Editorial

Gargară politiciolanistă în două tururi

Să vă explic cum se fac analizele (politice, economice, sociale) la “dezbaterile” de pe tembeliziuni şi, mai nou în bulele de Facebook. Se dă naţiei la rumegat (de exemplu) tema de dezbatere: „Iată, vaca are coadă”. Se cheamă marii analişti ai neamului: politicieni, jurnalişti, economişti, sociologi și alți inutili ai neamului să o analizeze în direct. Şi, după ceasuri şi ceasuri de dezbatere, aflăm:

„Iată” este subiect, pentru că este scris cu literă mare şi este început de propoziţie. „Vaca” este atribut, pentru că aşa îi zice (atribuie) mama/tata fiicei ei. „Are” este conjuncţie, pentru că leagă cuvântul „vacă” de „coadă”. „Coada” este predicat, pentru că se mişcă ca degetul predicatorului.

(cam așa cu marii analiști și glumeți ai tembeliziunilor și netului)

Zilele acestea e mare agitaţie pe asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Partidul Naţional Liberal este un partid bun, ai cărui politicieni nici nu au votat modificarea legii în sens invers, atunci când le-a convenit, braţ la braţ cu cei din Partidul Social Democrat, care e un partid rău, ai cărui politicieni se opun acum, că nu le convine, la ceea ce au să voteze altă dată, când le va conveni.

(cam aşa funcţionează “voinţa politică” în România: pe “îmi convine, e bine”, “nu-mi convine, nu e bine”)

Poate vă mai amintiţi că un an de zile ne-a fost premier numitul Dacian Cioloş, de profesie agricultor, de meserie politician, încă de pe vremea când îşi făcea stagiul (nu militar, că acela l-a făcut la Securitate-Miliţie, la Cluj-Napoca), ci în Uniunea Vatra Românească, alături de securiştii care i-au vegheat, întâmplător, cariera şi viaţa. Azi, Cioloş este, se pare, mai mult purtătorul de voinţă politică al preşedintelui Franţei, Macron, în Parlamentul European, unde ar trebui să reprezinte interesele României, dar el e “en marche” pe alte cărări. Şi extrem de tăcut. Începe să-l concureze la tăcere pe PrimulVoiajor al Ţării, preşedintele Klaus Iohannis.

Pardon, greşesc, Dacian Cioloş ne-a vorbit marţi seara despre când va fuziona PLUS cu USR: după alegerile parlamentare. Nu ne-a zis dacă după cele “anticipăpate”, sau după cele “la timp”.

În ianuarie 2016, la o zi după ce preşedintele Curţii Constituţionale i-a transmis premierului Dacian Cioloş că poate modifica legea pentru alegerea primarilor prin ordonanţă de urgenţă – şi să o readucă la forma iniţială a celor două tururi de scrutin, şeful PSD de atunci, Liviu Dragnea, i-a atras atenţia că ar fi cazul: „să se abţină de la iniţiative care nu sunt cuprinse în programul de guvernare”.

Numai că Cioloș, ca un bun UNPR-ist mascat ce este, a declarat public că NU MODIFICĂ LEGEA – chiar dacă modificarea acesteia făcea parte din exact programul său de guvernare.

Ce ar trebui să reţinem noi din această întâmplare din neantul democraţiei (neant, că e istorie veche pentru memoria românului tot ce s-a întâmplat săptămâna trecută)?

UNU: că Ludovic Orban fie îşi forţează căderea sa de la guvernare, fie vrea să vadă câtă putere “şparlamentară” mai deţine Partidul Social Democrat. Ce-a ieşi! Că, de fapt, dacă chiar dorea să modifice legea în sensul declarat al alegerii primarilor în două tururi de scrutin, o putea face, constituţional, prin Ordonanţă de Urgenţă. Dar nici Partidul Naţional Liberal, oricât ar mima curajul confruntării pe două tururi la alegerile de primari, nu stă atât de confortabil pe cât i se pare. Şi are municipii importante pe care le-ar putea pierde în favoarea te miri cui, sau situaţii în care, după negocieri, să rămână cu primari izolaţi de Consilii locale ostile.

DOI: Politicienii aceștia ne cred (și pentru unii dintre noi chiar au dreptate) atât de proști! Cei din PNL vor să uităm că au votat cu două mâini și (unii) cu trei picioare votarea primarilor dintr-un singur tur. Cei din PSD, mai miloşi din fire, nu și-ar scoate morții din țintirim de două ori. Iar restul ne zic că au uitat ce și-au asumat.

Aşa că, s-a dat drumul la gargară declarativă şi la dezbateri şi analize gen: “Iată, vaca are coadă”.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *