Din oras

Gara Mica s-ar putea transforma in centru de arta contemporana

In cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Cluj 2021 Capitala Culturala Europeana (CCE) s-a anuntat astazi inceperea demersurilor pentru preluarea cladirea cunoscuta cu numele de Gara Mica pentru a o transforma in centru de arta contemporana. Primarul Emil Boc a promis sprijin in acest sens, chiar si in cazul in care cladirea ar fi achizitionata de Consiliul Judetean.

Adunarea Generala a avut loc in cladirea Casinoului din Parcul Central, in prezenta unor personalitati din diverse domenii. 

“M-as bucura ca acest demers pe care l-am inceput impreuna cu asociatia de a obtine intr-o forma sau alta Gara Mica sa se realizeze”, a precizat primarul Emil Boc. 

Prima varianta ar fi inchirierea cladirii de la SNCFR, pentru care au demarat deja discutii si negocieri. 

“Este foarte bine ca s-a reusit sa se deblocheze discutia. Pentru aceasta Primaria s-a implicat cu tot ceea ce poate face logistic necesar ca acest lucru sa se realizeze. Evident, e nevoie de o Hotarare de Guvern in acest sens. Din nefericire, cladirea se degradeaza in continuare, dar suntem pregatit cu tot ce este necesar pentru transformarea ei. Din acest punct de vedere exista determinarea primariei de a investi acolo astfel incat sa un obiectiv cu relevanta pentru ceea ce inseamna Proiectul Capitala Culturala Europeana. Va trebui sa negociem la sange si sa profitam de contextul pe care il avem, cu un ministru care e deschis acestei idei si ne va ajuta pentru a crea cadrul legal sa putem avea aceasta cladire. Daca Consiliul Judetean va dori sa o preia in proprietate, noi nu avem nimic impotriva, ne mentinem colaborarea si implicarea. Oricine va prela cladirea, ori Primaria, ori CJ, noi suntem pregatiti sa sustinem finantarea acestui proiect”, a precizat edilul.

Un alt anunt facut de primar a fost obtinerea unei promisiuni din partea ministrului Ioan Vulpescu pentru stabilirea si anuntarea sumei cu care institutia va finanta proiectul capitalei europene inaintea desemnarii orasului casigator. 

“Avem si o experienta negativa din care trebuie sa invatam, din anume din ceea ce s-a intamplat cu proiectul Cluj Capitala Europeana a Tineretului, unde s-au lansat promisiuni de finantare, insa nimic nu s-au concretizat. Astfel, oricine va castiga sa stie ca se poate baza pe 3, 5, 7 sau 10 milioane de euro, cat va stabili Guvernului, in concordanta cu practicile europene. Asta ne va da si proiectia bugetara, perspectiva de a sti pe ce se poate conta din partea Guvernului”, a precizat Boc.  

Suma primita de la Guvern face parte din cele 5 surse de finantare care vor sustine orasul ale pentru titlul de CCE in 2021, alaturi de Consiliul Local, Consiliul Judetean, Uniunea Europeana si sponsori. 

In cadrul adunarii s-a anuntat retragerea a doi membri ai Consiliului Director: Alin Tise – inlocuit cu teologul Ioan Chirila de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) si Ovidiu Cimpean. 

De asemenea, au fost anuntate cele noua teme pe care se va concentra activitatea asociatiei in urmatoarea perioada, de la Satul transilvan la Creativitatea sociala, Somesul, Youth Legacy, Artele performative, Cluj Media City sau Interculturalitate.

Bugetul anuntat pe 2015 este de 430.000 de lei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version