuba ai pleca oriunde. În afară de natură, în rest…

Cozmin Gușă: Noi ne-am duce pe urmele lui Hemingway. După cum te cunosc, noi ne-am duce amândoi pe urmele lui Hemingway, pe acolo.

Ovidiu Ioanițoaia: Am fost, am fost.

Cozmin Gușă: N-am pleca din Cuba.

Ovidiu Ioanițoaia: Am avut norocul și am văzut și cafeneaua lui Hemingway, unde… Nu știu dacă ai fost la Havana. 

Cozmin Gușă: Am fost. La Floridita.

Ovidiu Ioanițoaia: Așa! Aici am fost, ne-am așezat, am băut o cafea și a costat 60 de dolari. Zic: ”Da de ce?” Păi, zice, aici bea Hemingway. Bine. 

Cozmin Gușă: Eu cred că ați băut și Daiquiri, pe lângă cafeaua aia…

Ovidiu Ioanițoaia: Mda, am mai băut…

Cozmine, hai să lămurim asta: de unde până unde ai ajuns tu la judo? De-altfel te-am văzut în niște poze și îmbrăcat în kimono. Kimono se cheamă ăla?

Cozmin Gușă: Kimono, da!

Ovidiu Ioanițoaia: Așa. De unde, cum ai ajuns tu la judo?

Cozmin Gușă: Demult, demult, peste 20 de ani în urmă sau cu circa 20 de ani în urmă, copilul meu, în hârjonelile de pe la grădiniță mai lua bătaie. Și… lua bătaie! Unii se mai supărau că e fiu-meu, cum e lumea asta. Ești fiul lui Gușă, zdrang! Și m-a supărat treaba asta. Și atunci mi-am dat seama că trebuie să învețe autoapărare, eu fiind fiu de boxer. Tata a fost boxer, vice-campion național, pe vremuri.

Ovidiu Ioanițoaia: Bravo, nu știam!

Cozmin Gușă: Da! Și am făcut și eu puțin box, m-a ajutat în viață, cunosc lumea boxului foarte bine. Și atunci l-am sunat pe Vizer, care era deja  președintele Federației de Judo, Federația Internațională, trecuse de la Europa la asta, și l-am trimis pe fiu-meu la judo. A ajuns și campion național între timp, așa m-am legat, dar eu m-am legat de lumea  judo-ului. Ăsta a fost pretextul, faptul că mi-am trimis copilul la judo și că sunt prieten cu Vizer… Mă rog, suntem într-o perioadă din asta mai ciudată, după cum am și scris…

Relaţia cu Vizer e rece acum, din lipsă de comunicare

Ovidiu Ioanițoaia: E mai rece acum, raporturile-s mai reci.

Cozmin Gușă: E mută, nu comunicăm unul cu altul.

Ovidiu Ioanițoaia: Hai că discutăm și de Vizer.

Cozmin Gușă: Așa am ajuns în judo.

Ovidiu Ioanițoaia: Tu n-ai practicat niciodată.

Cozmin Gușă: Doar de când sunt președinte, m-am dus cu el la antrenamente. Eu am practicat puțin boxul, handbalul l-am făcut daily basis, fotbalul ca noi toți.

Nu mi-am favorizat niciodată copilul. Tolontan a dat o ştire fake

Ovidiu Ioanițoaia: Da, nu există român să nu fi fost poet și să nu fi jucat fotbal, pentru Dumnezeu. Da, ești președinte… Sau domnul Gușă e 
președinte din 2017, reales în februarie 2021, da? Corect, pe patru ani, mandatul e de patru ani. Apropo, că vorbeai de băiat, au fost discuții 
că, odată devenit președinte, ți-ai favorizat băiatul, l-ai băgat în lotul național, l-ai trimis în cantonamente… Cât e de adevărat aici?

Cozmin Gușă: Nu e adevărat! Aici… De aici au intervenit și discuțiile cu Cătălin Tolontan, pe care-l cunosc de… Suntem și prieteni, dar, la fel ca și cu Vizer, nu discutăm de câțiva ani, eu cu Cătălin.

Ovidiu Ioanițoaia: Așa…

Cozmin Gușă: M-am supărat pe el pentru că a fost o știre falsă. El îl cunoștea pe fiu-meu de când era mic, și pe mine, eu nu fac treburi din astea. Băiatul ăsta, tot ceea ce a făcut în judo în afara lotului, a plătit. Până când n-a fost campion național. După ce a ajuns campion național, a ajuns în loturi. Acuma nu mai e în loturi de trei ani, pentru că a ales școala: a terminat facultatea în Olanda, a făcut master-ul la Viena. La stat, a intrat cu bursă de stat acolo la Viena. E un băiat deștept, acuma face Gold FM, e patron de radio. Dar niciodată n-a fost vorba despre a-l favoriza, m-ar fi blamat oamenii din judo pentru asta. Eu aduc bani în judo și am adus bani mulți, federația-i prosperă, nu mai are datorii ca înainte. Nu-mi permiteam să mă fac de râs, să-mi bag copilul înainte la… înaintea altora.

Ovidiu Ioanițoaia: Acuma, nu te supăra pe mine, sigur că dacă era…

Cozmin Gușă: Nu mă supăr!

Ovidiu Ioanițoaia: …băiatul președintelui, vrând-nevrând, avea un culoar favorabil.

Cozmin Gușă: Când a ajuns campion național, nu eram președinte. Eram în judo, dar nu eram președinte. Eram prietenul lui Vizer în judo, care aveam grijă s-o ducă ei bine. Se poate presupune că aveam o influență, pentru că îi țineam pe bani, am sponsorizat eu, mi-am pus prieteni să sponsorizeze, da… De la această presupoziție, pot să cred că unii jurnaliști au crezut că ar fi fost avantajat.

Ovidiu Ioanițoaia: Dacă vrei, eu o deducție firească.

Cozmin Gușă: E o deducție firească, mă făceam de râs pe viață. Adică, în fața prietenilor mei mă făceam de râs pe viață dacă eu, dând bani la o federație, nefiind singura federație unde am dat bani, am dat la handbal, am dat la rugby, am dat peste tot.

Ovidiu Ioanițoaia: Dar rugby n-ai făcut.

Cozmin Gușă: Nu, n-am făcut, dar am fost sponsor principal.

Ovidiu Ioanițoaia: Ai fost sponsor la rugby.

Cozmin Gușă: Da.

Despre sprijinul lui Vizer şi cum s-au răcit relaţiile cu acesta. „Ne-am luat de la Cristi Borcea”

Ovidiu Ioanițoaia: Bun, hai să mai lămurim un lucru pe care… despre care lumea vorbește. În 2017, când ai devenit președinte, ai avut 
sprijinul declarat al lui Vizer.

Cozmin Gușă: Da.

Ovidiu Ioanițoaia: Bănuiesc că lumea sportului știe, Vizer este președintele Federației Internaționale de Judo și membru în Comitetul 
Olimpic Internațional, nu?

Cozmin Gușă: Prin calitatea lui de președinte.

Pvidiu Ioanițoaia: Prin calitate, din 2007.

Cozmin Gușă: Din 2007, în calitatea lui de președinte, este acolo. Membrul permanent în CIO este Octavian Morariu, din partea României.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, cunosc, el este pentru că e președintele federației.

Cozmin Gușă: Da.

Ovidiu Ioanițoaia: Bun, în 2017 te-a sprijinit, erați în relații cordiale. Între timp, Vizer a renunțat la funcția onorifică de președinte de onoare al federației române și, ca să zic așa, la alegerile din 2021, te-a cam lăsat baltă. În sensul că n-ai mai avut aliat pe Vizer.

Cozmin Gușă: Din contră.

Ovidiu Ioanițoaia: Ai avut chiar dușman, nu?

Cozmin Gușă: Da, a declarat…

Ovidiu Ioanițoaia: Sau, mă rog, adversar, să nu zic dușman.

Cozmin Gușă: A declarat public că ar trebui să plec. În 2017, când am luat președinția, a părut că Vizer mă sprijină. De fapt, era o mișcare puternică anti Vizer în Federația Română de Judo și eu am preluat toate chestiile astea ca să-l salvez pe Marius de la un oprobriu nemeritat, el a ajutat mult Federația Română de Judo și judo-ul românesc. Și așa am candidat, ca soluție de criză. Pentru ca…

Ovidiu Ioanițoaia: Ca omul lui Vizer, ca să zicem…

Cozmin Gușă: Ca omul lui Vizer, dar ei erau anti Vizer.

Ovidiu Ioanițoaia: Am înțeles.

Cozmin Gușă: Ei erau majoritatea anti Vizer în 2017 și atunci am zis: „Stop! Vin eu. Ne înțelegem cu Vizer. Fiți respectuoși, îi datorăm multe! Terminați cu prostiile! Rezolvăm problema”. Nu are legătură cu judo-ul conflictul meu cu Marius. Are legătură cu relația noastră și, având această relație de prietenie veche de peste 20 de ani, nici nu pot să comentez public ce l-a apucat sau ce m-a apucat, ca să nu dau doar pe el astea. Dar e clar că la inițiativa lui, eu l-am rugat la începutul anului să nu intre în această competiție din România – și că nu e bine pentru el, în calitate de președinte, și pentru că o să-i dau bătaie.

Ovidiu Ioanițoaia: Asta vorbești de 2021…

Cozmin Gușă: 2021, acum…

Ovidiu Ioanițoaia: Când, înțeleg că Vizer n-ar fi vrut să mai fi reales. Sau să mai fi ales…

Cozmin Gușă: O să pot să… Da, n-a vrut și a și făcut declarații publice legat de asta…

Ovidiu Ioanițoaia: „Domnle’”, adică a zis… „Domnle’, eu nu vreau să mai fiu președinte de onoare”…

Cozmin Gușă: Nu, „nu vreau să mai fie Gușă președinte”. Prima dată a zis, acum doi ani de zile, că nu mai vrea să fie președinte de onoare. Nu eram încă certați. Am întrebat: „Ce te-apucă, mă?”, pe românește. Nu mi-a spus. Și, mă rog, a intervenit noncomunicarea cam de vreun an de zile, adică ne-am rezumat „Paște fericit! Hristos a înviat! Crăciun fericit! La mulți ani de Anul Nou!”.

Ovidiu Ioanițoaia: Iartă-mă, dar din ce v-ați luat? Că din ceva v-ați luat. Acuma, e ciudat. Noi, ăștia, sudiștii, înțelegi?…

Cozmin Gușă: Da.

Ovidiu Ioanițoaia: Mă rog, muntenii, oltenii suntem mna… Și tu, și Vizer sunteți ardeleni.

Cozmin Gușă: Suntem ardeleni.

Ovidiu Ioanițoaia: Tu din Cluj, el din Bihor, deci… Oamenii cam au niște, relații… Cum să spun?… Mai liniștite, așa. La sud e scandalul, acolo lumea e mai protocolară, ca să zic. Din ce v-ați luat? Dacă poți să spui, sigur.

Cozmin Gușă: Da, trebuie să spun, că nu e… Nu pot să dezvolt, dar… Sigur, că ție o să-ți deschidă o sumedenie de întrebări. Ne-am luat de la Borcea, de la Cristi Borcea, de la finul lui.

Ovidiu Ioanițoaia: Așa.

Cozmin Gușă: Ăsta a fost mărul discordiei. Eu, în calitate de prieten bun al lui Vizer, m-am opus ca el să fie nașul de cununie al lui Borcea, tocmai pentru că nu cadra. Din opinia mea. Și fac pentru prima dată această dezvăluire. Nu cadra cu poziționarea lui public atât de influentă și atât de bine consolidată în mediul internațional. Eu n-am nimic cu Borcea, el este un băiat de treabă, e un om inimos, vesel. Însă, acea apropiere la acel moment nu mergea pentru Vizer, iar eu am fost alături de Vizer din spate, dar ca prieten, de mulți ani de zile în toate demersurile lui internaționale. Nu toate, în marea majoritate…

Ovidiu Ioanițoaia:  Deci am înțeles. Faptul că…

Cozmin Gușă: Și atunci, i-am dat un sfat pe care el nu l-a acceptat. După aia, treaba asta a degenerat în altceva. Aici mă rezum, pentru că nu mă pot să mă duc mai departe, dar ca să răspund exact la întrebare, să nu rămân dator că nu pot să mă fac de râs în fața ta. Mărul discordiei dintre mine și Vizer a fost Cristi Borcea căruia nu-i port pică. N-am avut niciun meci cu el, n-am avut nicio problemă, nu m-a jignit niciodată Cristi Borcea…

Ovidiu Ioanițoaia: Cozmine, era nunta cu Pelinel sau nunta cu a doua soție?

Cozmin Gușă: Nunta cu Pelinel unde este naș Marius Vizer, care a fost nuntă organizată la celebrul restaurant Gundel din Budapesta, unde sunt convins că…

Ovidiu Ioanițoaia: Am fost și eu…

Cozmin Gușă: Ai fost și tu…

Ovidiu Ioanițoaia: Invitat chiar de Vizer, odată…

Cozmin Gușă: Invitat chiar de… Da, e restaurantul preferat al lui Marius, da

Ovidiu Ioanițoaia: Cu ani în urmă, da. Unde am rămas stupefiat. Era… Aveai senzația că urmează să vină și Franz Joseph la masa de alături…

Cozmin Gușă: Da, da, da. Asta-i atmosfera. N-aș…

Ovidiu Ioanițoaia: Spune-mi…

Cozmin Gușă: N-aș mai spune despre conflictul ăsta, dar dacă…

Vizer este un om puternic, un bun patriot. A revoluţionat judo-ul

Ovidiu Ioanițoaia: No, ne oprim. Spune-mi, un om puternic Vizer?

Cozmin Gușă: Da. Marius este un om puternic, este un bun patriot, este un om care a revoluționat judo-ul prin finanțare și mediatizare. Judo este singurul sport care are, în același timp, contracte de mediatizare cu Euronews și CNN, doar ca să-ți dau o imagine de…

Ovidiu Ioanițoaia: Așa…

Cozmin Gușă: De relaționare. Un buget foarte solid pe care s-a clădit toată dezvoltarea zonei defavorizate din lume pentru judo – a  investit bani mulți în țările sărace – plus zona de arbitraj și training tot așa, pe fondurile federației. Marius a făcut o treabă excepțională în judo, îi recunosc toate meritele, indiferent de cât certați am fost.

Ovidiu Ioanițoaia: Bun, dar astăzi nu mai vorbiți, nu? Sau vorbiți așa… ?

Cozmin Gușă: Păi, stai să vină Crăciunul, că la Crăciun, „Crăciun fericit!”, „Crăciun fericit!”, cam asta e.

Ovidiu Ioanițoaia: Păi, aia e… Cum ești cu mine, cu care…

Cozmin Gușă: A, nu, nu, nu. Cu tine n-am vorbit atâta timp că nu mai aveam numărul tău.

Ovidiu Ioanițoaia: Nu ești prieten…

Cozmin Gușă: Dar de câte ori te… Dar de câte ori te citesc mi-ar fi venit să-ți dau mesaje să comentez și eu…

Vizer „e un scorpion foarte încăpățânat și e complicat. El trântește ușa, o închide”

Ovidiu Ioanițioaia: Nu, dar lumea interpretează pentru că îi vede pe unii și pe alții invitați la Prietenii lui Ovidiu și își imaginează că eu sunt chiar prieten cu toți cei care vin în emisiune, ceea ce nu-i adevărat. Oamenii sunt oameni publici, sigur că-i invit. Mari sportivi, foști mari campioni. Îi invit fără să fie neapărat mari prieteni cu mine.

Cozmin Gușă: Dar ca să spun o treabă, la treaba asta cu Marius, este evenimentul care m-a marcat cel mai mult personal în ultimii ani. Noi am avut o legătură profundă.

Ovidiu Ioanițioaia: Faptul că v-ati certat?

Cozmin Gușă: Da, pe mine m-a marcat. Eu sunt destul de dur în chestiile astea și duc la tăvăleală, dar cearta cu Marius m-a întristat.

Ovidiu Ioanițioaia: Bun, și n-ai încercat să vă împăcați, adică să aveți o discuție, ca între bărbați?

Cozmin Gușă: El e un scorpion foarte încăpățânat și e complicat. El trântește ușa, o închide.

Ovidiu Ioanițioaia: Am înțeles.

Cozmin Gușă: Ăsta e stilul.

„Vizer e prieten cu Putin, nu omul lui Putin”

Ovidiu Ioanițioaia: Lumea zice că e omul lui Putin. E adevărat?

Cozmin Gușă: E prieten cu Putin.

Ovidiu Ioanițioaia: Ce înseamnă “E prieten cu Putin”?

Cozmin Gușă: E mai mult decât Prietenii lui Ovidiu. Stă de vorbă cu Putin, Putin îl respectă foarte mult. L-am văzut în diverse ipostaze de relaționare amicală. Și Putin a lăsat să se înțeleagă asta la toate competițiile unde a fost invitat de Marius Vizer. S-a dus cu bucurie, strict pentru judo, dar sigur și pentru …..

Ovidiu Ioanițioaia: Putin a practicat ceva judo, din câte știu eu.

Cozmin Gușă: Ceva, ceva da. Avem și un român care l-a bătut.  Avem un român, cred că de la Dinamo, am uitat acuma pe loc cum îl cheamă, dar s-a bătut cu el pe vremuri, cum era Spartachiada…

Ovidiu Ioanițioaia: Să nu-și aducă aminte Vizer, că l-a bătut un român.

Cozmin Gușă: Știe, am râs de multe ori de chestia asta. Ce e important la Putin, chiar dacă nu mai practică judo, este că se duce la competiții, că…..

Ovidiu Ioanițioaia: Cornel și mai cum îl chema? Roman? Aoleu, îl chema și roman, adică….

Cozmin Gușă: Român sau roman, da. Și, mergând la aceste competiții, câteodată își mai  pune și chimonoul. E o propagandă senzațională pentru judo, aduce bani, e marketing.

Ovidiu Ioanițioaia: Sigur că da. Îmi spune Crăițoiu, realizatorul, că în ’76 l-a bătut pe Putin.

Cozmin Gușă: La Spartachiadă, cred că…

Putin nu-l suporta pe Năstase în 2002

Ovidiu Ioanițioaia: Dacă știa Roman ce o să ajungă Putin, nu îl bătea. Auzi Cozmine, tu ai vorbit cu Putin, te-ai întâlnit cu Putin vreodată?

Cozmin Gușă: Nu m-am întâlnit.

Ovidiu Ioanițioaia: Niciodată?

Cozmin Gușă: Nu. M-am întâlnit cu consilierii lui. Am refuzat o dată să mă întîlnesc cu el, ca să nu-l supăr pe Adrian Năstase, un alt partener și prieten de-al meu. Putin nu voia să se întâlnească cu Năstase, voia să se întâlnească cu mine într-o vizită la Moscova. Nu îl suporta pe Adrian Năstase, în 2002.

Ovidiu Ioanițioaia: Să spunem că Gușă a fost consilierul lui Adrian Năstase….

Cozmin Gușă: Secretarul general al PSD, mâna dreaptă, cum ar veni…

Cozmin Guşă, „o viaţă politică aventuroasă”

Ovidiu Ioanițioaia: Și secretar general, pe urmă dat afară din PSD. A înființat PIN-ul, adică are o viață politică aventuroasă, a fost deputat.
Pentru că eu îmi aduc aminte, când avea, nu știu dacă mai are și acum, Vizer biroul la Budapesta, la Sofitel, avea un tablou mare al lui Putin 
în spatele scaunului lui. Deci credeam că l-ai cunoscut pe Putin, să ne pui și nouă o vorbă bună, aici.

Cozmin Gușă: Puteam să îl cunosc de mai multe ori. Prima dată când am refuzat invitația a fost din cauza lui Năstase, care era pricinos. Și, nevrând să se întâlnească cu Năstase, dacă se întâlnea cu mine, era gata conflictul. Că nu doar în fotbal, în sport sunt conflicte din astea, de orgolii. Ele sunt mai mari în politică.

Ovidiu Ioanițioaia: Corect. Deci, ai fost consilierul lui Geoană, consilierul lui Băsescu.

Cozmin Gușă: Da, șeful de campanie la ambii. Șeful de campanie al lui Băsescu în 2004, când a câștigat și seful de campanie la Geoană în 2009, când a câștigat pentru o noapte.

Ovidiu Ioanițioaia: Da, și a câștigat Băsescu dimineața.

Cozmin Gușă: Și a câștigat Băsescu dimineața.

Ovidiu Ioanițioaia: Dar și la Sorin Ovidiu Vîntu.

Cozmin Gușă: Am fost parteneri de afaceri.

Ovidiu Ioanițioaia: Spune-mi, nu facem politică aici și imediat mergem mai departe. Cu care dintre ei te-ai înțeles mai bine? Care ți-a fost, cum să spun, sentimental, mai aproape? Geoană, Băsescu, Năstase?

Cozmin Gușă: Vîntu.

Ovidiu Ioanițioaia: Vîntu. Dintre ei…

Cozmin Gușă: Vîntu. E un tip excepțional, care este excepțional atunci când preferă să zboare sus. Dacă zboară la mică înălțime nu e altitudinea favorită pentru el și, din păcate, de câțiva ani, a fost obligat de soartă, de toate aceste lucruri care s-au întâmplat, să zboare la joasă înălțime, cam ca avioanele alea care împrăștie îngrășăminte. Nu-i stă bine lui Vîntu să zboare la mică înălțime. Cu el am fost și partener și prieten. Cu Geoană suntem prieteni, dar nu era o relație…

Ovidiu Ioanițoaia: În noaptea în care a pierdut Geoană, erai cu Geoană sau erai cu Băsescu?

Cozmin Gușă: Nu, nu, nu. Cu Băsescu era tot statul. Eu eram cu Geoană și vedeam cum… mă rog, nu facem politică… vedeam cum se fură voturile… și atunci m-am enervat foarte tare pe „arbitrii” cumpărați, pe fel de fel de lucruri, dar nu m-am certat cu Geoană niciodată. Cu Băsescu m-am certat, dar cu Geoană nu m-am certat niciodată. Nu prea mă cert cu vechii prieteni, nici cu Vântu nu m-am certat.

Războiul orgoliilor

Cozmin Guşă: Eu am un obicei: dacă se întâmplă ceva, nu mai răspund la telefon sau, cum e moda nouă acum, blochez numărul ca să nu mai poată să te sune respectivul. Așa a făcut Vizer cu mine: mi-a blocat numărul ca să nu cumva să se împace cu mine. În noaptea în care am câștigat alegerile aici, în România, în 2021, cu 70%, cât am pronosticat de fapt înainte, pe când să îl sun să-i spun „gata, mă lasă nervii, s-a terminat cu războiul, nu fi…, hai să….”

Ovidiu Ioanițoaia: Era numărul blocat.

Cozmin Gușă: Da. El m-a blocat noaptea. Așa e Marius.

Ovidiu Ioanițoaia: Și nu l-a mai deblocat de atunci?

Cozmin Gușă: N-am verificat. Nici eu nu sunt…, n-am mai verificat, nu m-am mai uitat.

Ovidiu Ioanițoaia: Care mai de care mai orgolios!

Cozmin Gușă: Da. Și îmi pare tare rău de treaba asta cu Marius, așa s-a întâmplat. E un regret al meu, mai ales că am fost nu doar prieteni noi doi, suntem prieteni de familie, mi-a cunoscut copiii, vorbea la telefon cu copiii mei, a avut grijă de ei, adică, suntem într-o relație foarte apropiată.

Ovidiu Ioanițoaia: Eh, știi cum se zice: „qui s’aime se taquine”. Trece cu vremea, vă împăcați. Că pe-urmă n-o să mai aveți timp când să vă 
împăcați.

Cozmin Gușă: Mai ales el.

Ovidiu Ioanițoaia: Mai ales el, da, că e mai în vârstă. Zi-mi, deci, în noaptea aia când a pierdut – și cu asta încheiem cu politica – când a 
pierdut Geoană și a câștigat Băsescu a fost malversațiune, ca să zic așa? Crezi că…?

Cozmin Gușă: O să dau un detaliu care ține de GSP: interviul lui Tolontan cu Geoană, în care Geoană l-a făcut malefic pe Vântu, a fost mortal pentru Geoană pentru că Vântu a venit într-o discuție publică post dezbatere să spună că, de fapt, se cunosc de 4 ani. A fost întâmplare, sigur, nu a fost nimic. Dar, înainte cu două zile, Cătălin Tolontan venise la partid cu mine, că eram amici atunci, și i-a luat interviul lui Geoană, în care ăsta zice că nu-l cunoaște pe Vântu că-i malefic, dup-aia s-a dovedit că-l cunoaște, a fost și în vizită și, practic, interviul lui Tolontan a răsturnat toată argumentația lui Geoană.

Ovidiu Ioanițoaia: Tolo a făcut atunci interviu și cu Băsescu. Adică, el n-a fost de-o parte, a fost absolut  la mijloc.

Cozmin Gușă: Doamne, ferește! Tocmai! A făcut cu ambii candidați. Eu vorbeam de replica lui Geoană, nefericită, care dup-aia a fost jucată politic și vizita la Vântu, nefericită, care iarăși a fost exploatată, pe care a făcut-o fără să spună nimănui. Nu mi-a spus nici mie. Eram șeful de campanie.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, mă rog. Hai să lăsăm asta.

Cozmin Gușă: Dar uite, vezi de ce e important GSP-ul?

Ovidiu Ioanițoaia: Da, da, dar văd că…cum să spun, sper ca după emisiunea asta să nu te cerți și cu mine. Eu sigur nu-ți blochez 
telefonul.

Cozmin Gușă: Dar nici cu Tolo nu suntem certați. Atunci, faza aia cu copilul meu… El nu-i o beizadea, copilul meu e modest, s-a dus cu bicicleta la școală toată viața lui că nu trebuia să meargă cu autobuzul, nu are bani pe mână. Aia m-a deranjat că îi crea probleme în cadrul lotului ca sportiv, să-l vadă lumea ca pe o beizadea. Nu e cazul. Și, asta, când e cu copiii… dar mi-a trecut.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, suntem foarte sensibili când e vorba de copii.

Cozmin Gușă: Când e vorba de copii suntem sensibili, dar mie mi-a trecut.

GSP şi puiul de conflict cu Federaţia de Judo: cazul Bercean

Ovidiu Ioanițoaia: Noi am avut, ziarul cu federația a avut chiar un conflict, să zic așa, un pui de conflict, legat de Bercean și de nu știu 
ce. Da, bănueisc că cunoști subiectul, nu e…, toate imaginile astea le știi, le-ai văzut, ai citit ziarul…

Cozmin Gușă: Sigur.

Ovidiu Ioanițoaia: Ți-au pregătit un dosar atunci…

Cozmin Gușă: Da.

Ovidiu Ioanițoaia: Și Florin Bercean continuă să fie vicepreședintele federației…

Cozmin Gușă: Executiv, mâna mea dreaptă.

Ovidiu Ioanițoaia: În ciuda faptului că ai văzut o serie de depoziții contra lui. Sigur, noi eram obligați să ascultăm ambele părți, era firesc, ai văzut o grămadă de fete care s-au adresat nouă, spunând că au fost bătute, că au fost persecutate, că au fost nedreptățite și așa mai departe. Ce a făcut Federația? Federația, fără să te superi pe mine, a pus batista pe țambal, ca și COSR-ul, și Bercean a rămas antrenorul lotului, și acum este și vicepreședinte executiv. La ce concluzie ați ajuns? Cum ați analizat dosarul ăsta, ca să zic…

Cozmin Gușă: De la voi, din partea voastră se vede așa, și este legitim. Este o investigație pe baza unor mărturii ale unor fete, care mărturii n-au putut să fie testate apropo de valoarea de adevăr, dar eu le-am testat, am făcut anchetă internă prelungită. 

Ovidiu Ioanițoaia: Ați vorbit și voi cu fetele astea? 

Cozmin Gușă: Nu, noi am vorbit cu antrenorii lor, care unii dintre ei nu mai țin legătura cu ele. Ele au fost fete chemate la lot, care au avut sau nu au avut performanțe, nici nu mai contează, adică n-au avut…

Ovidiu Ioanițoaia: N-au fost de top, aia e clar.

Cozmin Gușă: Nici ăia n-au avut ce să ne spună, dar noi, înainte să judece COSR – e treabă veche, durează de 2-3 ani de zile – am făcut investigația noastră internă, am discutat cu toată lumea, am prezentat rapoartele, m-am dus eu să fiu audiat de către membrii comisiei de la COSR și chiar Comitetul Executiv, împreună cu Bercean, am dat toate lămuririle, Bercean a fost de nu știu câte ori acolo, și așa a luat decizia COSR-ul. Dar n-am pus batista pe țambal deloc. În acea perioadă, parte din războiul ăsta subteran al unor oameni, care au profitat de prietenia lor veche cu Marius Vizer, au angrenat acest tip de declarații, care n-au fost confirmate de nici un sportiv dintre cei serioși, de la Chițu în jos, care Andreea Chițu și alte sportive, campioane mondiale, europene, că avem destule, erau colege cu aceste fete. Iar ei sunt oameni cu opinie, mai ales de când sunt eu președinte, îi las pe toți să vorbească, merg printre ei, nu i-a timorat nimeni. Andreea Chițu e un om foarte inteligent. Am dat-o pe ea exemplu, dar avem și alte exemple. 

Ovidiu Ioanițoaia: Eu am vorbit cu Alina Dumitru pe tema asta, de pildă. 

Cozmin Gușă: Da… Cu Alina…., nici Alina n-a confirmat aceste bătăi. Alina a vorbit despre niște lucruri care s-au întâmplat între ea și „tatăl” ei, care este Florin Bercean. Florin Bercean este „tatăl” ei în judo. 

Ovidiu Ioanițoaia: Da, e cel care a scos-o campioană olimpică.

Cozmin Gușă: Care a avut grijă de ea, de la cap la coadă, de când era mică, care atunci când era bolnavă…, adică e tatăl ei din toate unghiurile. De fapt cel mai trist lucru pentru mine este faptul că Alina a generat această atitudine împotriva lui Bercean, în condițiile în care ei au fost un cuplu. Aici nu-i ca la tenis – și la tenis e important antrenorul, apropo de Halep și de rezultatele ei – dar în judo este  ăla care în fiecare secundă a luptei, te direcționează, îți spune ce să faci, e chiar un cuplu, ca la dublu tenis cum ar veni. 

Ovidiu Ioanițoaia: Adică în timp ce se luptă pe aia, antrenorul vorbește tot timpul? 

Cozmin Gușă: Acum, de 3 ani de zile nu mai vorbește tot timpul, dar în pauzele cînd se dă brake…

Ovidiu Ioanițoaia: Înainte vorbea tot timpul? 

Cozmin Gușă: Vorbea tot timpul și practic erau un tot. Alina este supărată, eu am propus-o să facă parte din echipa federației, pe viermuiala asta internă din federație, unde o minoritate profitau de Vizer și de supărarea lui cu mine, s-au întâmplat aceste dezechilibre…

Ovidiu Ioanițoaia: Fă-mă să înțeleg, sugerezi că fetele astea ar fi fost montate pe filiera Vizer, împotriva ta? 

Cozmin Gușă: Nu de către Vizer, pe filiera Vizer, folosindu-se numele lui Vizer. Da!

Ovidiu Ioanițoaia: Deci, de fapt, erau alții împotriva ta!

Cozmin Gușă: Împotriva lui Bercean. Când a început scandalul ăsta era strict împotriva lui Florin Bercean, care are o relație veche cu Vizer, sunt aproape aceeași generație. Dar niciodată nu au avut suficient de multă chimie, Bercean fiind foarte respectuos cu Vizer. Marius tot timpul a avut un cui împotriva lui Bercean, cui pe care eu nu îl am, pentru că venind în judo, am văzut cât de important a fost și este Bercean pentru…

Ovidiu Ioanițoaia: Sigur, Bercean e un personaj exponențial din judo…

Cozmin Gușă: În judo mondial!

Ovidiu Ioanițoaia: Dar nu te supăra, și Lance Armstrong a fost cel mai mare ciclist, până când l-au descălțat, ca să zic așa…

Cosmin Gușă: Dar exista la Lance Armstrong, existau mărturii, oamenii de lângă el vedeau…

Ovidiu Ioanițoaia: Păi, și aici sunt o grămadă de mărturii… Mă rog, nu 
e treaba mea, ca să zic așa…

Cozmin Gușă: Nu, e foarte bine că ai pus problema, că este o treabă. Pe mine m-a întristat foarte mult, îți dai seama, judo-ul, din sport exponențial, la începutul emisiunii ai menționat totuși că am luat un titlu mondial, nu e la latitudinea multor sporturi din România să aibă titluri mondiale în această perioadă… cu pace, cu prosperitate, a venit acest incident. El a fost, din lupta asta mai mare, care l-a prins și pe Bercean… Dar vreau să spun un lucru: ar fi fost jale dacă ar fi fost adevărate aceste lucruri. Și le-am testat și le-am anchetat cu toată seriozitatea.

Ovidiu Ioanițoaia: Și ar fi decapitat nu un om, ci un sport chiar.

Cozmin Gușă: Și un sport, dar eu participam la decapitare dacă era adevărat. Eu nu doar că sunt iubitor de copii și de performanță… Am copii, înțeleg! Am copiii altora pe lângă mine, pe care îi ajut. Nu acceptam așa ceva și nu e de acceptat violența. Nu a fost adevărat! De-aia a închis și COSR-ul dosarul, nu că aș avea eu pile. Covaliu e mai prieten cu Vizer decât cu mine! Vorbește mai des!

Ovidiu Ioanițoaia: COSR-ul a fost de partea Federației, ca să zic așa…

Cozmin Gușă: Da, dar Covaliu vorbește mai des cu Vizer decât cu mine, nu aveam… chiar dacă Vizer nu l-a sprijinit pe Covaliu la candidatură, că a sprijinit-o pe Gabi Szabo. Eu l-am sprijinit pe Covaliu.

Ovidiu Ioanițoaia: Așa!

Cozmin Gușă: Dar acuma sunt prieteni foarte buni!

Ovidiu Ioanițoaia: Luptele voastre interne…

Cozmin Gușă: Luptele noastre din sport, da! Tu cam iei distanță față de COSR, așa, niciodată nu te-am văzut foarte preocupat de atmosfera din  COSR. Ești foarte implicat în ceea ce privește fotbalul…

Ovidiu Ioanițoaia: Hai că vorbim și de fotbal! La noi avem colegi care se ocupă de COSR, care… Tolo, de pildă, e mai aproape, el a mers la 
ultimele olimpiade și e mai… e mai implicat…

Cozmin Gușă: L-am întâlnit la Rio pe Tolo… în mijlocul…

Ovidiu Ioanițoaia: A scris o carte formidabilă de acolo, împreună cu…

Cozmin Gușă: Da, a scris o carte foarte interesantă, eu l-am întâlnit în mijlocul anchetei, cu echipamentul.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, și ancheta! Bun! Dar hai să depășim. Și, deci, Federația i-a dat până la urmă dreptate lui Bercean.

Cozmin Gușă: Nu numai eu, bag mâna în foc că Bercean are dreptate, după ce am vorbit cu toți sportivii și antrenorii posibili din acea perioadă. Eu am vorbit!

Ovidiu Ioanițoaia: Bun, am înțeles! Ce n-am înțeles, dar ai sugerat, e că, de fapt, mișcarea era, cum să spun, organizată nu de Vizer, în 
numele lui Vizer…

Cozmin Gușă: În siajul lui Vizer!

Ovidiu Ioanițoaia: În siajul lui Vizer și împotriva voastră!

Cozmin Gușă: Da!

Ovidiu Ioanițoaia: Implicit împotriva ta, pe care Vizer nu l-ar mai fi vrut președinte în 2021.

Cozmin Gușă: Da!

Despre alegerile din Federaţie în 2025

Ovidiu Ioanițoaia: Și cum e la voi, mai ai voie și în 2025, sau… cum e regulamentul?

Cozmin Gușă:  Bine, eu și în 2021 voiam să găsesc pe cineva… eu pot să ajut judo-ul și din afară. Având în vedere situația asta complicată cu finanțarea, cu banii, cu prezența, cu autoritatea, nu am reușit să am un om pe care să-l ajut să ia președinția în locul meu. Poate găsesc în…

Ovidiu Ioanițoaia: Păi, fiul tău, a fost și campion, cum…

Cozmin Gușă: Nu e copt! E tânăr…

Ovidiu Ioanițoaia: Nu e copt?

Cozmin Gușă: Nu e copt!

Ovidiu Ioanițoaia: Câți ani are?

Cozmin Gușă: 24! Știe judo, mă rog, are și școală, dar nu e copt, e complicată chestia l o Federație, sunt oameni de o anumită vârstă, e nevoie de înțelepciune, trebuie să stai de vorbă cu ei, să le înțelegi problemele cu adevărat… Ce să înțeleagă el la 24 de ani? Face bun managementul la Gold FM! Atâta! În rest… Mai mult decât atâta e foarte greu pentru un tânăr. Mai ales… orice federație este foarte grea! Cine zice că… bun! Se întâmplă porcării mari la federații, sunt oameni deprofesionalizați care stau acolo de 15-20 de ani, e o problemă mare în sportul românesc pe linia asta. Dar ele nu se pot rezolva prin experimente de-astea, vine un tânăr, cu niște bani în buzunar, rezolvă problema! Nu! Acolo e o chestie lungă, cu antrenori, cu predări de ștafete, cu interrelaționarea dintre campioni. Campionii olimpici sunt importanți în fiecare sport. Unii nu sunt buni manageri. Alții, ca Lipă, 
sunt buni manageri.

Ovidiu Ioanițoaia: Păi, da, dar vezi, asta e, cum să spun, surprinzător, că Alina Dumitru, de pildă, nu a reușit să intre, să fie votată.

Cozmin Gușă: Nu din vina ei. Prima dată a fost votată. La alegeri în 2017 eu am pus-o pe listă ca vicepreședinte și a fost votată vicepreședinte pe marketing.

Ovidiu Ioanițoaia: Mie nu numai că mi-e dragă, dar mi-e și vecină că stăm la Chiajna la 7 case unul de altul. 

Cozmin Gușă: Alina Dumitru, un mare campion la categoria ei de greutate, cea mai mică, care e și foarte tehnică, 48 de kilograme, e legendară. Adică ce făcea Alina Dumitru, ca orice alt mare sportiv, nu mai fac alții astăzi. Altele. Astăzi când vorbim. 
Ea a intrat în siajul ăsta al discuțiilor. Este fina lui Florin Lascău, directorul sportiv de la IGF, mâna dreaptă a lui Vizer. S-au tot…

Ovidiu Ioanițoaia: Se pare că totul se învârte în jurul lui Vizer. Vizer este factotum în judo. 

Cozmin Gușă: Alina îl și respectă foarte mult pe Martius. Eu spun că ar fi trebuit să îl respecte la fel de bun pe Bercean. La egalitate să îi pună pe amândoi. Marius e cel care a premiat-o când a luat aurul olimpic. Băsescu, în pană de inspirație, plecase cu câteva ore înainte că putea să dea el aurul olimpic la Beijing. Era președinte. Și plecase. Alina sigur că a rămas legată de aceste lucruri, dar sfatul meu în continuare este să îl pună la același nivel de respect pe Bercean cu Vizer și atunci se va împăca și cu sine. 

„Am început în afaceri vânzând gumă de mestecat în gară la Cluj” „Nu e nici o ruşine”

Ovidiu Ioanițoaia: Spune-mi, Cosmine, Vizer e un om bogat? 

Cozmin Gușă: Da. Dar era bogat înainte să ajungă în judo.

Ovidiu Ioanițoaia: Bogat. Dar e mai bogat decât tine?

Cozmin Gușă: Mult.

Ovidiu Ioanițoaia: Că tu nu ești un om sărac.

Cozmin Gușă: Nu sunt un om sărac, dar nu sunt la nivelul lui Vizer.

Ovidiu Ioanițoaia: Am văzut avere estimată la 4 milioane de euro. Probabil că…

Cozmin Gușă: Ca bunuri.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, ca bunuri. Dacă mai iei și conturile probabil că trecem de…

Cozmin Gușă: Conturile nu-s prea generoase în momentul ăsta.

Ovidiu Ioanițoaia: Dar, spune-mi povestea aia că ai început să câștigi bani vânzând gumă de mestecat în gară la Câmpia Turzii e adevărată sau e…? 

Cozmin Gușă: Este adevărată mai puțin cu Câmpia Turzii. 

Ovidiu Ioanițoaia: În altă gară.

Cozmin Gușă: În altă gară. În gară la Cluj. Dar nu e…Mi-am schimbat ăăăă…Terminasem Fizica ca șef de promoție pe țară, dar nu erau joburi pentru mine și îmi furase bursa din America decanul. O poveste grea. 

Ovidiu Ioanițoaia: Dacă ai terminat Fizica ești pregătit pentru președinția României.

Cozmin Gușă: Pe moda veche.

Ovidiu Ioanițoaia: De la fizician la fizician, da. 

Cozmin Gușă: Pe moda veche, da. Și a trebuit să îmi caut de muncă și ăștia de la Wirgley Spearmint (acuma nu facem reclamă că nu vindem gumă, dar, mă rog, marca de gumă cea mai importantă) aveau niște joburi în Cluj, plătite cu 250 de dolari pe lună dacă foloseai mașina personală. Eu aveam o Dacie veche a lu’ tata, bleu ciel, și mi-am luat mașina. 250 de dolari erau bani mulți și am început să duc guma și să aranjez și vitrinele. Eram marchendiser, aranjam vitrinele. 

Ovidiu Ioanițoaia: Da,da. Nu e nicio rușine, Doamne iartă-mă! 

Cozmin Gușă: Eu am muncit, am făcut de toate. Și m-am ocupat cu asta vreo câteva luni, 4 sau 5 luni, dar am făcut-o până când mama s-a îmbolnăvit, chiar s-a îmbolnăvit săraca de inimă rea, dar și-a revenit după aia. Copilul ei, premiantul clasei, (mama e învățătoare, pensionară), să vândă gumă. Că mă vedeau unii care făceau naveta de la Cluj la Câmpia Turzii, mă mai vedeau prin gară pe acolo cum mergeam cu alea de gumă să le dau să se vândă și după aia să încasăm banii. Am avut și această perioadă. Aveam vârsta fiului meu. Vârsta fiului meu de astăzi o aveam eu atunci: 24 de ani. 

Ovidiu Ioanițoaia: Da, bine, era și altă epocă. Adică…

Cozmin Gușă: Trebuia să trec…

Ovidiu Ioanițoaia: Cum îi…După care, deci ai terminat șef de promoție Fizica, după care ai făcut o specializare în America, după care…

Cozmin Gușă: Da, am avut o bursă…

Ovidiu Ioanițoaia: După care Franța.

Cozmin Gușă: Da, Franța.

Ovidiu Ioanițoaia: Dar cum Dumnezeu ai ajuns tocmai tu în America și Franța? Pe ce criterii?

Cozmin Gușă: În America…

Ovidiu Ioanițoaia: Pe servicii ceva?

Cozmin Gușă: Da, jumi-juma. În America am ajuns…Făcusem deja performanță în presă, conduceam 3 ziare locale în Cluj, Alba și Bistrița.

Ovidiu Ioanițoaia: Mesagerul Transilvan.

Cozmin Gușă: Fostul Mesagerul pe care îl transformasem în Știrea ca să nu mai fie cu Caritasul, cu imaginea aia dezastruoasă, Știrea de Alba, Știrea de Cluj, Știrea de Bistrița. 

Ovidiu Ioanițoaia: Pe urmă pentru cine nu știe ai fost șef la Antena 1.

Cozmin Gușă: Da.

Ovidiu Ioanițoaia: După aia ai fost șef la Jurnalul Național.

Cozmin Gușă: Concomitent. Când eram la Antena eram la Jurnalul și așa am început să intru… 

Ovidiu Ioanițoaia: Deci om de presă, nu parașutat.

Cozmin Gușă: În business-uri. Iar în America m-au chemat și ca, mă rog, pretext, performanță că eram un bun manager local. M-am dus cu alți manageri din țările foste comuniste și și că vroiau să ne recruteze acolo în America, în vremurile alea. Nu m-au recrutat pe mine. Eu îs cu România pe tricou după cum tot zic eu, dar au încercat. Iar în Franța, am fost în Franța la școală când eram secretar general la PSD, la ENA – Ecole Nationale d’Administration, știi despre ce e vorba. Și acolo am făcut cursuri 5 luni. Și acolo au încercat recrutarea, dar…

Ovidiu Ioanițoaia: Bun, hai că…

„Nu mă cheamă Cioloş”

Cozmin Gușă: Nu mă cheamă Cioloș. Nu m-au recrutat pe mine, că eu sunt cu România pe tricou, după cum tot zic eu, dar au încercat. Iar în Franța, am fost în Franța la școală când eram secretar general PSD, la Ecole Nationale d’Administration, știi despre ce e vorba, și acolo am făcut cursuri cinci luni. Și acolo au încercat recrutarea, dar…nu mă cheamă Cioloș.

Ovidiu Ioanițoaia: … intru în politică, să mă întorc la cum te-au dat afară din PSD?

Cozmin Gușă: Nu, am plecat eu. Am plecat eu. 

Ovidiu Ioanițoaia: Ai demisionat.

Cozmin Gușă: Am demisionat. Nu m-au dat afară. Am plecat eu. Trebuia să candidez la primăria capitalei, mă rog, au fost alte lucruri și nu m-am înțeles cu Năstase, m-am simțit trădat, ceea ce a fost frustrant, eram și foarte tânăr – 33 de ani și am plecat. 

Ovidiu Ioanițoaia: Acum, când te uiți înapoi, ai fost doar trădat sau doar ți s-a părut? 

Cozmin Gușă: Am fost trădat, dar nu trebuia să plec. Trebuia să am stomacul mai bun pentru trădare și alta era și situația lui Năstase, cred că era președinte în 2004 dacă eu nu treceam la Băsescu ca șef de campanie, poate situația României cu siguranță era mai bună. Se leagă aceste detalii, știi?

Ovidiu Ioanițoaia: Corect. Știi ce am observat? Am observat că ai fost un personaj politic important, cum să…

Cozmin Gușă: Influent. 

Ovidiu Ioanițoaia: Influent. Niciodată nu te-a tentat postul de ministru al Sportului? Ai fost deputat, ai fost consilier, ai fost, cum să spun, ai fost în plină vâltoare și în prim plan. Alții au ajuns la Ministerul Sportului. N-ai fost niciodată ispitit de ideea asta? 

Cozmin Gușă: Nu. M-a ispitit mai mult Ministerul Învățământului, unde nu neapărat că voiam să merg eu, deși eram calificat. Am încercat mereu să pot să influențez să meargă niște oameni buni, dar nu cu trafic de influență sau altceva, dar am fost foarte preocupat de Ministerul Sportului de fiecare dată. Nu m-am considerat neapărat… pentru Ministerul Învățământului, să zicem, eram competent să dau consultanță sau chiar să mă duc ministru, dar pentru Ministerul Sportului nu m-am considerat competent. Sportul, chiar dacă nu pare, este complex. Este foarte complex și eu nu îndeplinesc toate criteriile. Ca președinte al Federației mă descurc, dar e mai puțin decât administrarea sportului. Nu m-am considerat competent și atunci am încercat să ajut cu ce am putut. Nu-i vorbă, nici n-a fost competență acolo la sport, că de aia e sportul unde e.

Ministerul Sportului pe model maghiar

Ovidiu Ioanițoaia: Ce părere ai de actualul ministru, de Novac? Dacă vrei să răspunzi. 

Cozmin Gușă: Da, vreau. Eduard este ambițios, vrea să facă, nu cred că a apucat să studieze foarte bine niște modele implementabile în România. 

Ovidiu Ioanițoaia: Se pare că merge pe modelul maghiar, ca să zic așa. 

Cozmin Gușă: Ar merge pe modelul maghiar în care să capete mult mai multă importanță Ministerul în fața COSR-ului, în fața Comitetului Olimpic, dar l-am văzut în ultima vreme că vrea să lase performanța la Comitetul Olimpic, am avut o discuție acum trei săptămâni, ocupându-se cum a fost până acum de pregătire juniori, tineret și așa mai departe, unde e foarte important să investești, apropo de rezultatele mele cu copiii ăștia în Judo. Am investit, de aia am ajuns aici. Cred că nu știe ce vrea, dacă e să dau un răspuns corect ca la prietenii lui Ovidiu, cred că încă Edi Novac nu știe ce vrea, este subfinanțat.  

Ovidiu Ioanițoaia: E un mare sportiv. E un campion. Are calitate, vocație, fibră de campion, dar asta nu înseamnă că poate să fie ministru.

Cozmin Gușă: Eu sper să facă. Dacă ar fi mai atent la niște impulsuri de la profesioniști și să nu se considere izolat într-un fel. Eu cred că el se consideră izolat de lumea sportului pentru că pizma asta din sport, când un fost președinte de federație ajunge ministru și tu n-ai ajuns, generează o întreagă tevatură. 

Ovidiu Ioanițoaia: Să vedem dacă va mai fi el însuși minstru. 

Cozmin Gușă: Se schimbă toate treburile. Dacă UDMR rămâne la guvernare rămâne și Novac.

Ovidiu Ioanițoaia: Tocmai. Zi-mi cu fotbalul. Că fără fotbal, ce emisiune e aia? 

Cozmin Gușă: Da. Nici pentru mine: nici o zi fără fotbal. 

Ovidiu Ioanițoaia: Eu știu, fotbal n-ai jucat decât așa …

Cozmin Gușă: Am jucat în echipa Universității, mă rog, a studenților. Jucam bine fotbal, dar nu pot să mă… adică dacă mă duc pe terenul de tenis cu piciorul nu îmi dau cu mingea în bot ca Borcea, apropo de faza aia excelentă. Ai văzut că nu mă las cu Borcea. Joc foarte bine tenis cu piciorul, sunt martori toți foștii fotbaliști de la națională că joc bine. Puiu Iordănescu este un martor, că am jucat mult tenis cu piciorul cu Puiu. 

Ovidiu Ioanițoaia: Să nu-mi spui că l-ai bătut pe Puiu. 

Cozmin Gușă: Jucam la dublă. Eu jucam cu Dobo și el juca cu Edi și îi băteam, îi cafteam. 

„Le-am făcut un cadou timișorenilor, un cadou meritat pentru acel gen de public excepțional”

Ovidiu Ioanițoaia: Apropo de Doboș, adică Doboș a ajuns apropiat de Iancu de la Timișoara, nu? Prin Doboș ai ajuns apropiat de Iancu de la Timișoara, nu?

Cozmin Gușă: Nu. După ce Doboș a rămas de capul lui la Timișoara acolo, s-a apropiat el de Iancu fără să-mi spună mie. Doboș avea un mandat acolo la Timișoara, pentru că echipa venise era Fulgerul Bragadiru, AEK București. Poli Timișoara trebuia să fie Ucu, dar Ucu Rus a zis că nu are bani să țină echipa la Cluj. M-am supărat pe el. Atunci, am dus-o la Timișoara unde au fost excepționali, ne-au primit. L-au primit pe Doboș acolo cu echipa. Echipa ducea 25, 30.000, dacă îți aduci aminte pe stadion… Era un fenomen.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, da. 

Cozmin Gușă: Și le-am făcut un cadou timișorenilor, un cadou meritat pentru acel gen de public excepțional. Doboș, mă rog, a rămas puțin mai singur pe stradă, Iancu l-a luat și a luat echipa. 

Ovidiu Ioanițoaia: Și ai colaborat și cu Iancu?

Cozmin Gușă: Nu. 

Ovidiu Ioanițoaia: Deloc. 

Cozmin Gușă: Cu Iancu m-am întâlnit, din nefericire, într-o postură nefericită pentru el. Trebuia să asist la un proces. Eram martor în  procesul lui Orban, când trebuia să fie arestat. Și a venit Iancu, săracul din pușcărie să-și susțină depoziția și am schimbat câteva vorbe, atunci. Nu am colaborat cu ei niciodată, cu frații Iancu. 

Ovidiu Ioanițoaia: Dar ai fost, apropos de fotbal, mi-a plăcut, am citit tot documentându-mă. La casa de la Cornu, ai o casă, ai o vilă la Cornu, să zicem casă, că vilă-i pretențios…

Cozmin Gușă: Vilă, nu că-i mare.

Ovidiu Ioanițoaia: Așa… ai un teren de fotbal cu nocturnă. 

Cozmin Gușă: N-am apucat să joc pe nocturnă niciodată, l-am pregătit pentru prieteni. 

Ovidiu Ioanițoaia: Trebuie să te grăbești că vor crește, cum se cheamă? facturile la energie electrică.

„Cel mai mult regret că Neluțu Varga s-a lăsat intimidat și nu l-a luat pe Mutu antrenor”

Cozmin Gușă: Deja plătim vai de capul nostru. Nici asta nu-i mai dau drumul. L-am pregătit pentru asta, dar nu prea au venit prieteni, seara pe la mine. Am jucat tot tenis cu piciorul acolo pe terenul ăla, fotbal, nu prea. Dar, sunt pasionat de fotbal, mă pricep, am văzut ce ai scris despre Mutu și Craiova. Regret. Cel mai mult regret că Neluțu Varga s-a lăsat intimidat și în loc să-l ia pe Mutu antrenor, după ce a plecat Dan Petrescu, l-a luat pe Edi Iordănescu, Mutu deja se validase la Naționala de Tineret, după părerea mea.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, și eu am o părere bună despre antrenorul Mutu. 

Cozmin Gușă: S-a calmat, s-a calmat ca persoană. L-am verificat. Eu țin atât de mult la el. La oamenii la care țin mult, îi verific, apropos de excese. Adi de câțiva ani de zile este foarte disciplinat, este o mare lovitură pentru el. Dacă Neluțu Varga care voia să-l ia la CFR, n-ar fi cedat presiunilor…

Ovidiu Ioanițoaia: Știi tu că a fost o discuție să-l ia?

Cozmin Gușă: Cu certitudine. Neluțu a și declarat public, chiar și la voi, la Gazetă că dorește să-l ia, că rezolvase treaba cu el și alt gen de influențe l-au adus Edi Iordănescu care a avut un mandat foarte scurt negociat înainte să fie mandat scurt. 

Ovidiu Ioanițoaia: Da, știu acest lucru. Zi-mi cum ai făcut? Ai fost prieten cu Paszkanyda, da?

Cozmin Gușă: Îl cunosc pe Paszkanyda. Nu pot să spun că am fost prieten cu el. Dîncu a fost prieten cu el. 

Ovidiu Ioanițoaia: Și acum ești prieten, cum îi zice? Cu Varga!

Cozmin Gușă: Da, nu mă mai duc pe acolo ca să nu generez invidii. Clujul e cu ochii pe CFR că nu au altă echipă. Nu mai au nici baschet ca pe vremuri, după cum știi. 

Ovidiu Ioanițoaia: Bun, dar Clujul a început să miște. Poate promovează. 

Cozmin Gușă: Bani are, dar nu are antrenor. Sunt atent și la treaba aia. Cu Varga sunt amic. Nu prea a nimerit-o cu întoarcerea asta a lui Dan Petrescu, după părerea mea, fără să încerc să-l denigrez în nici un caz pe Dan Petrescu, dar când faci pași înapoi după o despărțire urâtă la câteva luni distanță, că n-a trecut, cred, nici un an, când s-a întâmplat aia, nu este neapărat un progres și cred că CFR-UL va suferi din această cauză a lipsei de logică în acest gen de schimbări. Acum, tu te pricepi mult mai bine ca mine, dar la o echipă campioană națională, să le tot învârți și să le amesteci, nu mai înțeleg jucătorii nimic.

Varga, un tip calculat şi un om bun. Mai religios ca Gigi Becali

Ovidiu Ioanițoaia: Cozmine, lumea nu prea îl știe pe Varga. E un tip… Ia încearcă să ni-l descrii. Ce fel de tip e? E un tip impulsiv? E un tip calm? E un tip calculat? 

Cozmin Gușă: Este foarte calculat și un om bun. Foarte credincios, dacă nu-i sub presiune. Eu cred că fotbalul ăsta e ca un drog pentru el. El nu avea nevoie. E un tip foarte bogat, un foarte bun speculator în sensul bun al cuvântului al investițiilor imobiliare, dar fotbalul ăsta a venit ca un drog peste capul lui.  Este agitația lui, în condiții de agitație, nu mai este un tip calculat, ca să fim corecși până la capăt.

OVIDIU IOANIȚOAIA: Adică își pierde cumpătul când e vâltoare, să zic așa…

COZMIN GUȘĂ: Ca Gigi pe vremuri.

OVIDIU IOANIȚOAIA: E mai religios decât Gigi?

COZMIN GUȘĂ: Da!

OVIDIU IOANIȚOAIA: E, nu, cum? Gigi e toată ziua pe la mănăstiri…

COZMIN GUȘĂ: E mai religios decât Gigi ăla din vremurile în care era atât de agitat. Acuma… iar ăsta… Neluțu își poartă religia fără emfaze, cu foarte multă modestie, cu discreție, dar el chiar se duce.. are un duhovnic, se duce înainte de fiecare.. eu știu asta fiind la mici… înainte de fiecare meci, se duce mulți kilometri până la duhovnic, vine înapoi, indiferent cât de ocupat ar fi. Hai să spunem că nu-i mai religios ca Gigi atunci, ca să nu fie supărare, da este aceeași…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Gigi e chiar bigot, adică ar fi…

COZMIN GUȘĂ: A devenit! Că dacă ne ducem în urmă cu douăzeci de ani, închidem ochii și ni-l imaginăm pe Gigi din 2000…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Da, bine, dar s-a schimbat, s-a transformat…

COZMIN GUȘĂ: S-a schimbat, da.

OVIDIU IOANIȚOAIA: Ești în raporturi cu el? Vorbești? Te vezi…?

COZMIN GUȘĂ: N-am mai vorbit cu Gigi de mult. Aș fi curios să văd ce mai face, nu suntem în niciun conflict. Când era în politică îl mai bastonam din când în când… ca să îl necăjesc îi spuneam că…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Bine, acuza că am retras inclusiv din fotbal, e…

COZMIN GUȘĂ: Am văzut… Temporar, nu va rezista.

OVIDIU IOANIȚOAIA: Da, se pare că nu va rezista…

COZMIN GUȘĂ: Nu va rezista mult. Îi lasă… deocamdată îi lasă scena lui Edi Iordănescu, da… e drogul lui, ca la Neluțu Varga, e drogul lui.

„Vasile Dîncu l-a butonat şi pe Burleanu la Federaţie”

OVIDIU IOANIȚOAIA: Spune-mi altceva… Ioan Rus și cu Vasile Dîncu și… e o presiune politică la CFR Cluj, o influență politică?

COZMIN GUȘĂ: Nu! Politică nu! Acuma bine, că Dîncu e în PSD… dar acolo e… Vasile a jucat un rol de mentor pentru Neluțu Varga, fiind și mai în vârstă decât Neluțu Varga cu vreo 12 ani…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Bine, a jucat, scuză-mă, rol de mentor și la federație, că se pare l-a pilotat și pe Burleanu.

COZMIN GUȘĂ: Da, cred că aceeași relație este și cu Răzvan. N-am asistat la scene între Răzvan Burleanu și Vasile Dîncu de acest gen, dar între Neluțu Varga și Vasile Dîncu, da. Eu fiind prieten cu Dîncu de 30 de ani…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Și Varga îl ascultă pe Dîncu.

COZMIN GUȘĂ: Nu în problemele de fotbal. Îl ascultă în probleme de viață, de societate, de negocieri. Vasile e un bun cunoscător, chiar dacă nu pare, și al mediului de afaceri internațional, pe care Varga l-a călcat. Varga n-are afaceri doar în România, are afaceri și-n afara țării, are fel de fel de parteneri externi, dar cred că rolul lui Vasile față de Neluțu Varga, este cel de mentor, care e un câștig pentru Varga, pentru că educația unuia ca Dîncu și expertiza, pot să-l ajute. În rest, Vasile este strict suporter, nu l-am auzit vreodată, și am stat la multe meciuri împreună, să dicteze vreo schimbare, să vorbească de calitățile unui jucător. A, comentăm noi că ăla trebuia s-o dea pe stânga sau pe dreapta, comentăm ca amatorii. E la fel de amator ca mine, dar suntem suporterii profesioniști în ale fotbalului.

OVIDIU IOANIȚOAIA: Deci, tu de fapt ești suporterul cui? Al CFR-ului?

Un ardelean suporter al U Craiova. Craiova lui Balaci

COZMIN GUȘĂ: Eu sunt suporterul Universității Craiova de când m-am născut. Adică eu de când m-am născut în fotbal, de la 6 ani…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Adică ești un ardelean care… un ardelean care ține cu Craiova..

COZMIN GUȘĂ: Eu îți recit echipa Universității Craiova… și pe aia de pe vremea lui Oblemenco ș-ailaltă pe care am văzut-o la lucru și cea mai mare mulțumire, eu cunosc toți fotbaliștii importanți…

OVIDIU IOANIȚOAIA: Dar, care Craiova? Craiova lui Mititelu sau Craiova lui Rotaru?

COZMIN GUȘĂ: După părerea mea, este o singură Craiovă, Craiova asta care nu-i a lui Mititelu, e a… E Craiova. Universitatea Craiova.

OVIDIU IOANIȚOAIA: Păi uiți că Universitatea după hotărâre judecătorească e a lui Rotaru.

COZMIN GUȘĂ: Da nu mă leg de detaliile astea… Eu le doresc succes și celor de la CSU, nu sunt atât de habotnic. Craiova a fost echipa mea de suflet și mă pregăteam să spun ceva… îi cunosc și sunt amic și cu Gică Hagi, cu Adrian Mutu mult mai apropiat, cu Gică Popescu, cu toți, cu toți, nu mai vorbesc de ceilalți,  Didi Prodan care a murit, săracul, am fost apropiat de ei. Dar eu l-am iubit pe Ilie Balaci și cea mai mare mulțumire a mea a fost, în anul 2001, când m-am trezit cu o vizită, a auzit, nu știu de unde, Ilie că eu sunt suporter al Universității Craiova și al lui, în special. Și m-am trezit cu o vizită la PSD… a venit cu o sticlă de whiskey în mână, venise de undeva din Orientul Apropiat, antrena în perioada aia… și a venit Ilie Balaci la mine, mi s-au inmuiat picioarele, cât sunt eu de smardoi. Deci, cel mai mare cadou din partea sorții a fost că m-am împrietenit în momentul ăla cu Ilie Balaci, din inițiativa lui. Eu dormeam, la propriu, cu poza lui Ilie Balaci, la pat.

Ovidiu Ioanițoaia: Da, frumos! Nu știam. 

Cozmin Gușă: Foarte frumos.

Ovidiu Ioanițoaia: Bravo!

Cozmin Gușă: Și am avut beneficiul unei prietenii de câțiva ani, până când…

Ovidiu Ioanițoaia: Ilie Balaci a avut foarte mulți admiratori, nu numai datorită talentului, ci și omul, în general. 

Cozmin Gușă: Un om senzațional!

Ovidiu Ioanițoaia: Era un om fără invidii, fără răutăți.

Cozmin Gușă: Dar ce m-am bucurat, când el a apărut în fața mea, sigur, la maturitate, exact cum mi-l închipuiam eu, era „zeitatea” mea, cum ar veni, exact cum mi-l închipuiam eu, când eram copil. 

Arestarea lui Gică Popescu, o mare porcărie

Ovidiu Ioanițoaia: Spune-mi, Cozmine, și cu asta încheiem, și îți mulțumesc că ai venit și că ai fost foarte deschis! Arestarea lui Gică Popescu a fost normală sau a fost o porcărie, ca să zic așa?

Cozmin Gușă: A fost una dintre cele mai mari porcării din justiția românească, premeditată, nenecesară! Se puteau câștiga alegerile de către Burleanu fără ca să fie arestat Gică Popescu, însă…

Ovidiu Ioanițoaia: Dacă nu-l arestau pe Gică Popescu, nu câștiga Burleanu.

Cozmin Gușă: Se putea discuta cu Gică să se retragă, în fața acestei perspective. Gică nu-i un om prost, dimpotrivă.

Ovidiu Ioanițoaia: Bine, dar asta presupune că este o întreagă regie, adică…

Cozmin Gușă: Dar nu era problemă de regie, oricum, a fost. Gică a primit asigurări de protecție și mă tem că acele călătorii de braț cu Ponta, prin țară, în campania lui, că Ponta voia să-l ajute, de bună credință, dar nu și-a dat seama că, dacă nu e în stare să-l apere, mai bine-ar sta cuminte. Probabil că, Gică a crezut că este apărat și a căzut în această plasă a protecției.

Ovidiu Ioanițoaia: Prietenia cu Ponta l-a curățat, de fapt.

Cozmin Gușă: Parteneriatul cu Ponta l-a curățat, de fapt. Aia a fost lucrul care a contat cel mai mult. Dragnea a jucat împotriva lui Gică, după cum Dragnea a jucat și împotriva lui Lupescu, păcălindu-l pe Ionuț Lupescu că-l va sprijini. Eu i-am trasmis lui Ionuț atunci, la care țin foarte mult, i-am transmis: Mă, Ionuț! Nu te băga cu politica. Asta e o campanie, o câștigi, n-o câștigi, asta-i viața! Dar o să-ți dăuneze. Că, vei rămâne cu sechele.Și, cred că a rămas, Ionuț, cu regrete și sechele. 

Ovidiu Ioanițoaia: Bun. Și o ultimă întrebare, îmi retrag cuvântul: Câte medalii ia Judo-ul românesc, la Paris, în 2024? Dacă scăpăm de pandemie. 

Cozmin Gușă:  Scăpăm!

Ovidiu Ioanițoaia: Dacă vor fi jocurile în 2024?

Cozmin Gușă: Două! 

Ovidiu Ioanițoaia: Două de aur?

Cozmin Gușă: Nu, nu. Două medalii. 

Ovidiu Ioanițoaia: Două medalii? 

Cozmin Gușă: Două medalii!

Ovidiu Ioanițoaia: Bun. Doamnelor și domnilor, a fost Cozmin Gușă. Îi mulțumesc din suflet! Vă mulțumesc dumneavoastră, cu speranța că v-ați uitat la noi! Vă dau o nouă întâlnire, săptămâna viitoare, și vă urez tuturor, să vă meargă, până atunci, cât mai bine! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version