Un fost membru al Consortiului Organizatiilor Studentesti, entitate care aduna sub aceeasi palarie peste 16 organizatii de tineret din Cluj, care in mare parte au constituit, apoi, Federatia SHARE, vorbeste despre “baietii destepti” din conducerea acestor ONG-uri. In spatele unor intentii si proiecte, pe spatele voluntarilor, lideri studentesti, cum este Bogdan Buta, au reusit, in ultimii ani, sa-si puna pe picioare firme de organizari de evenimente, care toaca, practic, toti bani cu care cele doua federatii sunt sprijinite din banul public. Bogdan Buta, a angajat la firma lui de PR, Dettra Organisation, atat pe presedintele SHARE, Vlad Pop, cat si pe majoritatea celor care coordoneaza evenimente ca Luna Studentului Clujean sau Festivalul TiMAF, evenimente sponsorizate din bani publici.
Toate evenimentele studentesti, organizate de ONG-urile de tineret din Cluj, iar mai nou si cele aflate sub umbrela Federatiei SHARE, care coordoneaza, anul viitor, programul “Capitala Europeana a Tineretului”, duc la un singur nume: Bogdan Buta. Tanarul a reusit, in ultimii ani, sa-si puna pe picioare firme de organizari de evenimente, care capuseaza banul public alocat de institutiile clujene, vezi Doamne, pentru sprijinirea proiectelor culturale.
Bogdan Buta este, pe de o parte, directorul Federatiei SHARE si cenzorul Consortiului Organizatiilor Studentesti (COS) din Cluj. Un fost membru al COS vorbeste, pentru prima data, despre influenta acestui tanar, care detine, de altfel, si mai multe afaceri in domeniul organizarii de evenimente si comert, in unele fiind asociat cu un alt personaj controversat, Andrei Ciubuc, fost prefect al studentilor UBB Cluj si protejat al fostului rector, Andrei Marga.
Una dintre aceste afaceri este Dettra Organisation SRL.
Dettra Organisation SRL este firma lui Bogdan Buta, infiintata in octombrie 2010. Numarul de angajati declarati la Ministerul Finantelor este de cinci persoane. In 2010, firma lui Buta a inceput cu o cifra de afaceri de zero lei, in 2011 a fost de 53.000 de lei. Un an mai tarziu, in 2012, aceasta a ajuns la 103.000 de lei. De la un an la altul, insa, business-ul lui Buta a inflorit, astfel ca, anul trecut, cifra de afaceri a societatii Dettra a fost de peste un milion de lei.
Ceea ce stie putina lume este, insa, ca Buta si-a angajat la firma lui toti “oamenii-cheie” din Federatia SHARE si din Consortiul Organizatiilor Studentesti, care, la randul lor, beneficiaza de alocari substantiale de bani publici.
Sa luam un exemplu: Vlad Pop, presedintele SHARE, este subalternul lui Bogdan Buta la aceasta firma.
Gheorghe Pop, secretarul COS Cluj, lucreaza si el pentru firma lui Buta. Sanda Chetan, manager de festival la TiMAF (festival care a obtinut, anul acesta, inaugurarea Salii Polivalente, cu concertul lui James Blunt), lucreaza la Dettra. Iar exemplele pot continua.
Interesant este ca la Ministerul Finantelor, aceasta firma are numai cinci angajati, dar in realitate, Bogdan Buta are o echipa de peste 20 de persoane.
Fostul membru al COS explica cum stau, de fapt, lucrurile.
„La Dettra sunt angajati Bogdan Buta, Vlad Neaga si Vlad Pop. Restul sunt voluntari, adusi de Buta. Voluntariat, voluntariat, dar la un moment dat, cand termini facultatea, ai nevoie si de bani sa traiesti, nu iti ajung banii de la parinti. Si atunci, daca esti bun la ceva, de ce sa o faci pe gratis? De la un anumit nivel, cand ai voluntari care-ti lucreaza timp de doi-trei ani, trebuie sa le dai si o remuneratie financiara. Nu ajunge sa le platesti o petrecere si o cabana. Dar, de multe ori, nu se ajunge la partea aceea, si primesc minimul pe economie. Voluntariat de 12 ore pe zi, fara carte de munca”, asa descrie sursa noastra sistemul dupa care Buta si-a pus la punct firma de publicitate si organizari de evenimente.
Iar sistemul nu se opreste aici: „Dettra face sponsorizari catre Consortiul Studentilor, iar Consortiul, in schimb, plateste voluntarii care, de fapt, lucreaza pentru Dettra, pentru <
Cu alte cuvinte, toate evenimentele organizate sub egida COS sau ale Federatiei SHARE din Cluj trec prin biroul si contul firmei lui Bogdan Buta.
Dovada ca banii publici se invart in aceasta retea de “parteneri” este si lista deconturilor depusa de Federatia SHARE la Primaria Cluj-Napoca, anul trecut. O parte din banii federatiei, primiti sponsorizare de la institutia publica (260.000 de lei), au fost platiti, mai departe, Consortiului de studenti, pentru prestarea unor servicii.
Pe langa Bogdan Buta, al doilea personaj-cheie din aceasta retea este Vlad Pop.
Pop este, din 2012, presedintele Consortiului Organizatiilor Studentesti din Cluj, iar la infiintarea Federeatiei SHARE, tot el a fost numit presedinte. Si, bineintele, acelasi Vlad Pop este angajatul lui Bogdan Buta, la Dettra.
Nu este de mirare ca anul acesta, Vlad Pop l-a adus in SHARE si pe Bogdan Buta, inlaturandu-l pe Andras Farkas.
“Dettra angajeaza numai din randul organizatiilor studentesti. Am primit si eu loc, dar am refuzat”, spune sursa noastra, care a dorit sa ramana anonima.
Iar lista evenimentelor organizate de cele doua federatii la Cluj, cu sprijinul banilor publici, este foarte lunga.
Fostul membru al Consortiului Organizatiilor de Studenti mai spune un lucru interesant:
“Festivalul TiMAF a fost initiat sa dam jos TIFF-ul, care detinea prea mare monopol pe banii de la primarie. TiMAF trebuia sa fie un eveniment cu cat mai multe proiecte la un loc, pentru a atrage sponsorizari”.
Buta, lobby la prietenii din primarie
“Discutiile cu primaria erau si sunt purtate de Bogdan Buta, care este, de altfel, un apropiat al lui Radu Moisin, dar si al lui Peter Pal (consilier al primarului Emil Boc, n.r.)”, povesteste tanarul.
Iar lobby-ul facut de Buta la primarie nu se opreste aici: “TiMAF a primit deschiderea Salii Polivalente. TiMAF a primit bani atat pentru promovare, cat si pentru a plati artistul (James Blunt, n.r.)”.
Cu toate ca, oficial, Bogdan Buta nu are nicio aparteneta politica, el este un simpatizant de-al lui Emil Boc, iar “micile” favoruri din partea lui nu au intarziat sa apara.
“Cand este vorba de plantare de copaci sau alte evenimente de-ale primarului, toate organizatiile studentesti primesc invitatie de la Buta, sa participe”, spune sursa noastra.
“Radu Moisin, ca fost primar al Clujului, venea tot a treia zi la Consortiu. La toate evenimentele si galele la care era invitat, el isi facea prezenta”, mai povesteste tanarul.
Buta, partener de afaceri cu Andrei Ciubuc
Bogdan Buta este partener de afaceri cu nimeni altul decat Andrei Ciubuc, protejat al fostului rector al UBB Cluj, Andrei Marga. Buta si Ciubuc sunt asociati, alaturi de Paul Chis, la o alta firma, Omni Store SRL, care are domeniu de activitate “intermedieri in comertul cu produse diverse”.
Cei doi sunt asociati si in VBA Media Consult SRL, firma declarata inactiva in 2012.
In acelasi an, Buta a infiintat o a patra firma, SC Portmoneu SRL, unde este asociat cu Vizitiu Sveatoslav. Si aceasta firma are acelasi domeniu de activitate “intermedieri in comertul cu produse diverse”.
Acesti tineri, lideri de organizatii studentesti, au fost girati de autoritatile locale sa managerieze programul „Cluj – Capitala Europeana a Tineretului 2015”. Bineinteles, cu sprijin substantial de bani…