Din oras

Greva japoneza a elevilor, dublata de un protest inedit la Gherla

Greva japoneza a elevilor clujeni a fost, astazi, dublata de un protest inedit al colegilor de la Liceul „Ana Ipatescu” din Gherla. Peste 50  de elevi au format un 6% uman in curtea scolii, in semn de solidaritate cu dascalii si studentii.  

„Protestam pentru ca dorim alocarea a 6% pentru Educatie. Nu e vorba doar de profesori, ci si de resursele elevilor: alocatii, dotari din scoli. In pauza mare, de la ora 11, am format in curtea scolii un 6% uman tocmai pentru ca noi nu avem resurse sa venim la Cluj, la miting”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Giulia Moldovan, Presedinta Consiliului Elevilor de la „Ana Ipatescu”.

Toti elevii de la liceul din Gherla poarta, pe parcursul zilei de astazi, o banderola alba pe brate.

„Toti elevii de peste 14 ani din scoala poarta banderolele albe insemnat cu 6%”, a spus Giulia.

In total, la nivelul judetului Cluj, peste 23.000 de elevi de peste 14 ani din Cluj se raliaza, astazi, protestului comun al studentilor din tara care cer alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sistemul de invatamant.

Este pentru prima data cand Consiliul National al Elevilor (CNE) demareaza o actiune de protest. Elevii clujeni vor iesi in strada astazi, de la ora 17.00, alaturi de studenti.

„E pentru prima oara cand protestul se extinde la nivel national. Mai bine de jumatate din judete participa la  greva japoneza. Solicitam Guvernului alocarea a 6% din PIB, adica decontarea integrala a transportului pentru navetisti, cresterea alocatiei, manuale noi, modificarea curriculei, programe de consiliere in scoli, dar si investitii in scolile tehnologice pentru integrarea absolventilor pe piata muncii”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, presedinta CNE, Iulia Miron.

Nemultumirile elevilor tin si de statutul elevului, act trecut cu vederea de parlamentari.

„Avem o serie de cerinte legate de statutul elevului, care nu ne-au fost aprobate. De pilda, reprezentarea elevilor in consiliile de administratie ale scolilor. In acest an am facut lobby pentru propunerea din Parlament de vreo trei ori. Nici Ministerul Educatiei nu ne sustine. Exista o singura pagina intr-un regulament de organizare si functionare al unitatilor de invatamant care recunoaste statutul elevului in societate. Noi dorim sa avem un statut care sa includa drepturile dar si obligatiile elevilor ca sa fim recunoscuti ca o parte importanta din societate”, a adaugat Miron.

Studentii clujeni, alaturi de dascali vor participa la un miting de protest. Marsul va incepe in Piata Unirii si se va termina la Consiliul Judetean.  Este a doua manifestare de protest a tinerilor din Cluj, dupa greva japoneza a studentilor de saptamana trecuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *