Prin urmare, să vedem cum stăm. Mai întâi, aflăm că Consilierii locali au adoptat un proiect ”cu impact ecologic major pentru Cluj”. Valoarea investiției este de peste 12 milioane de lei.
După care e consemnat cu declarația primarul Emil Boc care spune că, prin acest proiect, municipalitatea nu OSĂ mai cheltuiască bani pentru relocarea deșeurilor de la rampele temporare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care a fost, în sfârșit, finalizat. Deci aflăm și că CMID a fost finașizat. Dar, deja tehnologia după care funcționează e ca mumia lui Tuthankamon – interesantă de văzut la un muzeu. Și atât
- PAUZĂ DE PLATITUDINE EMILOSĂBOCCIANĂ: ”Beneficiile acestei investiții pentru mediu sunt importante. Astfel, se va reduce cantitatea de deșeuri depozitate, se vor reduce emisiile de gaze de seră și, de asemenea, se va reduce poluarea solului și a apelor de suprafață.”
Noi suntem cu infringementul Uniunii Europene adând înfipt în coaste, dar la 10-15 ani de când trebuia să o facă, acum autoritățile locale și-au asumat ca obiectiv că OSĂ închidă minim 2 depozite temporare de deșeuri municipale, ”în condițiile în care platforma pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere Cluj-Napoca a fost prevăzută în Ghidul de finanațare ca eligibilă. Valoarea maximă a proiectului este de 12.309.250 LEI, echivalentul a 2.487.672 EUR, iar sprijinul financiar nerambursabil acoperă în proporție de 100%. ”
”Căcare” Ghid de finanțare, ”cădeunde” sprijinul financiar nerambursabil – nu mai aflăm.
Aflăm, în schim, că avem un partener norvegian, GS MiljoConsult Geir Saether, care ”va fi responsabil” (dacă vreți, citiți, de aici e bla-bla-bla – n. red.) de ”asigurarea expertizei și consultanței necesare implementării soluției prietenoase cu mediul pentru reducrea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar din Cluj-Napoca. De asemenea, acestuia îi revine și transferul de know-how și facilitarea de schimburi de experiență, precum și acordarea unui sprijin privind realizarea unui ghid de bune-practici pe tematica soluțiilor de reducere a contaminării cu substanțe periculoase.”
Important din acest proiect este faptul că toți cărătorii de geantă din Primărie, tăietorii de frunze și dregătorii de busuioc de partid au CA SARCINĂ ”să realizeze vizite de lucru în Norvegia prin intermediul unei delegații facilitate de partenerul norvegian”.
Iar e bine la Partid!
În rest, totul e GRATIS cu mici excepții: ”achiziționarea de materiale de promovare și informare, achiziția de echipamente specifice privind reducerea contaminării și asigurarea implementării soluției inovatoare, achiziția consultanței privind managementul proiectului.”
Cât ne va costa GRATUITATEA aceasta OSĂ aflăm la final când Primăria va binevoi să ne arate ”rezultatele finale și realizarea obiectivelor propuse”, prin intermediul unei conferințe.
Maestre, muzica!