In vizor

Game Over pentru păduri. Clujul, locul trei în topul județelor în care se defrișează cel mai mult lemn

Un raport Greenpeace plasează Clujul printre județele fruntașe în ceea ce privește volumul de lemn defrișat ilegal. Anul trecut s-au tăiat zeci de arbori în Cluj, iar prejudiciul a fost în valoare de peste 1,6 milioane lei.

Anul 2016 a fost un an negru pentru pădurile de pe întreg teritoriul țării. Suprafețe mari din fiecare județ au fost despădurite, în fiecare zi s-au tăiat ilegal în medie 26 de arbori, iar numărul total al cazurilor la nivel național este de 9.444. În județul Cluj s-au descoperit 133 de cazuri, au fost confiscate 28 de mijloace de transport care duceau lemn și s-au aplicat amenzi în valoare de 871.100 de lei. 

„În ceea ce privește cantitatea de lemn tăiată ilegal în 2016, aceasta se ridică la 140.964,85 m3, mai mult de jumătate din aceasta – respectiv 52,59 % – provenind din județele Maramureș, Iași și Cluj”, informează raportul Greenpeace. 

Este o pată neagră pentru Cluj deoarece se află pe locul trei în clasamentul primelor 10 județe care defrișează ilegal, ordonate după cantitatea de lemn tăiată anul trecut.

Conform reprezentanților Greenpeace, corupția și legislația care nu a ținut pasul cu legea retrocedărilor sunt cauzele principale ale acestui act infracțional.

Cifrele din raportul Greenpeace mai arată că rolul cetățenilor obișnuiți este crucial pentru a stoparea defrișărilor. Cu ajutorul societății civile au fost depistate și investigate 42% din tăierile ilegale la nivel de țară. Problema este că locuitorii județului Cluj nu dau dovadă de suficient spirit civic, precum cetățenii din alte județe, ca să facă sesizări către autorități. 

„Pe primele locuri la sesizări sunt Argeș și Dâmbovița. Volumul și prejudiciul sunt mari la Cluj, dar nu neapărat pentru că în anul 2016 au fost multe tăieri ilegale. Clujul nu e în topul tăierilor ilegale, dar în ceea ce privește implicarea cetățenilor sunt 86 de sesizări, ceea ce nu e foarte mult. S-au dat 600 de apeluri la 112 de la Cluj, este pe locul 7 la nivel național”, a declarat pentru Cluj 100% Valentin Sălăgeanu, coordonator al campaniei de păduri la Greenpeace România. 

Pădurile din județul Cluj sunt vulnerabile în fața oamenilor care comit infracțiunea de a tăia lemn în afara legii. Volumul de lemn a scăzut semnificativ în județul nostru, o dată cu actele criminale, lucru care deja începe să se resimtă și în calitatea aerului, iar clujenii nu sunt conștienți cât de important e rolul lor în salvarea pădurilor și că au la îndemână câteva instrumente simple prin care pot ajuta autoritățile.

 „E foarte limpede pentru noi că anul 2016 a fost un an în care contribuția cetățenilor a fost covârșitoare și e un lucru îmbucurător. Practic, 42% dintre tăierile ilegale au fost semnalate de către cetățeni și investigate ulterior de autorități. De aceea susținem că fără mai multă transparență nu se poate. Așa trebuie să continuăm. Instrumentele folosite de cetățeni pentru a raporta ilegalități sunt: o aplicație pe mobil (Inspectorul Pădurii), numărul de urgență 112, mai este și platforma www.salvezpădurea.ro unde se poate redacta online o sesizare, iar noi ne asigurăm că va ajunge la autoritățile competente. Lucrăm îndeaproape cu Garda Forestieră”, explică Valentin Sălăgeanu.

În ce privește măsurile care se iau pentru a controla defrișările, Garda Forestieră este autoritatea competentă care trebuie să se asigure că Regimul Silvic este aplicat corect. Când e vorba de prejudicii mai mari, intră pe rol și Garda de Mediu dar această instituție nu are atribuții specifice pentru partea de tăieri ilegale.

La rândul lor, cetățenii sunt piese importante în lupta contra defrișărilor și pot folosi oricând observă ceva suspect instrumentele puse la dispoziţie de către autorităţi: Radarul Pădurii, aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro şi platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *