In vizor

„Ghid de supraviețuire în școală”? Cum s-a ajuns aici?

Cum pot „supraviețui” copiii în școală? Aici s-a ajuns. Nu este o știre. Mai degrabă discutăm despre prostie: suntem educați cum să rezistăm în spitale, cum să supraviețuim cu o pensie de câțiva lei, suntem permanent domesticiți, potoliți și îmblânziți pentru a ne obișnui și mai mult cu mizeria. Sărăcia ca sărăcia, dar noi suntem dresați să ne familiarizăm tot mai mult cu mizeria. Cu incompetența autorităților în a-și apăra propriii cetățeni, propriii copii. 

În unitățile de învățământ copiii sunt învățați, la începutul noului an școlar, cum să „supraviețuiască”, cum să se ferească de șocuri puternice și deziluzii:

prima regulă înaintată de organele de ordine – să nu meargă la școală cu gadgeturi scumpe.

Știți, acolo sunt mulți băieți răi, care le pot șterpeli telefoanele de mii de lei, iar noi, maturii, nu suntem capabili să-i mai scoatem din șoc.

Soluția autorităților este una românească, am putea spune, clasică.

Reprezentanţii autorităţilor competente au realizat un scurt „ghid de supravieţuire” cu sfaturi pentru părinţi şi elevi. 

Toate ca toate: e binevenită ideea, trebuie să „supraviețuiască” oarecum și elevii în școlile statului, acolo unde petrec o bună parte din zi.

Zi de zi. 

În lipsa altor soluții, merge și-așa. 

Aflăm că reprezentanții Poliției clujene sunt îngrijorați de fenomenul de bullying, de furturi, de comportamentele agresive ce au devenit definitorii pentru învățământul clujean. 

Dacă nu putem să asigurăm securitatea elevilor, mai bine să-i avertizăm. Pe părinți. 

„V-am avertizat!”, ne transmit reprezentanții autorităților competente. Păi nu? Ce ar mai putea face gardienii din școli, pentru care părinții elevilor continuă să cotizeze lunar, pentru a le asigura leafa și liniștea?!

Elevii sunt păziți în școli de firme de securitate, de obicei, niște firmulițe care sug bani publici, dar asta doar ca situația să fie sub control. Pe hârtie. 

În afara perimetrului unității școlare, alți reprezentanți ai organului de ordine publică asigură paza.

Între alte pauze.

Dar toate astea sunt matrapazlâcuri, adică un soi de șarlatanie.

În fond și la urma urmei, părinții trebuie să nu le dea copiilor gadgeturi scumpe odraslelor, pentru a-i feri de șocuri emoționale nedorite. 

Dacă ți se fură telefonul de 4000 de lei, nu-l mai găsește nimeni.

Păziți-vă de emoțiile tari și citiți ghidul de „supraviețuire” al elevului în școală, pus la dispoziție de poliția clujeană. 

Bine, nici acesta nu este încă disponibil, dar va fi…

Decât să asigurăm securitatea propriilor copiii, nu mai bine să-i avertizăm să se păzească singuri, să-și poarte singuri de grijă?

„V-am avertizat!”, citim printre rânduri din ghidul inutil al supraviețuitorului minor.

Cel mai mare risc la care este supus un elev din Cluj atunci când este la şcoală, conform statisticilor Poliţiei, este să-i fie furat telefonul mobil, mai ales dacă este un model foarte scump.

43 de infracţiuni au fost comise anul trecut în şcolile din judeţ (35 în şcoală şi 8 în imediata proximitate), mare parte dintre acestea fiind furturi, a explicat şeful Poliţiei Cluj, Mircea Rus.

Cea mai bună soluţie de a evita acest timp de infracţiune este „să nu mai meargă copiii la şcoală cu gadgeturi scumpe. Cei care merg să ştie că sunt dispuşi la a deveni victime.”

Cei care fură sunt chiar colegii victimelor, arată Rus: „în 22 dintre cazurile de furt, colegii au fost autori”.

Şeful Poliţiei aduce un argument în plus în favoarea sfatului său: „Am avut şi situaţii mai grave, în care copii au fost răniţi pentru ca li se fura telefonul scump”, se precizează într-un comunicat rezultat în urma unei conferințe de presă a Poliției clujene.

Cum s-a ajuns aici? 

Cei care fură, ne spun autoritățile, sunt chiar colegii copilului tău. Evident, nu copilul tău, sau al tău, sau al tău. Dar ceilalți copii, fură…

Cum ar veni, băgați de seamă, părinților, să nu vă trimiteți copiii la școală cu telefoane scumpe.

Iar asta întrucât Legea și Ordinea nu dă doi lei pe ei. Pe copiii noștri.   

 

 

sursa foto: yoda.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *