In vizor

Grădinițele și creșele NU se redeschid mâine. Ministrul Educației a anunțat că normele de securitate nu sunt finalizate

Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat azi că grădinițele și creșele nu se vor redeschide de mâine, asta chiar dacă Hotărârea Guvernului publicată în Monitorul Oficial menționa că acestea se vor redeschide din 15 iunie. Din declarațiile ministrului este nevoie să fie normele de securitate care vor fi prezentate abia mâine. Această întârziere este fie o dovadă de incompetență fie o măsură de precauție cauzată de numărul mare de noi îmbolnăviri de coronavirus raportat azi.

”Mâine nu se vor redeschide. Se vor redeschide în momentul în care există aceste norme, există cerere și decizie la nivelul autorității publice locale. Normele trebuie să fie prezentate de Ministerul Educației, Ministerul Muncii mâine“, a anunțat ministrul Educației. Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență este să se deschidă atât creșele, cât și grădinițele sau after school-urile, cu condiția elaborării normelor privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor. Normele trebuie să fie aprobate până mâine, conform legii. Și Hotărârea Comitetului spune că trebuie să elaborăm aceste norme. Până când? Până când încetează starea de alertă. Mâine vor fi prezentate aceste norme“, a declarat Ministrul Educației, Monica Anisie, citată de edupedu.ro

Ministrul a anunțat că decizia de a redeschide grădinițele de stat aparține autorităților locale. La Cluj, primarul a anunțat deja că se fac pregătiri pentru a unitățile de învățământ preșcolare să fie deschise. 

“Normele de revenire în cadrul creșelor și grădinițelor, precum și în cadrul after school-urilor sunt elaborate în colaborare de către Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. Acestea sunt în acest moment în pregătire, probabil că mâine le vom finaliza și le vom prezenta. Ministerul Educației astăzi a transmis inspectoratelor școlare situația în care putem să reîncepem activitatea în grădiniță și, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, le-am solicitat să anunțe părinții că pot depune cereri la unitățile de învățământ preșcolar la care au mers copiii până acum. Inspectoratele școlare sunt informate de către directorii grădinițelor de aceste solicitări și, mai departe, inspectoratele transmit autorităților publice locale aceste solicitări. Decizia pentru a redeschide aceste grădinițe de vară [este vorba despre grădinițele de stat – N.Red.] aparține autorității publice locale. Pentru că, atenție: în aceste unități de învățământ preșcolar, pe această perioadă a vacanței de vară, se desfășoară numai activități recreative, deci nu se desfășoară activități din curriculum preșcolar”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *