Editorial

Gunoaiele Clujului au uns cariere politice. Iar Justiția s-a jucat de-a alba-neagra cu informația aceasta

Aseară, la emisiunea ÎN VIZOR, fostul președinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, mi-a servit o informație bombă despre cum știe “sistemul” să ignore, cu nesimțire, pe față, informări cu privire la devalizări de milioane de euro din banii publici – dacă nu are primit Ordinul de Zi pe Unitate să acționeze. Adică comanda politică. Dacă mai aveam dubii cu privire la independența procurorilor, după informațiile primite aseară le-am șters cu totul și afirm, cu dezamăgire: lupta anti-corupție a fost și este o butaforie. Un fel de “satele lui Potemkin” (pe dinafară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul). Să-i arestăm pe-ai lor să le fie bine la ai noștri.

Mihai Seplecan, pe atunci șef al Consiliului Județean Cluj, împreună cu aparatul de specialitate al instituției clujene, le solicită audiență șefelor DNA, Laura Codruța Kovesi și DNA Cluj, Anca Mărincean, pentru a pune la dispoziția organelor competente ale statului acte și dovezi cu privire la furtul a milioane de euro din banul public și aceste adevărate „doamne de fier” ale anticorupției tratează situația cu ignorare. Și nu o dată, ci de patru ori.

Sunt patru hârtii oficiale de cerere în audiență din partea unui ordonator principale de credite și nici măcar un răspuns de “hai siktir, mă dragă, nu prea ne interesează”!

Mai mult, văzând că anticorupția este mai interesată de găinării și nu de devalizări de milioane de euro, în anul 2015, Mihai Seplecan și aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj au pus pe hârtie toate faptele și au dat curs la trei denunțuri penale. Cu privire la cum s-au depus clandestin deșeuri în valoare de 10 milioane de euro pe rampa de la Pata Rât – bani care au uns, unsuros, cariere politice în Cluj; cu privire la cum s-au dat bani pentru ecologizarea rampei de la Pata Rât în anul 2005, dar numai banii s-au ecologizat; despre cum s-au depus deșeuri ilegal pe pământurile oamenilor din jurul rampei – de a ajuns acea rampă ca, de la 8,5 hectare, să acapareze teritoriu până către 20 de hectare, mai ceva ca Rusia în Peninsula Crimeea… și câte și mai câte alte matrapazlâcuri făcute la Centru de Management Integrat al Deșeurilor, la investițiile pe drumurile județene, la Cluj Arena șamd.

Care denunțuri penale au rămas la stadiul de niște hârtie de șters la dos încă din 2015.

Între timp Mihai Seplecan a fost exclus din PNL. În primul rând din cauza faptului că nu a vrut să facă balet printre legi pentru a onora așa-zisa “voință poltică” a colegilor săi de partid și în ceea ce privește problema deșeurilor Clujului: rampa de gunoi de la Pata Rât, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor șamd. Plus altele, care vor face subiectul altor materiale (e fain să ți se spună: „lasă, maestre, că s-a găsi cineva să ne trimită chiftele la Gherla”, nu?)

Între timp, inevitabilul s-a  produs. Clujul a ajuns din nou, a câta oară, la vorbele lui Mihai Seplecan. Întrebarea care se pune din nou este: cine sunt cu adevarat „curvele” județului (poate se vor întreba acest lucru și boschetarii de presă care au pus botul la imprecațiile pe care Alin Tișe i le-a adresat lui Seplecan pe când acesta încerca să explice de ce trebuie trecută în insolvență Cluj Arena, de ce nu se pot depozita deșeuri pe CMID, de ce trebuie desființată RAADPP șamd – și au jucat tontoroiul pe declarațiile acestuia).

Comisia Europeană a demarat miercuri proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care se regăsește și România. Procedura de infrigement a fost demarată pentru nerespectarea obligațiilor privind raportarea implementării mai multor norme UE în domeniul deșeurilor. Printre care și închiderea gropii de deșeuri de la Pata Rât.

De asemenea, am constatat cum organele de forță ale județului Cluj: de la șeful miliției municipale, pe atunci Marcel Bonțidean, la prefectul județului, s-au mobilizat exemplar să demareze ancheta în ceea ce privește presupusa faptă de folosire a unei diplome false în interes personal de către Mihai Seplecan, dar nu au schițat nici măcar o tentativă de mobilizare când au fost informați cu privire la suspiciuni de devalizare sau folosire abuzivă a bugetelor locale cu milioane de euro...

Ca și în cazul Hexy Pharma de la care, recent, s-a împlinit anul de când nimeni nu mai sughite nici un comunicat, constat, precum Klaus Iohannis:

„Este evident ca anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună ştiinţă”.

Deci, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj și aparatul de specialitate al instituției și-au făcut datoria și au redactat sârguincios rapoarte și raportări, dar acestea fie n-au fost înțelese, fie nu au fost citite cu atenția cuvenită, fie, cel mai probabil, au fost ignorate. Or fi fost scrise în codul lui Da Vinci, cine știe?

Cert este că niște persoane din Cluj și din România largă se fac vinovate că n-au conspectat ca lumea informările care le-au fost făcute (inclusiv denunțurile penale; ia să fi fost vorba despre Elena Udrea și Traian Băsescu, să vedeți ce mobilizare exemplară ar fi fost!). Așa că s-au furgăsit niște milioane de euro… Ghinion! Sistemul încă nu are pregătit Ordinul de Zi pe Unitate să intervină și la Cluj.

Deci, recapitulare: un ordonator principal de fredite se dere în audiență la DNA să denunțe niște fapte de corupție. De patru ori. De patru ori i se răspunde cu tăcere. Așa că ordonatorul principal de credite face în scris niște denunțuri. I se răspunde cu excluderea din partid și mobilizarea exemplară a aparatului de forță a județului Cluj care-l trimite cu celeritate în judecată pentru suspiciunea de a fi folosit cu intenție o diplomă falsă de studii superioare. După 11 ani, diploma a ieșit, cu celeritate, la suprafață.

Cât despre neatenția și nepăsarea cu care înalți demnitari din Cluj și din România largă au tratat problema deșeurilor din județ, încă nu avem un răspuns la întrebarea dacă au fost doar neatenți – să-i dăm măcar afară din funcțiile pe care le ocupă din neatenție -, sau dacă au ignorat cu bună știință problemele – să-i ducem în fața unui nenea judecătorul și acesta să ne zică cum să fie pedepsiți.

Deocamdată rămânem cu ceea ce ne zicea Iohannis că-și doreşte. Adică „să reparăm sistemul”.

Cu ce domnule, dragă, cu fixodent? Că mie mi-a căzut falca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version