Din oras

Grădinițe mult prea aglomerate – o nouă dovadă de incompetență a administrației lui Boc

Situația pare că se repetă acum și în grădinițe. Toți acei copii care nu au găsit un loc în creșele de stat, trebuie obligatoriu primiți în grădinițe. Până acum locurile din grădinițe nu au reprezentat o problemă, asta și pentru că în unele părți se fac și improvizații. 

”Uite-asa se rezolvă problema locurilor în gradinițe la Cluj: mutăm copiii dintr-o grădiniță în alta, unde le facem loc prin dublarea numărului de copii într-o sală (pe care o împărțim în două), iar în grădinița rămasă „liberă” aducem alți copii!”, sesizează un cititor.

Valentin Cuibus recunoaște că o grădinița din Grigorescu este mai aglomerată deoarece a trebuit să primească și două grupe de copii de la grădinița ”Parfum de Tei” care și-a pierdut sediul.

”Este mai aglomerată deoarece s-a pierdut clădirea de pe Horea unde funcționa grădinița ”Parfum de Tei și atunci două grupe de acolo, cât timp durează lucrările de reabilitare a unei clădiri din spatele gării, au fost mutate în Grigorescu”, a menționat Cuibus.

Situația însă se repretă și la alte grădinițe din Cluj, deoarece cei 150 de copii au fost repartizați la mai multe grădinițe din oraș. 

Clădirea unde funcționa grădinița, pe strada Horea nr.23 aparține Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca – Cultul Mozaic şi închiriat către grădiniţă din 2012, prelungit prin acte adiţionale până la data de 30 aprilie 2018, perioadă după care s-a făcut notificarea prin executor judecătoresc ca în termen de 30 de zile să evacueze spaţiul. Urmare a refuzului grădiniţei de a părăsi spaţiul, Comunitatea Evreilor a depus cerere de chemare în judecată în iulie 2019 către Judecătoria Cluj-Napoca în urma căreia s-a dispus evacuarea de către grădiniţă a spaţiului. 

Chiar dacă situația privind clădirea unde funcționa grădinița ”Parfum de Tei” era cunoscută de municipalitate, abia în momentul când grădinița a rămas efectiv fără sediu a fost căutată o soluție. Abia în luna septembrie a fost aprobat un proiect de hotărâre ce prevede: “Lucrări de modificare interioară în vederea amenajării unei grădiniţe pe strada Gării nr.4”. Valoarea totală a investiţiei este de 13,2 milioane lei fără TVA. Acolo ar urma să fie ridicată o clădire de patru etaje pentru 126 de copii. Durata de realizare a investiției este de 12 luni. Practic, dacă lucrările sunt executate conform proiectului, copiii vor putea beneficia de noua clădire chiar de anul viitor.

Șeful Inspectoratul Județean Cluj, Valentin Cuibus, a menționat în semptembrie că a fost pus la dispoziție fostul cămin de pe strada Gării, însă municialitatea a întârziat demararea lucrărilor de reabilitare. 

”Situația copiilor mutați la alte grădinițe este una temporară. Ce înseamnă temporar asta depinde de Primărie”, a mai specificat Cuibus.

Dincolo de disconfortul creat de faptul că grădinițele sunt mult prea aglomerate, este vorba și de disconfortul copiilor și a părinților care acum trebuie să meragă la grădinițe situate în alt cartier. 

La fel ca și în cazul traficului, administrația lui Boc nu reușește să anticipeze problemele care pot apărea și să caute soluții. Era evident pentru toată lumea, chiar și pentru Boc, că dezvoltarea puternică a municipiului a determinat o migrație din alte părți ale țării, oameni tineri care au sau vor avea copii. Astfel că doar incompetența poate să fie o explicație pentru că nu au fost construite creșe și grădinițe astfel încât să nu se ajungă la situația de a rămâne copii pe dinafară. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version