Sanatate

Gripa evoluează epidemic în România. Șapte școli au fost închise parțial în județul Cluj

Institutul Național de Sănătate Publică a emis un nou raport privind evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe, pentru săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie.

Conform acestui raport, săptămâna trecută „s-a înregistrat o creștere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare), activitatea gripală evolând cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un numar aprope dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă”.

Având în vedere această situație, Institutul Național de Sănătate Publică concluzionează că „gripa evoluează epidemic”.

Conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Cluj, „gripa este o boală infecţioasă acută”, prin definiție, „cu un potenţial epidemic crescut”, iar „în România apare cu regularitate în lunile de iarnă (decembrie – februarie)”, așadar nu este cazul să ne panicăm, ci doar să luăm măsurile necesare de prevenire – o atenție sporită la igiena personală (în special cea a mâinilor), evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea locurilor aglomerate, vaccinarea antigripală (în special a celor care fac parte din grupurile de risc – bolnavii cronic, copiii, persoanele în vârstă, personalul medical ș.a.), autoizolarea, în caz de îmbolnăvire.

Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, săptămâna trecută „au fost raportate la nivel național 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri). Au fost înregistrate 8 decese noi confirmate cu virus gripal.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal (de 5,2 ori mai multe decât în actualul sezon)”.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în județul Cluj s-au înregistrat 15 cazuri de gripă și un deces confirmat cu virus gripal. În București au fost 305 cazuri de gripă și 3 decese. Clujul se află printre județele cu un număr relativ redus de îmbolnăviri, cele mai multe cazuri, în afara Capitalei, fiind în județul Argeș – 98.

Institutul Național de Sănătate Publică recomandă „limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc”, precizând faptul că oportunitatea menținerii acestei decizii „va fi evaluată și eventual suspendată la recomandarea DSP, în funcție de situația epidemiologică existentă la nivel local”.

Șapte unități de învățământ din județul Cluj sunt închise parțial din cauza gripei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *