In vizor

G4 media se trezește la spartul Untoldului și denunță apologia violenței, discriminării și a drogurilor

La spartul târgului, după opt ediții Untold, în care Ziar de Cluj a tocat cu argumente și dovezi toate ilegalitățile făcute de organizatorii acestui festival, în cârdășie cu autoritățile publice locale, începe să ”dezorbească” și presa centrală. Este și cazul G4 Media care până acum o scălda cu ”succesurile” de casă ale Untold și alte chestiuni călduțe, iar acum, simțind ”sânge media”, titrează: ”Val de proteste online după ce festivalurile Untold și Electric Castle au invitat cântăreți de trap cu mesaje violente anti-femei, discriminatorii la adresa romilor și care fac apologia drogurilor”. Nu înțelegem de ce amestecă și Electric Castle în toată această sordidă afacere Untold. A, pentru Rava și versurile lui…

Redăm materialul:

”Mii de utilizatori de rețele sociale s-au revoltat în ultimele zile după apariția mai multor clipuri video în care cântăreți de trap (un gen extrem de controversat) au utilizat expresii jignitoare la adresa femeilor, romilor și au părut să încurajeze consumul de alcool. Spectacolele au avut loc la Electric Castle și Untold, cele mai mari festivaluri de muzică din România.

Furia internauților a fost provocată de faptul că cei mai mulți spectatori la aceste concerte sunt copii și adolescenți.

Startul dezbaterilor online a fost dat de un clip în care cântărețul numit Gheboasă cântă versuri precum:

“Dă-i țig….a / Rupe-i banca
O, ce țig….ă frumoasă / Cum dă din gă..ză,
Filme de groază, este jegoasă”

CITEȘTE ȘI: Felicitări celor ce și-au dus copiii la Untold: “Ui’ cum dă din găoază” – pe versurile lui Gheboasa

Alte versuri ale lui Gheboasă:

Astăzi avem droguri și piz_e / Nimeni nu poate să reziste
Eu sunt Gheboasă din junglă / În trecut am tras doar pungă
Acuma tragem doar la dungă / Și facem banii pe lângă, ca să ne-ajungă.

Piese similare au fost cântate și la Electric Castle 2023 de cântăreții de trap Lil Cagulă și Rava.

Piesă cântată de RAVA la Electric Castle (dar și la Untold – n.red.):

”P…e nasoale vorbesc incontinuu / Ca-s fierte pe mine le e dor sa-mi faca pe plac,
Pardon şi cap / Pun bani la ciorap, te fac.
Atatea p…. e doar sa le foooot / Nu le dau nas
Pietre pe ceas / Nu pot sa le las,

CITEȘTE ȘI: Ce “elegant” se distrează copiii voștri la Untold! Părinți, dormiți liniștiți, Rava le dă “cultură”: “A, Î, vreau s-o bag în vagin!”

Exemple de versuri Lil Cagula:

În stânga dau în mașină, în dreapta o străină
Am o p…ă ce o f.t și acasă una ce m-alină
Crede că-mi pasă de ea, da’ îi zic de-acum am lista plină
O țin pe drumuri, scot doar nevasta la cină
Gheața o țin în buzunare, n-o țin la gât că sunt rece
Lil Cagulă schimbă trap-u’, ce naiba se mai petrece?
De la zero în buzunare, acum 40 pe-un crac
Nu mă limitez la trap și sună bine orice fac

Unul dintre cei care au criticat spectacolele lui Gheboasă, Lil Cagulă și Rava este expertul antidrog Cătălin Țone, care a scris că Gheboasă are o piesă numită ”Droguri și pi…e”.

În timp ce majoritatea internauților au criticat piesele și faptul că artiștii au fost invitați la marile festivaluri, au existat și apărători ai acestora, care au spus că muzica e similară cu hip-hop-ul anilor 90-2000.

Despre trap

Fenomenul muzicii trap a ajuns în România undeva prin anul 2016, startul fiind dat de trupa Șatra Benz, și continuând cu fosta trupă 5Gang (înființată de vloggerul Selly, care organizează c el mai mare festival de trap din sud-estul României, la Costinești, „Beach, Please!”), Nane și alți artiști precum Lino Golden.

Industria trapului românesc a luat amploare odată cu viralizarea artiștilor Ian și Azteca în anul 2018. Începând cu 2018, deja un număr mare de tineri ascultau acest gen de muzică.

În România, trapul constă în mare parte în piese preluate și adaptate din trapul american. Ca exemplu, piesa lui NOSFE, numită „200”, este adaptată după virala piesă a artistului Lil Pump, „D Rose”. NOSFE a murit în 2022

Oscar, alt trapper cunoscut în rândul tinerilor, îl are ca inspirație în mai multe piese pe faimosul Kanye West, acest lucru văzându-se în piesele „Waterboy (Freestyle)” și „Ye Ye Ye” ale lui Oscar, care a cântat pe beat-urile melodiilor „No More Parties in L.A.” și „Devil in a new dress” ale lui Kanye.

Totuși, în ultimii 2 ani au intrat în tineri alți trapperi precum RAVA, Berechet și Gheboasă, cel din urmă reluând mai mult manele și pop, decât trap american. Trebuie amintit aici și stilul impus de Alex Velea în România, de „trapanele” (mixul între manele și trap).

Trapul a influențat și un stil de viață și de îmbrăcat în rândurile tinerilor și promovează hainele scumpe, mesajul melodiilor fiind în general despre bani, femei, petreceri, droguri, branduri de lux, case, mașini scumpe și o viață excentrică.

PS: Normal că valul de indignare merge superficial către altă direcție, nu către adevărata bubă a Untold: încălcarea legilor în cârdășie cu autoritățile publice locale. Dar numai atâta ”pot” acești jurnaliști ”quality”.

CITEȘTE ȘI: Din meandrele cognitive umane: Este siderant cum lumea acceptă ca autoritățile locale să se pișe pe legi de ani de zile pentru Untold, dar reacționează urât numai când niște minore își demonstrează apetența pentru subcultura ”găoazei” lui Gheboasa