PubliNews

GALERIE FOTO: Incursiune în trecutul Crăciunului la Iulius Mall – „Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj”

Scris de 105

Cea mai iubită sărbătoare a anului are în spate o istorie bogată și interesantă, iar o parte a ei poate fi descoperită în cadrul expoziției „Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj”, găzduită de Iulius Mall. Astfel, până pe 15 ianuarie 2022, poți afla informații, atât despre sărbătoarea religioasă marcată la final de an, cât și despre celebrarea culturală a Crăciunului și le poți împărtăși cu cei dragi, în jurul bradului. Manifestarea este organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Tu ce povești vei spune de Crăciun? Dacă îți cauți inspirația sau doar vrei să afli mai multe despre această sărbătoare veche de mii de ani, vino la Iulius Mall Cluj pentru a face o călătorie în trecut și să te bucuri de decorațiunile de poveste din acest an.

Vei afla care este povestea nașterii lui Iisus? Când s-a stabilit această dată? Când a apărut primul brad? Ce semnifică ornamentele? Care este originea lui Moș Crăciun? Cine sunt: Moș Nicolae, Mikulás, Moș Crăciun, Christkind, Jézuska, Angyalka și Moș Gerilă? De ce colindăm? De ce mergem cu Steaua sau cu Viflaimul?

Cum a fost pe timp de război? Dar în comunism? Cum a fost, Crăciunul, de-a lungul anilor, în Cluj?

Toate aceste istorisiri, care prezintă povestea Crăciunului într-una din perspectivele acceptate, sunt reunite în cadrul expoziției „Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj”, situată la etajul I, în zona Under Armour și care poate fi vizitată până pe 15 ianuarie 2022.

Vei putea afla informații depre solstițiului de iarnă, vei admira fotografii cu tradițiile specifice acestei perioade din an și imagini cu Crăciunul din timpul războiului, fotografii cu Crăciunul în mediul țărănesc transilvănean în prima jumătate a secolului XX, vei afla cum se marca Revelionul în anii ‘80, dar și multe alte informații interesante.

Evenimentul este o inițiativă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 5 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 16 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 21 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 22 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 23 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 23 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 23 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE