Rautacisme

Gheorghe Șurubaru, „sitimenejerul” de la bordură, face colectare selectivă a deșeurilor pe rețelele sociale. Cum vor fi colectate popicele?

Sitimenejerul Gheorghe Șurubaru, care a dezvoltat o hipersensibilitate pentru jocul de popice, s-a apucat să lămurească cetățenii buimăciți de atâta selecție a deșeurilor, dar nu oriunde ci pe Facebook. Astfel, informarea în privința procedurii de selecție a gunoaielor se face exclusiv în mediul online. Într-atât de updatați am ajuns. Pentru că mai întâi au implementat proiectul, iar mai apoi abia s-au apucat să informeze cetățenii, sitimenejerul Șurubaru, directorul curățeniei de la bordură și al jocului de popice, a venit cu explicații suplimentare, pentru neștiutori și pentru cei care-au dat skip tehnologiei: „informează-te, cetățene”, ar vrea să spună Șurubaru.

Dar fie, fie și așa.

Înainte de a veni Poliția Locală a lui Bonțidean cu dosarul de procese verbale în curțile oamenilor, vă facem acest favor și vă spunem cum să colectați:

„Având in vedere numeroasele discuții purtate pe tema colectării selective ar fi bine sa mai repetam niște aspecte”, sună amenințător de clarificator titlul lansat de sitimenejer.

După cum știți din școală, „repetiția” e pentru cei care se prind mai greu, ca să nu-i spunem altfel.

Deci și prin urmare, deși nu a informat în mod corespunzător în prealabil, abia acum, pe Facebook, Șurubaru s-a apucat să informeze, chiar dacă personal, cu gândul la popice, consideră că „repetă” pentru necunoscători. 

Să-l urmărim: 

„1. Colectarea selectiva este un parteneriat in trei, respectiv Cetățean, Primărie și firmele de salubritate. 2. Avem doua situații. Colectarea selectiva la case și cea de la blocuri organizate in Asociații de proprietari. 3 . Așa cum s-a comunicat deja singura diferența este faptul ca la case se distribuie saci colorați pentru fiecare fractie reciclabila iar la blocuri cetățenii colectează in saci pe care ii achiziționează ei și ii depozitează la punctul gospodăresc la care sunt arondați in containerele colorate specific fiecărei fracții. 4. La case reciclabilul și rezidualul se ridica in zile diferite pt fiecare fractie, conform programului distribuit de operatori. La blocuri se ridica zilnic sau periodic in funcție de frecventa necesară cu masini separate pentru fiecare fractie. Conform HCL nr.393 din 23 aprilie 2019, dacă deșeurile sunt amestecate ele vor fi ridicate așa , dar se va plăti o factura cu 25% majorată pe cantitățile respective. Pentru Reciclabilul depozitat corespunzător costurile de ridicare sunt zero. In cazul in care Punctele gospodărești încă nu sunt dotate corespunzător nu se vor aplica sancțiuni populației, ci doar operatorilor de salubritate pentru nerespectarea legii .Politia Locala împreuna cu inspectori din cadrul directiei de specialitate efectuează zilnic controale in teren și întocmesc Note de constatare și sancțiuni in funcție de situațiile găsite in teren”, notează Gheorghe Șurubaru.

Vă spunem noi: singura informare în privința colectării selective s-a făcut prin intermediul mass-mediei. În rest, slujbașii municipali sunt mai mult pe Facebook decât printre cetățeni.

Deci, conform informațiilor prețioase făcute publice de către Șurubaru, care altfel le cam ținea doar pentru el, sacii colorați se distribuie doar pentru cetățenii care au casă și curte. Trebuie să depozitezi undeva sacii de gunoi vreme de o saptămână până vine mașina de salubritate, nu?

Iar cei care locuiesc în blocuri, n-au decât să-și cumpere. Ei bine, văzut-ați saci de culoare galbenă în comerț?

Cetățenii? Ce au răspuns cetățenii?

 

„Sunt multe zone in Cluj unde noile pubele încă nu au ajuns. Când se va reglementa acest apect?”

„Pubele nu au ajuns la asociatiile de proprietari desi am initiat discutiile pe aceasta tema de multa vreme cu cei de la Rosal. Mai mult decat atat nu am primit nici o informatie referitor la modul de colectare, aici ma refer la pet urile, sticlele care trebuiesc limpezite, clatite inainte de a fi reciclate. Suntem incantati de aceasta colectare selectiva in 4 fractii, dar mai usor cu amenzile, eventual catre cei de la Rosal ar trebui directionate, nu catre cetateni”.

„Desi cei de la Rosal au modificat abuziv spun eu, costurile pentru ridicare resturi menajere inca din luna mai, cu 60%, fara nici o justificare/anunt in prealabil, dvs veniti tot catre cetateni cu amenzile? exista buna vointa din partea noastra, dar repet, nici o urma de implicare nu am vazut nici din partea celor de la rosal nici din partea Primariei, cel putin pana in prezent, pe aceasta tema”.

„De unde stim în ce zi ce sac se ridica la casele particulare ? Sau le punem pe toate afara apoi asteptam sa rupa cainii vagabonzi pungile! Normal ar fi trebuit la casele particulare sa se puna la colturile strazii tomberoane ca la blocuri si atunci nu mai sunt probleme ca pute gunoiul în fata casii asteptand sa le ridice cineva dupa culoare!”

„Ar fi trebuit să se pună anunturi din timp ,pentru că nu toată lumea a înțeles despre acest proiect”.

„La blocuri ati pus tomberoane dar la casele particulare tinem sacii colorati în curte si dam cu banu oare astazi dupa ce culoare de sac vine sau ne uitam toti dupa vecini ce culore de sac a pus afara si da de avem noroc sa ghicim ziua si sacu ??? Nici dupa gunoi nu vin în aceasi zi odata vine joi odata vine vineri apoi numai sacii astia colorati ne a mai lipsit!!! Sunt de acord cu selectarea gunaielor dar nu în modul asta cum ati anceput cu acest proiect !!!! La bloc e ok merge jos si arunca în tomberoane dar la casele particulare ??? Ne cumparam tomberoane de toate culorile si le tragem pe toate afara în fiecare dimineata sa vedem ce culoare duce si seara le bagam anapoi !! Foarte bine gandit !!!!”

„Trebuie sa se facă un calendar cu fiecare zi ce tip de colectare se face și distribuit la cetățeni!!”

Astfel, groparii colectării selective sunt chiar tovarășii din municipalitatea clujeană.

Cetățenii mai au o singură întrebare: cum vor fi colectate selectiv popicele? 

Dar, popicele ca popicele, unde vor fi prelucrate aceste deșeuri colectate selectiv?

Chiar aici. 

Aici sunt depozitate gunoaiele colectate selectiv de clujeni.

La PATA RÂT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version