Diete

Generarea energiei prin alimente

Lipsa de energie si vitalitate este una dintre cele mai arzatoare probleme din ziua de azi. Multi oameni descopera ca fiecare zi aduce perioade de istovire, de oboseala. Acest nivel scazut de energie poate fi strans legat de alimentatie. Alegand cel mai bun “combustibil” pentru corpul dvs. puteti creste considerabil nivelul de energie. Fie ca aveti o glicemie scazuta, fie ca vreti sa va imbunatatiti nivelul de energie pentru activitate intelectuala, fizica sau sportiva, sau sa va pastrati oasele sanatoase si puternice, chiar daca imbatraniti, o alimentatie sanatoasa va poate ajuta.

 

Mancarea pe care o consumam este “combustibilul pur, pe care corpurile noastre il utilizeaza pentru a genera energie. Asa cum focul are nevoie de lemne sau de carbuni pentru a se pastra viu, tot asa, si noi avem nevoie de mancare, pentru ca organismul sa poata functiona corespunzator. Oricum, obtinerea de energie este un proces complex.

 

De la mancare la energie. Eliberarea de energie de pe urma alimentatiei depinde de patru etape esentiale:

1.Digestia. Dupa ce mancarea a fost inghitita, aceasta trece in tubul digestiv. Mancarea este faramitata progresiv, datorita efectelor acidului din stomac si ale enzimelor digestive din intestinul subtire, astfel ca nutrientii sa poata fi absorbiti in sange.

2.Prelucrarea alimentelor. Moleculele de alimente care au fost absorbite in sange trec in faza initiala in ficat. Cateva dintre particulele de alimente sunt faramitate in continuare acolo, in timp ce altele se transforma in forme care pot fi folosite pentru a depozita “combustibilul” in jurul corpului.

3.Transportarea. Dupa ce alimentele au fost pelucrate de ficat, ele sunt dizolvate in sange, pentru a fi transformate in intregul corp, acolo unde este nevoie de ele.


4.Metabolismul
este procesul prin care alimentele sunt “arse” cu oxigen, pentru a crea energie, proces care are loc in celulele corpului. Corpul este alcatuit din trilioane de celule, fiecare avand capacitatea de a absorbi moleculele de alimente, supunadu-le la reactii chimice care genereaza energie. Pentru a functiona eficient, aceste reactii cer o serie de nutrienti.

Cand procesul esueaza. Daca nu se poate efectua vreunul din aceste procese esentiale, producerea energiei se opreste. De exemplu, o digestie proasta duce la o absorbtie inadecvata a nutrientilor din intestin, care, in schimb, va infometa corpul doritor de “combustibil”.

Una sau mai multe deficiente nutritive pot duce, de asemenea, la o ineficienta a reactiilor care genereaza energie in interiorul celulei. Mentinerea sistemului de producere a energiei in stare buna si functionala depinde de functii digestive, circulatorii si biochimice ale organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version