Din oras

“Gospodarul” Emil Boc isi repara casa de mai bine de doi ani. 27.000 de euro din bugetul local au fost aruncati pe apa Somesului

Turnul Primariei Cluj-Napoca se reabiliteaza in dulcele stil ardelenesc: cu viteza ametitoare a unui melc. Schelele amplasate de mai bine de doi ani pe fatada cladirii s-au contopit deja in peisajul urban al centrului Clujului atat de bine incat nimeni nu se mai mira ca lucrarile stagneaza de atata timp. Montate inca din 2014 dupa un incident cu caderi de tencuiala de pe cladire . Apoi pana in iunie 2015, cand s-a semnat contractul pentru reabilitare, nu s-a intamplat nimic, in afara faptului ca municipalitatea a platit zeci de mii de lei pentru inchirierea schelelor.

In urma cu doi ani si jumatate, ca urmare a unor caderi de tencuiala de pe cladirea Primariei, administratia clujeana a decis sa execute lucrari de reparatie si intretinere la turnul imobilului de pe strada Motilor. Sub pretextul ca urmeaza sa demareze reabilitarea turnului cladirii de pe strada Motilor nr 3, administratia clujeana a preferat sa lase schelele amplasate si sa plateasca inchirierea acestora aproape doi ani fara niciun rost.

„Schelele apartin firmei Canion Imprex SRL, chiria platita de catre Primarie pentru acestea fiind de 0,01 lei/mp/ora. Acestea sunt contractate pana la finalizarea lucrarii amintite”, au transmis reprezentantii Biroului Mass Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Euras SRL din Satu Mare, firma omului de afaceri Mircea Letiu, este cea care reabiliteaza turnul sediului Primariei de pe Calea Motilor. Valoarea contractului se ridica la aproape 1,6 milioane de lei. In prezent, dupa ce ani buni nu s-a miscat nimic la refatadizarea cladirii, turnul a fost acoperit cu o plasa de protectie pentru ca bucatile de tencuiala sa nu ajunga in capul oamenilor.

Este normal si firesc sa avem in orasul comoara cladirile istorice din centru restaurate, dar este inacceptabil ca de mai bine de doi ani de zile, pentru inchirierea schelelor metalice necesare santierului de la turnul Primariei, administratia sa  platesca 0,01lei/mp/ora. Concret, de peste doi ani firma de casa Canion Imprex SRL, cea care a participat la licitatia de reabilitare a turnului cu cel mai mare pret, incaseaza zilnic pentru cei aproape 700 de metri patrati de schele amplasate in jurul turnului Primariei 168 lei pe zi. 

Tinand cont de faptul ca lucrarile de reabilitare a turnului sunt estimate sa dureze inca trei luni rezulta faptul ca  Primaria Cluj-Napoca va plati in total aproximativ 27.000 de euro doar pentru chiria schelelor. Deci chiar daca nu a castigat licitatia de reabilitare a turnului, firma de casa Canion Impex SRL primeste  bani din inchirierea schelelor necesare santierului de pe Calea Motilor nr 3 pana la finalizarea lucrarilor.

Muncitorii nu au prea fost zariti pe schelele ce acopera fatada primariei deoarce acestia au realizat se pare lucrari in interior urmand ca pana la inceputul lunii iulie sa finalizeze si partea exterioara a cladirii, astfe incat clujenii sa se poata bucura de o priveliste mult mai buna decat cea cu care s-au obisnuit in ultimii doi ani si jumatate.

“Contractul pentru  “Executie lucrari de restaurare turn corp principal cladire Calea Motilor nr. 3 din municipiul Cluj-Napoca” a fost semnat dupa care  s-a predat frontul de lucru. S-a lucrat toata iarna in interiorul cupolei. Daca nu se vad muncitorii nu inseamna ca nu se lucreaza. In interior este nevoie de lucrari mai amanuntite. Reabilitarea va fi finalizata in iulie”, au precizat reprezentantii Biroului Mass Media.

Canion Impex SRL este este administrata de Vincze Attila Adrian, Kiss Gellert si Kiss Mihaly. Numele firmei Canion Impex SRL este mentionat in raportul Curtii de Conturi din 2012 care a scos la iveala faptul ca a incasat bani de la Primaria Municipiului Cluj-Napoca pentru lucrari pe care de fapt nu le-a efectuat. Sumele au fost ulterior returnate, ca urmare a masurilor impuse de Curtea de Conturi. Este vorba de Contractul de executie de lucrari nr. 245037/30.08.2011 in care este prevazuta “vizarea de catre dirigintele de santier, acceptarea, plata si decontarea efectiva de catre primarie, in a unor situatii de plata intocmite de S.C. Canion Impex SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentand lucrari neexecutate si bunuri nelivrate, in cadrul contractului. Valoarea estimativa a operatiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentand materiale si manopera aferenta, care nu au fost regasite in teren cu ocazia inspectiei efectuate, la care se adauga o dobanda de 471,94 de lei.

Cladirea Primariei de pe strada Motilor nr. 3 a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa planurile arthitectului Alpar Ignac, cu o fatada baroca de stil vienez si un turn de colt, cu ceas, care impresioneaza prin forta si sobrietatea degajate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *