De cartier

Gheorgheni: zonele Bdul Titulescu și Piața Cipariu, după lucrările de „regenerare urbană” FOTO

Scris de 656

Regenerarea urbană și modernizarea zonelor centrale din cartierul Gheorgheni – Bdul Nicolae Titulescu până în Piața Cipariu – făceau obectul unui Plan Urbanistic Zonal încă din octombrie 2019. La dosarul modernizării a mai fost adăugat și un așa-numit masterplan de mobilitate și reglementări urbanistice, plus un număr de 18 parkinguri ca parte a proiectului. Din toate aceste obiective, Clujul smart pare să se fi ales deocamdată – la o distanță de 2 ani de la asumarea acestor investiții – doar cu lucrările de coborâre a bordurilor de la nivelul trecerilor de pietoni și cu încă un dosar de modernizare la sertar. 

Bdul Nicolae Titulescu intersecție cu str C-tin Brâncuși

s-a lucrat intens

dar s-a înverzit pe apucate, pe la colțuri

În mai 2018, Primăria lansa licitația pentru achiziția serviciilor de realizare a Planului Urbanistic Zonal pentru regenerarea urbană a cartierului Gheorgheni pentru suma de 437400 lei.

Administrația locală avea în vedere realizarea unui număr de 18 parkinguri noi.

Însă, nimic din ceea ce a fost promis nu s-a realizat, motiv pentru care Primăria lua în calcul rezilierea contractului și reluarea procedurii de la zero.

CITEȘTE ȘI: Calitatea vieții în imagini: În Piața Cipariu s-a spart, dar s-a și plombat! 

PUZ-ul pentru Bdul Titulescu, cu impact asupra mai multor zone din cartierul Gheorgheni, viza câteva teme: 

Reorganizarea și eficientizarea mobilității. Reorganizarea spațiului public. Dezvoltarea serviciilor.
Reabilitarea infrastructurii. Creșterea gradului de mixaj funcțional. Creșterea gradului de coerență a structurii urbane. Ameliorarea condițiilor de mediu.

Pentru Bulevardul Nicolae Titulescu, devenit în prezent o importantă arteră de tranzit, era prevăzut valorificarea potențialului spațiilor publice adiacente, insuficient exploatate sub aspectul coeziunii membrilor comunității din zonă (și nu numai). Astfel, erau înaintate o serie de măsuri necesare pentru atingerea acestui scop:

●Dotarea cu mobilier urban adecvat
●Amenajari peisagistice
●Crearea unui parcurs pietonal atractiv si in siguranta
●Dotarea cu facilitati moderne: puncte wi-fi, zone de parcat bicicleta/trotineta, infopoint-uri
●Iluminat stradal
●Amplasarea de functiuni din sectorul creativ in puncte cheie
●Crearea infrastructurii necesare(unde este cazul) pentru organizarea diferitelor manifestari culturale
●Realizarea unei imagini unitare la nivelul tuturor puncte de comert si servicii, astfel incat, chiar daca fiecare are o identitate proprie, sa existe elemente comune in ceea ce priveste imaginea urbana.

Trotuare Bd.Titulescu –

Chiar daca trotuarele Bdlui Titulescu sunt destinate prin excenta tranzitului, ele pot fi considerate tot spatii publice, asa ca se pot realiza anumite interventii (dincolo de modificare profilului pentru cresterea mobilitatii si a transportului alternativ) astfel incat ele sa devina mai atractive si mai placut de parcurs si de catre pietoni.

Potrivit concluziilor cuprinse în aceste studii, tranformarea spațiului din cartierul Gheorgheni viza:

1. Spațiu public compus din

a) spațiu verde adiacent carosabilului/trotuarului (traseelor pietonale principale) și
b) spațiul din fața/jurul blocurilor – condominiilor

2. Spațiu privat compus din

a) spațiul din jurul blocului – dupa modelul de “curte interioară – îngrădită cu acces limitat”, teren concesionat de asociațiile de proprietari – poate va fi cazul de asociere de asociații de proprietari

Piața Cipariu –

Intersectia cu str.C-tin Brancusi – spatiu pietonal vast, in prezent insuficient valorificat, folosit pe post de parcare publica (rezidentiala?), loc de odihna (scuar verde) si punct de tranzit.

Se propunea reamenajarea acestuia si cresterea atractivitatii prin transformarea dintr-un spatiu preponderent de tranzit intr-unul de intalnire, conectare si conectivitate pentru membrii comunitatii.

Piața Cipariu – Ample lucrări de coborâre a bordurilor la nivelul trecerilor de pietoni 

rezultatul…

… spectaculos

În documentația publicată cu 2 ani în urmă erau cuprinse un număr 18 parking-uri, cu o capacitate totală de 2.274 de locuri de parcare.

Parcări 

1. PARKING MODULAR – str. Liviu Rebreanu 2-4
2. PARKINGURI CALITATIVE:
a. Tip modular – în partea nordică
b. Cu valorificarea taluzului – în partea sudică
c. Alte tipuri de parkinguri (subterane, dale urbane, etc )
 
Materplanul de regenerare urbană a Bdului Titulescu poate fi consultat aici. 

PUZ ul pentru parkinguri zona Liviu Rebreanu cartierul Gheorgheni poate fi consultat aici. 

Regenerarea urbană a cartierului Gheorgheni în imagini publicate de administrația locală, într-un contrast evident cu realitatea din teren:

CITEȘTE ȘIBulevardul Nicolae Titulescu se transformă: spații pietonale și zone verzi, plus 18 parkinguri noi  

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours General
  Primăria Cluj-Napoca vine cu precizări la articolul nostru: ”Alianța Vestului n-a fost decât un mare fâs electoral (…)”: ”nu a achitat nici o sumă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ALIANȚA VESTULUI”. În rest rămâne cum am scris: UN MARE FÂS ELECTORAL CU ZERO REALIZĂRI
 • Acum 16 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 18 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 18 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 18 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 19 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 20 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 20 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 21 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 22 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 22 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 1 day Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 1 day In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE