Anchete

Gata cu scoala de "carton" a Chinteniului. Primarita Lucia Suciu anunta construirea unei scoli la standarde europene, cu program after-school

Scoala de „carton” din Chinteni, dupa cum o numeste primarita Lucia Suciu, nu are nici macar apa potabila. Tocmai de aceea, primarita a inceput demersurile pentru construirea unei scoli care sa corespunda standardelor europene. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Lucia Suciu are deja in vedere un teren apropiat de actuala scoala pe care intentioneaza sa-l achizitioneze. Astfel, pe parcursul anului viitor spera sa incheie demersul procurarii lui si sa treaca la etapa de proiectare a cladirii. Momentan pentru terenul pe care-l are in vizor i s-a cerut o suma de 85.000 de euro, suma pe care primarita o priveste cu suspiciune. Daca totul decurge corespunzator, in 2017, in Chinteni vor incepe lucrarile de constructie a unei scoli noi, care sa corespunda standardelor europene. Lucia Suciu are in vedere si un program de after school, o sala de sport in incinta cladirii si o gradinita cu program prelungit. 

Sursa Foto: portaleromania.ro

Aflata la cel de al patrulea mandat, Lucia Suciu are in plan o noua scoala pentru Chinteni, o scoala care sa corespunda standardelor europene. Actuala cladire in care se desfasoara orele nu poate fi numita scoala in adevaratul sens al cuvantului, explica primarita. Ea o numeste mai degraba „scoala de carton”, un „dezastru” cu patru sali de clasa.

„In momentul de fata, reteaua scolara de la nivelul comunei Chinteni este in felul urmator: scoala cu clasele I-VIII cu personalitate juridica si avem doua scoli in subordine cu clasele I-IV, Scoala Generala Feiurdeni si Scoala Generala Deusu. Scoala Generala Deusu are o locatie de exceptie fiind amenajata la standarde europene, insa toti parintii de la Chinteni refuza deplasarea copiilor, ma refer aici vizavi de spatii, pentru ca spatiile de la Chinteni sunt insuficiente, insa exista o reticenta a parintilor in a merge spre Deusu si nu spre municipiul Cluj-Napoca. In acest sens, in urma discutiilor purtate in Consiliul Local, am decis construirea unei scoli la standarde europene, pentru ca ceea ce avem astazi la Chinteni este un dezastru, este o scoala construita in urma cu cativa ani prin Banca Mondiala, e o scoala de carton, cu patru sali de clasa si doua spatii de doi metri patrati, unde functioneaza secretariatul si directiunea”, explica Lucia Suciu.

Sursa Foto: presalocala.com

Intr-o cladire „de carton” nici apa potabila nu este

Cladirea este atat de fragila incat, spune Lucia Suciu, nu se mai pot efectua lucrari de renovare. Nu se pot efectua nici macar lucrari de introducere a apei potabile in gradinita, dupa cum li s-a cerut in urma unui control de la Directia Sanitara.

„Anul acesta am avut un control de la Directia Sanitara care ne obliga sa introducem apa potabila in gradinita, care figureaza tot in aceasta cladire de carton. Este imposibil, pentru ca, in momentul in care as incerca sa intru cu niste retele acolo, as avea surpriza ca se darama. Este un dezastru. Noi nu am vrut sa semnam receptia in urma cu noua ani cand ea a fost construita. A fost un parteneriat intre Banca Mondiala si Inspectoratul Scolar Judetean, domnul Cuibus stie ca este o problema cu aceasta cladire. Nu era dansul inspector scolar atunci, era altcineva, noi nu am semnat receptia, mai mult, in perioada aceea, imi amintesc, pentru ca ocupam aceeasi functie, am primit o solicitare din partea Inspectoratului sa predau terenul de la scoala liber de sarcina. Asta ar fi insemnat sa daram ambele corpuri de cladire. Noroc ca atunci am refuzat si am daramat doar partea din fata scolii, care era o alta ruina”, povesteste primarita.

„Centrul de comuna nu este unul pe masura asteptarilor noastre”

Momentan, Chinteniul este un centru de comuna care nu corespunde asteptarilor localnicilor, dupa cum declara Lucia Suciu. Pentru a-l duce inspre o directie a dezvoltarii sale, solutia este aceea de a investi intr-o scoala noua. Terenul pe care vor sa construiasca aceasta cladire se afla in vecinatatea actualei institutii de invatamant si are o suprafata de 4000 de metri patrati de teren.

„Stiind ca in apropiere este o cladire care urmeaza sa fie vanduta, incercam sa achizitionam cladirea respectiva, pentru ca mai detine aproape patru mii de metri patrati de teren. Ar putea, de exemplu, sa functioneze scoala in conditii normale pana la construirea noii cladiri. Noi sa intram cu cladirea pe suprafata achizitionata si pe partea din spate a curtii pentru ca avem acele norme impuse de legile in vigoare unde trebuie sa asiguram accesul pentru masina de pompieri. Oricum, vom avea de facut un tronson de drum acolo si sa incercam sa construim o scoala cu after school, o scoala noua, o scoala cu sala de sport in interior, o scoala la standarde europene pentru ca populatia se mareste”, completeaza aceasta.

O oferta de 85.000 de mii de euro

Deocamdata, pretul care li s-a cerut pentru terenul in cauza este de 85.000 de euro. O suma mult prea ridicata, in viziunea Luciei Suciu, care a solicitat si trei evaluari in acest sens. Mai mult, imobilul care se afla pe terenul respectiv este, deasemenea, vechi si inutilizabil. Prin urmare, existenta lui nu poate reprezenta nici macar un fundament al noii scoli.

„Sunt o multime de pasi de facut pana la achizitionarea terenului. Persoana respectiva a venit si ne-a depus o oferta de 85.000 de euro, ceea ce mie mi se pare extrem de mult. Da, intr-adevar, pe terenul acela figureaza si un imobil, dar imobilul este de 120 de ani si trebuie daramat, nu este util. In acest context, am solicitat, conform procedurii legale, sa se treaca la evaluare. Asteptam sa vedem ce ne spun evaluatorii pentru ca am solicitat trei evaluari, ca sa fiu sigura. De obicei, institutiilor publice nu le prea sta in fire sa achizitioneze bunuri, mai mult sa le instraineze. Pentru ca toata lumea e destul de sceptica si, realmente, si mie mi-este teama, n-as vrea sa fiu acuzata in final ca am avut vreo intelegere cu cineva. De aceea, am solicitat sa vina expertii sa ne spuna care este punctul lor de vedere vizavi de acest pret. Sigur, dupa aceea vom trece la partea de negociere”, informeaza primarita.

Noua scoala, un punct de dezvoltare a Chinteniului

Miza proiectului este atat aceea de a oferi copiilor conditii mai bune de studiu, cat si cea de a imbunatati imaginea centrului de comuna. Pe parcursul anului viitor, Lucia Suciu spera sa incheie procedura de achizitionare a terenului si sa treaca la partea de proiectare, astfel incat, in 2017 sa se inceapa lucrarile efective. Elevii vor fi transportati la scoala cu microbuzul scolar, ca pana acum, doar ca, spune primarita, conditiile in care vor invata vor fi mult mai bune.

„Clasele V-VIII de la Padureni si Feiurdeni vin la Chinteni cu microbuzul scolar. Copiii de la SanMartin, Mascas, care, iarasi, sunt intr-un numar redus, sunt 12-13 copii, la fel vin spre centrul de comuna. Ceea ce va face diferenta vor fi conditiile in care se vor desfasura cursurile. Cladirile nu vor functiona in paralel la finalizarea scolii pentru ca avem in vedere o constructie. Vom construi o scoala noua cu spatii suficiente pentru ca aceste doua cladiri sa fie demolate. Acesta este si interesul nostru, de a deschide curtea scolii, de a deschide centrul de comuna, de a avea o alta imagine”, a incheiat Lucia Suciu, primarita din comuna Chinteni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *