In vizor

Ghinion! Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care va tăia orele și catedrele profesorilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 noiembrie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Este vorba despre legea care scade numărul de ore în învățământul preuniversitar și care va tăia, implicit, și o parte dintre catedrele dascălilor, trimițându-i pe unii profesori în pensie anticipată sau în șomaj.

„Legea promulgată astăzi prevede 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.

Cel mai mare impact al acestei legi va fi la gimnaziu, unde sunt tăiate peste 5 ore din orarul săptămânal al elevilor.

Nu este clar în ce mod va pune în aplicare ministrul educației această modificare, inițial a spus că va tăia discipline, pentru ca o zi mai târziu să revină asupra declarației și să vorbească despre generalizarea programului after school”, scrie edupedu.ro.

Legea promulgată astăzi a fost respinsă în ianuarie 2019 de la promulgare de către președintele Klaus Iohannis, care a avertizat atunci că aplicarea ei ar aduce „un val de concedieri în sistemul de învățământ”.

Prevederile noii legi vor intra în vigoare începând cu anul școlar următor, așa că deocamdată catedrele profesorilor nu se vor modifica. În vară însă mulți dascăli ar putea avea surprize neplăcute și ghinionul de a le fi desființate posturile sau de a rămâne cu catedrele incomplete (remunerate corespunzător). Pentru suplinitori, situația ar putea fi și mai dezastruoasă, numărul catedrelor disponibile la titularizare putându-se diminua dramatic, suplinitorii fiind întotdeauna primii sacrificați.

Noul ministru PNL habar nu are cum se va aplica și ce efecte va avea noua lege asupra catedrelor profesorilor

La scurt timp după preluarea mandatului, ministrul PNL al Educației a anunțat într-un interviu pentru Europa FM că legea care taie din orele de școală va conduce la realizarea unui nou plan-cadru, „că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”. Deci, profesorii nu vor rămâne șomeri în urma reducerii orelor, ci a disciplinelor pe care le predau. Vorba președintelui în funcție: ghinion!

„Noile planuri-cadru trebuie să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă. (…) Să știți că ne gândim și la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“, a declarat ministrul PNL al Educației, citat de edupedu.ro

Nu trebuie neapărat să renunțăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învățare”, a declarat ministrul Monica Anisie, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, la o zi după ce a declarat că reducerea numărului de ore înseamnă tăierea mai multor discipline din orarul elevilor.

Răzgândeala ministrului Educației este un semn clar că Monica Anisie nu știe cum se va aplica noua lege și ce efecte va avea. Ghinion, din nou, pentru profesori!

Sindicatele cer amânarea „pedepsei” timp de doi ani

Sindicatele din Învățământ au avut recent o întâlnire cu ministrul Educației, cerând amânarea aplicării măsurii reducerii orelor de la școală cu doi ani. Ar fi primit asigurări că reducerea orelor nu va fi făcută „brutal, dintr-o dată, de la 1 septembrie 2020”.

Sindicaliștii din FSLI au estimat că reducerea orelor ar însemna concedierea a 25.000 de cadre didactice și au amenințat cu proteste.

Conform edupedu.ro, la finalul lunii trecute, sindicatele din Educație conduse de Simion Hăncescu amenințau cu proteste, dacă viitorul executiv nu dă o Ordonanță de Urgență care să amâne aplicarea legii prin care se reduc orele de școală. FSLI cerea să fie redus și numărul de elevi la clasă, precum și să fie implementat programul Școală după școală pentru toți copiii.

Indiferent ce ar spune acum ministrul PNL al Educației pentru a-i liniști pe dascăli, scăderea numărului săptămânal de ore va afecta cu siguranță catedrele profesorilor. Se vor găsi, bineînțeles, metode prin care să fie desființate cât mai puține catedre, însă profesorii suplinitori și cei din școlile unde deja orele sunt la limită vor avea de suferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *