In vizor

Ghici cine s-a prezentat la licitația pentru trosnsonul I al Centurii metropolitane? O firma al cărei patron a dat șpagă… un pod unui magistrat

În 2019, Dimex 2000 Company SRL, o firmă de construcţii din Bistriţa Năsăud, a primit contracte publice de peste jumătate de miliard de lei. Firma este deţinută de omul de afaceri Ioan Scurtu, condamnat în 2015 la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, într-unul din cele mai ciudate dosare de corupţie. Conform jurnalul.ro, afaceristul l-a convins pe prim-procurorul din Năsăud, Veturia Adriana Moldovan, să intervină pe lângă judecători pentru a-şi rezolva câteva dosare, construindu-i, în schimb, un pod la casa de vacanţă. Magistratul care a primit şpagă un pod a fost condamnat, definitiv, la doi ani de închisoare cu executare.

  • Azi aflăm că la licitația pentru trosonul I al Centurii Metropolitane Cluj s-a înscris și această firmă și o alta mai miculuță, Far Foundation, tot din Bistrița-Năsăud, dar cu lucrări de anvergură în zonă. Chestiunea este că Dimex este o firmă specializată în construcția de poduri.

Cele două firme au intrat în licitație separate și în două asocieri de firme total diferite. Astfel, Dimex-ul e în  asociere cu: CON-A OPERATIONS (Lider, cunoscutul grup de firme sibian care construiește în acest moment și Stadionul Municipal Sibiu, condus de Mircea Bulboacă), OPR ASFALT, DRUM DESIGN, INGINERIE DRUMURI și PODURI s.r.l. în timp ce Far Foundation a bătut palma cu o firmă din Ucraina.

Firma Dimex 2000 Company SRL, era implicată încă, din 2019, într-o multitudine de lucrări aflate în desfășurare: reabilitarea în 4 ani a 114 străzi și a 319 drumuri vicinale din Hunedoara – 60 milioane de euro; 27,4 kilometri de drum județean în Maramureș, din Țara Lăpușului, de la limita cu județul Sălaj – 14,5 milioane de euro (în asociere cu Explan SRL, partener și în lucrarea Ungheni – Târnăveni); DJ 187 în Maramureș – 10,1 milioane de euro (în asociere cu o firmă locală din portofoliul unui primar-prieten al președintelui CJ Maramureș și cu același Explan SRL); întreținere drumuri județene Bistrița-Năsăud – 22 milioane de euro (în asociere cu Diferit SRL); lucrări de canalizare în patru comune bistrițene – 5 milioane de euro; 6,5 kilomtri din DJ 172 D în Bistrița-Năsăud – 9,4 milioane de euro…

Bașca executarea drumului Ungheni – Târnăveni în schimbul a 30 de milioane de euro. Toate acestea de mai sus, renumita firmă le executa cu 223 de angajați. Poate s-or mai fi angajat niște angajați între timp, habar nu avem.

Oricum, într-un interviu publicitar în presa bistrițeană, aproape lacrimogen, Scurtu declara că provine “dintr-o familie cu posibilităţi materiale modeste. Mama şi tata fiind agricultori şi crescători de animale, m-au deprins încă de mic cu aceste îndeletniciri, iar după ce am terminat cursurile Şcolii din Parva, unde am avut profesori minunaţi, am ales orientarea practică, după care m-a luat valul vieţii care n-a fost atât de blând cu mine”. Orientat practic, Scurtu a devenit unul dintre cei mai de succes antreprenori abonați la lucrări plătite din bani publici și condamnat pentru cumpărare de influență.

Povestea mitei unice a lui Ioan Scurt este prea ”savuroasă” în meschinăria ei și demonstrează clar șerpăria tenebroasă din Justiția română, pentru a nu o relata:

Ioan Scurtu, patronul Dimex 2000 Company SRL, are la activ o condamnare pentru corupţie într-un dosar cu totul original. În martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi judecătorul Petru Rus, la şase luni cu suspendare pentru fals intelectual, precum şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Prim-procurorul Adrian Veturia Moldovan a mai primit de la o altă persoană o şpagă de 2.200 lei pentru a interveni în cazul unui bărbat arestat pentru viol. Afaceristul Ioan Scurtu i-a construit prim-procurorului Adriana Veturia Moldovan un pod peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa acesteia de vacanţă, în valoare de 30.000 lei. În schimb, magistrata a intervenit pe lângă un judecător de la Năsăud pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar în care era implicat omul de afaceri. Adriana Veturia Moldovan este, fără doar şi poate, singurul procuror din lume care a primit şpagă un pod.