Aceasta infectie a cailor respiratorii, gripa e determinata de un virus ce provoaca febra, dureri de cap, curburatura (crestere a temperaturii) si o stare accentuata de oboseala. Boala contagioasa, gripa e responsabila in fiecare an de epidemii mai mult sau mai putin grave; la fiecare 10-15 ani insa survine cate o epidemie mult mai grava. Una dintre cele mai importante de la inceputul secolului trecut a fost cea a gripei spaniole din 1918, care a facut mai mult de 20 de milioane de victime in Europa.
Virusuri diferite. Exista 3 mari tipuri de virusuri gripale: A, B si C. Tipurile A si B sunt foarte instabile. In fiecare an se invesc noi suse care pot crea o noua epidemie. Susele sunt botezate dupa numele tarii unde si-au facut aparitia: virusul Hongkong, virusul Singapore si din nou virusul gripei spaniole. Virusul gripal C determina cazuri mai putin grave si nu produce epidemii.
Simptomele. Gripa se manifesta cu febra si stare de curburatura, care dureaza 1-10 zile si regreseaza spontan. Febra e mare, pana la 40° C. Aceste manifestari, relativ banale, sunt aceleasi cu cele apartinand tabloului clinic al numeroaselor boli infectioase, virale sau bacteriene. Ele corespund unei stari pe care o numim stare gripala.
Nasul poate curge ca intr-o raceala; pot exista dureri de gat ca intr-o angina; bolnavul poate sa tuseasca si chiar sa expectoreze, deoarece virusul produce o inflamatie a traheii (traheita) si a bronhiilor (bronsita). Deseori insa, aceste manifestari respiratorii sunt discrete sau absente. Forme grave (maligne de gripa) se intalnesc in cadrul unor epidemii. Ele determina o afectare a plamanilor (edem pulmonar) care conduce uneori la o insuficienta respiratorie, cateodata mortala chiar si la persoane tinere si sanatoase. Boala poate capata un aspect sever, in special la persoanele in varsta (tulburari cardiace, complicatii infectioase) si la persoanele ce sufera de bronsita cronica sau insuficienta cardiaca.
Vaccinul antigripal e preparat pornind de la virusul de tip A si B, inactivate. El este adaptat in fiecare an noilor suse care isi fac aparitia. Vaccinul nu confera protectie totala; totusi el este eficace in 60-70 % din cazuri. In schimb, el nu confera protectie de la un an la altul, si deci trebuie administrat in fiecare an. Se recomanda ca vaccinarea sa se faca toamna, inaintea inceperii iernii, cand gripa este frecventa.
Pentru fabricarea unui vaccin biologii laboranti dezvolta culturi de virus gripal pe oua; in consecinta, vaccinul antigripal e contraindicat persoanelor alergice la albusul de ou.
Cine ar trebui vaccinat? Vaccinul este recomandat persoanelor in varsta, deoarece gripa poate determina complicatii grave. El este indicat in mod special persoanelor in varsta care traiesc in colectivitate (aziluri, spitale), din cauza riscului izbucnirii epidemiei. Vaccinul este recomandat in acelasi timp persoanelor cu tulburari respiratorii sau cardiovasculare, precum si tuturor celor care vor sa evite sa fie imobilazati la pat timp de mai multe zile pentru o gripa. E cazul, in special al lucratorilor independenti, al mestesugarilor, al comerciantilor si al functionarilor care lucreaza direct cu publicul. Vaccinarea sistematica a copiilor nu este preconizata deoarece gripa are in general evolutie benigna la o persoana sanatoasa.
Tratamentul. Nu exista tratament specific pentru gripa. Antibioticele nu sunt utile decat pentru a combate suprainfectiile bacteriene, de exemplu, pentru tratarea bronsitei, care se declanseaza dupa o gripa. Dar ele nu au nici un efect asupra virusului, adica asupra bolii in sine.
In consecinta ele nu sunt prescrise de obicei. Bolnavul cu gripa are nevoie de repaus la pat intr-o camera incalzita si bine aerisita. Aspirina sau alte medicamente de acest tip sunt utile pentru a combate durerile si febra. Consumul lichidelor e benefic in cazul iritatiei gatului si inhalatiile au un efect favorabil asupra iritatiei nasului si a cailor respiratorii. Persoanele in varsta sau cele care sufera de o boala cardiaca sau pulmonara, din cauza fragilitatii lor mari, trebuie sa consulte imediat un medic.
Atunci cand ele au fost in contact cu bolnavii, in unele cazuri pot beneficia de un medicament antiviral, amantadina, care se administreaza preventiv timp de cateva zile.