Sex

Genul, infidelitatea si gelozia

Daca intr-o zi partenerul va spune ca este atras de o alta persoana, cum reactionati? Ce simtiti? Cat de gelosi, deranjati sau tristi sunteti?

Cercetatorii au remarcat ca barbatii sunt foarte gelosi atunci cand persoana care este sau a fost in compania iubitei lor era dominata social. Dimpotriva, in cazul femeilor, gelozia a atins culmea atunci cand fata din preajma iubitului ei este sau era foarte frumoasa.

Motivul? Inainte de a se angaja intr-o relatie pe termen lung, femeile vor evalua statutul social al barbatului. Nu este singura dimensiune de care vor tine seama, dar va avea importanta. Pentru ca un barbat “dominat social” va putea furniza resurse suficiente familiei, in special progeniturii sale, acest criteriu este mai important pentru femei decat pentru barbati. Barbatii vor fi deci in concurenta sexuala pe aceasta baza.

Prin urmare, ei vor fi deosebit de atenti la statutul rivalulului in caz de tentativa de seducere a partenerei. In schimb, barbatii, mai mult decat femeile, acorda o atentie deosebita atractiei fizice a unei viitoare partenere.
Se presupune ca din timpuri stravechi si pentru multa vreme, frumusetea femeilor le-a servit barbatilor drept semnal pentru a deduce fertilitatea lor. Femeile vor fi deci foarte vigilente la frumusetea rivalelor lor, la care barbatii sunt foarte sensibili.

Psihologii au remarcat, de asemenea, ca infidelitatile “sexuala” si “sentimentala” antreneaza sentimente de gelozie diferite:
a)    in cazul celei ‘sexuale”, apare mai multa tristete, respingere, furie si sentiment al tradarii, in timp ce
b)    in cazul celei “sentimentale” se manifesta mai multa neliniste, neincredere si sentimentul amenintarii.

Aceste doua tipuri de gelozie au aceeasi functie: sa ne protejeze relatia, pentru a-i pastra exclusivitatea. Vom face astfel un act de preventie anticipand o eventuala “fuga” a partenerului gratie banuielilor, in cazul (b), sau infuriindu-ne dupa ce am fost inselati sexual, in cazul (a).

In general, barbatii sunt mai gelosi atunci cand au fost inselati sexual, in timp ce femeile sunt mai sensibile la infidelitatea sentimentala a jumatatii lor. Si aici, explicatia provine din teoria evolutiei. Din aceasta perspectiva, femeile au o biologie reproducatoare diferita de cea a barbatilor, care le face sa se comporte diferit in planul geloziei.

Astfel, barbatul are si va avea intotdeauna o problema de incertitudine in ceea ce priveste paternitatea progeniturii sale. Iar atunci cand partenera ii este infidela sexual, s-ar putea ca, in cursul evolutiei, barbatul sa fi investit fara sa stie costuri importante in progenitura unui alt barbat, fara se se fi reprodus el insusi, adica in detrimental propriilor gene.

Prin urmare, este probabil ca gelozia masculina sa fie un mecanism arhaic ce are menirea de a impiedica implicarea partenerei in relatii sexuale cu un alt barbat, pentru a limita acest risc. Gelozia va fi deci extrema in caz de infidelitate sexuala.

Lucrurile stau diferit in cazul femeilor. Riscul mai mare este de a trebui sa imparta resursele partenerului cu o alta femeie si, mai amenintator inca, de a fi parasita pentru alta. Cum barbatii sunt capabili sa aiba relatii sexuale cu femei cu o investitie minima la toate nivelurile, evidenta unei legaturi emotionale intre partener si o alta femeie este un indicator fiabil ce informeaza femeile asupra unui risc potential de pierdere a investitiei partenerului. Prin urmare, femeile sunt foarte geloase atunci cand partenerul lor comite o infidelitarte “sentimentala”.

Desigur, toate aceste motivatii nu sunt in mod necesar constiente…
Dar dvs.? Ce v-ar face mai gelosi, o infidelitate “sentimentala” sau una “sexuala”? Frumusetea rivalului sau statutul lui social? In fapt, totul depinde de ceea ce sunteti, barbat sau femeie…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *