Din oras

Garsoniera de Cluj, 350 de euro pe luna. Pretentii exagerate pentru locuinte de mana a doua

Clujul are mii de apartamente de inchiriat. Proprietarii, cei mai norocosi dintre ei, nu isi inchiriaza spatiile sub 150 de euro – fie ca vorbim de garsoniere, apartamente la casa sau camere de doar 20 de metri patrati. Fie ca sunt in centru sau la periferia Clujului, ca au mobila noua sau veche de 30 de ani, proprietarii nici nu se gandsesc sa scada preturile.

Garsonierele , majoritatea in blocuri vechi, fara centrala proprie si electrocasnice, se invart in jurul sumei de 180 de euro pe luna. Atat costa si in capatul Manasturului, si in zona semi-centrala. Daca proprietarii au investit in geamuri termopan si parchet iar mobila e cumparata dupa anii 2000, pretul creste cu cel putin 20 de euro. In centru, nu conteaza ca locuinta are doar 24 de metri patrati si nu are bucatarie, sub 220 de euro nu exista nimic pe piata. Daca e situata intr-un bloc nou si are mobila moderna, o simpla garsoniera se inchiriaza chiar si cu 350 de euro. 

Apartamentele sunt cu o clasa mai sus, cel putin la banii ceruti de proprietari. 45 de metri patrati mizeri in zona Expo Transilvania se inchiriaza lejer cu 250 de euro. Multe dintre cele cu doua camere nu sunt decomandate, iar dotarile lasa mult de dorit. Asta nu ii impiedica insa pe clujeni sa ceara sume care depasesc cu mult ratele pe care altii le platesc lunar pentru propriul apartament.

“Proprietarii merg pe un val creat de mult, cand preturile chiriilor au crescut mult, iar de atunci nu au mai crescut preturile. Chiriasii, in loc sa negocieze pretul, se cupleaza si impart cheltuielile”, spune Vlad Muresan, agent imobiliar.

Cine e de vina pentru pretentiile ridicate ale proprietarilor in comparatie cu ofera de care dispun?

Sanda Muresan, presedinta Uniunii Nationale Imobiliare din Cluj, spune ca anii dinainte de criza au ridicat preturile chiriilor, care nu au mai coborat chiar daca cererea e in continua scadere.

“Problema vine de undeva din spate, de la anii cand cererea era foarte mare si proprietarii au vazut ca pot sa inchirieze orice. A intervenit apoi perioada de criza, cand chiriasii au inceput sa negocieze, asa ca proprietarii au schimbat geamurile, au pus o usa metalica, o faianta-gresie, dar au lasat acelasi mobilier. In anii care vor urma, cererea tot in scadere va fi, iar apartamentele se vor filtra. Cele care sunt cu mobila moderna si iti ofera facilitati vor fi inchiriate, iar cele care nu se conformeaza vor ramane neinchiriate. Atunci, proprietarii nu vor avea de ales – ori vor scadea pretul, ori vor schimba dotarile”, a explicat Sanda Muresan pentru Ziar de Cluj.

Garsonierele inchiriate pe bani grei vin ca o consecinta a celor explicate de presedinta UNIC. Pentru ca nu isi permit sa plateasca sute de lei pe intretinerea unui apartament care se inchiriaza deja cu 250 de euro, chiriasii se intorc catre spatiile mai mici.

“Segmentul garsonierelor e cel mai cerut, pentru ca aici cheltuiala maxima e la 150-200 de lei pe luna. Probabil inchiriaza 2 persoane o garsoniera si le convine. Apartamentele de 2 camere se inchiriaza cu  200 pana la 350 de euro, iar cheltuiala e mult mai mare. Depaseste 300 de lei, chiar daca au centrala”, mai spune Sanda Muresan.

Ce nu au invatat inca cei care au case, apartamente sau garsoniere de inchiriat, e sa aiba grija de proprietatile lor. Daca in mod normal ar trebui sa se asigure ca locuinta pe care o dau in chirie e curata si zugravita, in Cluj, spatiile se inchiriaza pe banda rulanta, cu o pauza de maximum doua saptamani intre chiriasi. Totul pentru ca proprietarii sa nu piarda nici macar o luna de chirie, care le ingroasa portofelul cu cateva sute de euro. 

“Ar trebui sa faca o igienizare dupa fiecare rand de chiriasi, dar prea putini sunt cei care respecta aceste reguli. La noi, statutul de chirias nu e la fel de respectat ca in alte tari”, mai spune presedinta UNIC.

In ochii proprietarilor, chiriasii sunt o simpla sursa de venit, pe care nu se obosesc prea tare s-o multumeasca. Pana la urma, o sa gaseasca un client fara prea mari pretentii. 

„Inainte, intre proprietari si chiriasi era o relatie mai apropiata si neincarcata total de note caracteristice ale unei afaceri. Acum, e relatia dintre furnizor si client, realmente comerciala, uscata, neemotionala, definita doar de interes si de profit. In Occident, amploarea fenomenului chiriei este mult mai mare decat in Est si mult mai veche. Fenomenul ca atare si afacerea sunt mult mai ample si mai precis reglementate. Acest spatiu de reglementare reduce conflictele dintre proprietar si chirias. Drepturile chiriasului sunt amplu si precis reglementate, dupa cum si obligatiile proprietarului sunt mult mai clar prescrise. Acolo e o afacere veche si bine organizata”, explica sociologul Eugen Baican. 

Romania are cei mai multi proprietari din Europa

Unul dintre putini indicatori in functie de care Romania este fruntasa in Europa este nivelul locuintelor de tip proprietate personala. Aproape 97% dintre romani locuiesc in propriile case, potrivit datelor Biroului European de Statistica. Pentru mai multa exactitate, datele Eurostat iau in considerare persoanele care locuiesc intr-o casa care le apartine lor sau familiei. De altfel, conform Amazing Maps, 44,4% dintre tinerii din Romania inca locuiesc cu parintii.

La antipol, in tari precum Elvetia si Germania, jumatate dintre locuitori stau cu chirie. Quartz analizeaza cazul specific al Germaniei, motorul economiei europene, tara in care majoritatea coplesitoare a populatiei sta cu chirie. Conform publicatiei amintite, ponderea celor care detin o locuinta a scazut chiar la 43% in 2013. Potrivit economistilor, in aceasta tara exista un echilibru mai bun intre implicarea guvernului si investitiile private comparativ cu multe alte tari. Mai sunt si chiriile relativ mici si reglementarile riguroase, in favoarea chiriasilor.

 

sursa foto: mercador.ro, tocmai.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version