In vizor

GRIPA bântuie în școlile din județul Cluj: sindicatele solicită vaccinarea de urgență a cadrelor didactice

Gripa a început să facă ravagii prin țară, iar noi cazuri de infecții cu virusul gripal sunt înregistrate zilnic. Din păcate, județul Cluj nu face excepție, iar situația este alarmantă. În acest context, sindicatele din învățământ au solicitat recent Ministerului Educației Naționale (MEN) alocarea fondurilor financiare necesare pentru vaccinarea cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar în mod gratuit, conform unei decizii asumate anterior de către MEN și Ministerul Sănătății. 

Conform ultimelor informații de care dispune Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a fost înregistrat un număr total de 202 cazuri de infecții cu virus gripal în unitățile de învățământ preuniversitar din județ, iar închiderea școlilor sau declararea epidemiei de gripă nu este luată în considerare deocamdată. 

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj au anunțat că doar pe parcursul a trei zile, de sâmbătă până luni, au fost confirmate un număr de 60 de cazuri de gripă. 

În fiecare dintre cele trei zile au fost consultate în jur de 100 de persoane și pe zi au fost descoperite 30 de cazuri de viroză și în jur de 20 de cazuri de gripă confirmate prin teste rapide.

În acest răstimp, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a trimis miercuri o solicitare către ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, pentru respectarea angajamentelor asumate de MEN și Ministerul Sănătății în privința vaccinării gratuite a cadrelor didactice din școli și prevăzute în contractul colectiv de muncă. 

Conform Inspectorului General al IȘJ Cluj, Valentin Cuibus, în cadrul unei videoconferințe de miercuri, la nivelul inspectoratelor, la care au participat și reprezentanții sindicatelor, precum și cei ai Ministerului Educației, a fost adusă în discuție tema vaccinării cadrelor didactice prin intermediul unui program național asumat între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, iar în acest sens se caută soluții. 

În solicitarea semnată de federația sindicatelor se arată că „există unități de învățământ în care sunt epidemii de gripă”.

2) Art. 47alin (5) și (6):

5) Personalul din învățământ benefeciază în mod gratuit de asistență medical în cabinetele medicale și psihologice școlare, precum și în policlinici și în unități spitalicești stabilite prin protocol încheiat, cu consultarea federațiilor sindicale semnatare, între Ministerul Educației Naționale și Ministerului Sănătății, în termen de 60 de zile de la înregistrarea prezentului contract. Analizele medicale se vor realiza gratuit, în baza trimiterii medicului de familie, în policlinicele și unitățile spitalicești prevăzute în Protocol. Personalul din învățământ beneficiază de completarea gratuită a dosarelor  de sănătate de către medicul de medicina muncii, sumele necesare fiind asigurate, în condițiile legii, de către angajator. 

6) Personalul din învățământ beneficiază gratuit de vaccinare împotriva bolilor infecto-contagioase, în caz de epidemii. Contravaloarea vaccinurilor va fi suportată, în condițiile legii, din bugetul anagajatorului”

sursa captură: sipamuntenia/facebook

În condițiile în care în prezent există unități de învățământ în care sunt epidemii de gripă, iar prin bugetul de stat pe 2020 nu s-au asigurat fondurile necesare pentru vaccinarea salariaților din învățământul preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ vă adresează rugămintea de a face o analiză, la nivel național, a fondurilor necesare pentru asigurarea vaccinării personalului din învățământ împotriva bolilor infecto-contagioase, astfel încât să fie solicitate aceste fonduri, la prima rectificare bugetară”, se arată în solicitarea oficială semnată de Federația Sindicatelor din Învățământ. 

Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a anunţat recent debutul sezonului gripal, după ce peste 25% din cazurile testate la virus au avut rezultat pozitiv.

Până acum, activitatea gripală a evoluat, cu răspândire în judeţele Argeş, Cluj, Braşov şi Bucureşti, cu cazuri sporadice în alte judeţe.

Din păcate în această perioadă a crescut numărul cazurilor de gripă în rândul copiilor şi se măreşte lista unităţilor de învăţământ unde cursurile au fost suspendate.

FSLI solicită ministrului Educației respectarea mai multor articole din Contractul Colectiv de Muncă semnat de sindicat și MEN încă în primăvara anului trecut, fiind invocat Articolul 47, alineatul 6 din acest contract.

De la începutul sezonului 2019 – 2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version