In vizor

Gata cu scuzele, banii au venit! Județul Cluj trebuie să scape de buzile din fundul curții!

Scris de 766

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat ieri că au fost alocate fondurile pentru extinderea rețelei de apă și canalizare Cluj-Sălaj, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (2014-2020/2023), bani veniți de la Uniunea Europeană. Este vorba despre 355 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, bani care vor deservi un număr de 174 de localități.

Este cea mai mare finanțare europeană obținută vreodată de un operator de servicii din România, în perioada post-aderare, un proiect care are termen de finalizare sfârșitul anului 2023 și de care vor beneficia 72.000 de locuitori. Dacă totul merge bine, până la finalul anului 2023, 97,5% din localitățile care aparțin de cele două județe vor avea canalizare și apă. Dacă!

Asta pentru că la finalul anului trecut, Compania de Apă Someș preconiza că lucrările vor începe în primăvara lui 2019. Din decembrie și până acum, însă, au fost emise doar două autorizații de construire în județul Cluj. Este vorba despre rețeaua de canalizare din municipiul Dej, precum și cea din localitățile Unguraș și Mica. Cel puțin, asta găsim pe site-ul Companiei de Apă la secțiunea „Autorizații de construire”.

 

Încurcate sunt căile canalizării

 

Deși, față de alte județe stăm bine la capitolul canalizare, județul Cluj a șchiopătat dintotdeauna iar ultimii ani nu fac excepție.

În 2017, Strategia Intergrată de Dezvoltare Urbană pentru Zona Metropolitană Cluj-Napoca – perioada de programare 2014-2020, venea cu statistici îngrijorătoare. În acel an, patru localități și comune aveau canalizare în mai puțin de 50% din teritoriu. Este vorba despre Baciu, Căianu, Gârbău și Sînpaul. Unele zone din Ciurila, Borșa, Feleacu, Gîrbău și Petreștii de Jos aveau 0 km de canalizare. ZERO!

Practic, la acel moment, 13 din 18 comune din zona metropolitană aveau probleme cu canalizarea. Asta în condițiile în care din 2014 se încearcă modernizarea acestor zone.

Dar să mergem mai departe.

În același plan al Consiliului Județean și al Companiei de Apă Someș, se vrea ca până în 2023, toate localitățile deservite Zonei Metropolitane să aibă canalizare. Asta înseamnă un obiectiv de 100%. Un obiectiv cam îndrăzneț dacă ar fi să aruncăm o privire în trecut.

 

Să vorbim și despre apă

 

Același proiect POIM include și apa potabilă, nu doar canalizarea. Pentru că și la capitolul acesta încă mai avem în secolul XXI case care nu au apă la robinet.

În 2014, Compania de Apă Someș anunța cu sârle și trâmbițe că sălăjenii vor bea apă din Tarnița. Proiectul se voia a fi unul îndrăzneț. O conductă de aducțiune de peste 150 de km care să ducă apa din Cluj în Sălaj. Aproximativ 170.000 de locuitori urmau să beneficieze de rezultatele acestui măreț proiect. Doar că anii au trecut și lucrările s-au făcut și nu prea.

Desigur, se dorește ca în 2020, conducta să fie gata. Însă abia în luna iunie a fost anunțată licitația pentru tronsoanele 2 și 3 ale conductei de aducțiune. Așa că sălăjenii mai au de așteptat încă cel puțin un an. Acum, ce-i drept, ce mai contează un an, când din 2014 sunt duși cu zăhărelul?

Că lucrările la canalizare și apă trebuie terminate până în 2023, asta e cert. Altfel pierdem finanțarea europeană, adică cei 355 de milioane de euro. Și nu sunt un mărunțiș. Așa că, gata cu scuzele, banii au venit! Județul Cluj trebuie să scape de buzile din fundul curții.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 2 hours General
    A murit Augustin Chira, fost jucător la echipa secundă a CFR Cluj
  • Acum 22 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 23 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 1 day Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 1 day PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 1 day Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 1 day Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 1 day Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 1 day Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 1 day In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 1 day Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 1 day Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 1 day In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE