Din oras

Greaua mostenire a proiectelor CJ din 2013 continua si in 2014

Marile proiecte ale Consiliului Judetean Cluj au ajuns pe apa sambetei in 2013. “Greaua” mostenire continua si in 2014, cand jumatate din  proiectele importante ale CJ, incepute de ani buni, stau sub semnul intrebarii.

 

Spitalul Regional de Urgenta din Cluj, investitie 2 in 1, din 1992

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj Horea Uioreanu a promis, in toamna acestui an, ca va crea la Cluj-Napoca, primul Spital de Urgenta pentru Copii. Potrivit sefului CJ Cluj, ruina de la Colina s-ar fi pretat sa se transforme intr-un astfel de complex sanitar. Planurile lui Uioreanu s-au schimbat, insa: Spitalul Regional de Urgenta, gandit din 1992, ar putea fi comasat cu Spitalul de Urgenta pentru Copii, in Floresti.

“S-ar putea ca in conceptul de Spital Regional de Urgenta sa nu mai trebuiasca inca un spital de urgenta pentru copii, pentru ca o parte din functionalitatile viitorului Spital Regional ar putea sa cuprinda si Spitalul de Urgenta pentru Copii”, a explicat Uioreanu, pentru Ziar de Cluj.

Deocamdata, insa, potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta, facute la Cluj, Spitalul Regional de Urgenta din Cluj va fi construit din fonduri guvernamentale.

“Investitia este una de interes national, care va putea fi suportata din fonduri guvernamentale. Exista bani pentru acest proiect, precum si pentru Spitalul Regional de Urgenta din Iasi”, a comentat Victor Ponta, pentru Ziar de Cluj.

Potrivit premierului Ponta, exista 750 de milioane de euro fonduri atrase in care s-ar incadra foarte bine cele doua spitale prioritare. La Cluj va fi demarat, in 2014, studiul de fezabilitate pentru Spitalul de Urgenta pentru Copii, potrivit sefului CJ Cluj.

“Spitalul de Urgenta pentru Copii e un proiect pe care il vom sustine si in cursul anului 2014. Exista o varianta ca sa obtinem finantare pe fonduri europene, daca nu, dupa ce terminam studiul de fezabilitate ca sa aflam un pret, vom vedea daca se poate face din resurse proprii. Ideea ar fi sa se creeze tot in zona aceea, pe un teren de 6 hectare in Floresti”, a spus seful CJ Cluj.

Drumul Rachitele – Ic Ponor, amanat a treia oara, costuri suplimentare de 1,6 milioane de euro

Drumul Rachitele-Ic Ponor a fost finalizat, in acest an, in proportie de 70%. CJ Cluj a comandat o expertiza si a cerut rezilierea contractului.

“Podurile sunt gata. E de asfaltat, insa pentru ca nu s-a mai lucrat in acest an si s-a circulat la poduri, acum am comandat o expertiza care sa ne spuna exact care ar mai fi costurile, ca sa putem scoate la licitatie restul lucrarilor”, a spus Uioreanu.

Deadline-ul initial pentru finalizarea lucrarilor a fost februarie 2011, dar acesta a fost amanat pentru luna august a aceluiasi an. CJ Cluj sustine ca drumul turistic va fi gata cel mai probabil in februarie 2014, “data fiind situatia”. CJ a cerut prelungirea duratei de implementare a proiectului cu un an.

“Suntem convinsi ca se va aproba, mai ales ca si Comisia Europeana a aprobat prelungirea cu un an a perioadei in care se pot folosi sumele din perioada 2007 – 2013. Nu este pericol sa pierdem banii europeni. In cazul in care costurile de executie o sa fie mai mari decat ceea ce exista, e posibil sa fie nevoie sa suportam din bugetul consiliului o cota parte”, a spus presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Reprezentantii CJ Cluj au cerut in instanta rezilierea contractului, insa firma cere sa i se restituie garantia de buna executie, “or asta nu se poate”. Garantia este in valoare de 1,6 milioane de euro. CJ Cluj a cerut o expertiza, precum si o reziliere in cursul toamnei. Primul termen in proces a fost amanat pentru prima parte a lunii ianuarie.

“Noi nu putem sa returnam garantia de buna executie, atata timp cat noi nu am receptionat de la ei o lucrare gata, conform contractului”, a spus seful CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Potrivit estimarilor lui Uioreanu, drumul turistic ar putea fi finalizat in 2014.

Centrul de deseuri, costuri suplimentare de 7 milioane de euro, utilaje de 23 milioane de lei in stand-by

Centrul de deseuri din judetul Cluj ar fi trebuit finalizat, potrivit calendarului, in luna aprilie 2013. Din cauza alunecarilor de teren, a alunecat si deadline-ul promis de Consiliul Judetean, pentru 31 decembrie 2013. Desi s-au facut plati in valoare de peste 27 de milioane de lei, centrul de deseuri trebuie consolidat, iar deadline-ul pentru terminarea constructiei a alunecat la vale pentru “candva in 2014, grosso modo”, cand va fi reluata licitatia pentru consolidarea versantului.

“Lucrarea e executata, per ansamblu, la 65-70%. Din pacate s-au oprit lucrarile in rampa ecologica, pentru ca au fost alunecarile de teren. S-a facut expertiza tehnica si s-a stabilit ce lucrari suplimentare trebuie executate pentru consolidarea versantului. S-a demarat licitatia si s-a anulat procedura pentru vicii. (…)Vom relua licitatia, ceea ce inseamna ca pana la primavara incep lucrarile de executie pentru consolidare”, a aratat seful CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Potrivit reprezentantilor CJ Cluj, lucrarile de consolidare a versantului costa, in plus, 7 milioane de euro. Pana acum, s-au facut plati in valoare totala de 27 de milioane de lei si se asteapta certificarea la plata a facturilor de alte 19 milioane.

Utilajele pentru centrul de deseuri au inceput sa soseasca. Pana in acest moment, utilajele care au ajuns deja costa peste 23 de milioane de lei si asteapta, infrigurate, anul 2014 in statia de sortare.

11 drumuri judetene, cosite in 2013

CJ Cluj a finalizat, in 2013, lucrari intretinere si reparatii pe 39 de drumuri judetene. Au fost intretinute 19 drumuri pietruite, 19 platforme ale drumurilor din judet, au fost sapate 4 santuri, turnate 4 covoare asfaltice, 11 drumuri judetene au fost cosite si au fost desfundate 10 poduri si podete din Cluj.

In 2013 a fost modernizata una din cele mai solicitate artere de circulatie, DJ 109C, Gherla – Taga – Camarasu si s-a modernizat DJ 172 F Mintiu Gherlii – Mica – limita judetului Bistrita Nasaud.

Tot pe parcrusul acestui an au fost reconstruite total cele noua poduri de pe drumul turistic Rachitele – Ic Ponor, in valoare de 4 milioane de lei fara TVA.

 

Autostrada Transilvania, soseaua unde promisiunile iau avant

Cenusareasa infrastructurii din Romania, Autostrada Transilvania, a fost petita si in acest an. In cei aproape 10 ani de tatonari si lucrari, din cei 400 de kilometri de autostrada au fost finalizati doar 52.

Seful CJ Cluj, Horea Uioreanu a spus ca a solicitat alocari de fonduri pentru finalizarea lucrarilor la ultimul tronson.

“Noi, impreuna cu 4 presedinti din regiune – Bihor, Salaj, Maramures si Satu Mare, am solicitat public alocarile de fonduri. Premierul a promis, cand a fost la Cluj, ca va finanta Suplacu de Barcau – Bors, urmand sa se gaseasca solutii si pentru Gilau – Suplacu de Barcau. Cel mai probabil se va apela la parteneriatul public-privat si la concesionarea lucrarilor. Sunt sume mari”, a spus seful CJ Cluj.

Autostrada Transilvania ar fi trebuit terminata in 31 decembrie 2012.

Foto: stiridecluj,ro, napocanews.ro, citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *