Pe strada Ion Mester nr. 10, la parter, se perinda multimi de nevoiasi inca din 1996, pentru ca acolo mereu se da cate ceva gratis: alimente, medicamente, aparatura medicala, sfaturi, haine si proteze. De cateva luni se face si fizioterapie, tot fara plata. Dar asta nu e tot, spatiul acordat de municipalitate prin contract de comodat slujeste si la raspandirea de invataturi crestine.
Clujenii din Manastur isi amintesc inca de cozile gigantice care se formau la sfarsitul anilor 90 la sediul Fundatiei Crestine de Ajutorare, mai ales la medicamentele care se dadeau pe reteta, dar fara bani. Cu timpul, buluceala s-a potolit, desi serviciile nu au incetat. Asociatia e la parter, dai peste ea cand vii dinspre biserica gigantica din cartier. La fisierul de la intrare, programul diverselor sectiuni. Inauntru peretii sunt mov, plante mari de camera vegheaza usa si, din camera din dreapta razbate o melodie pioasa de la televizorul din colt. O tanara in halat ii face programare unei paciente varstnice, la fizioterapie. Suna telefonul.
“Nu se poate, numai lunea si joia avem farmacia deschisa”, raspunde cealalta femeie de la birou.
O masa e doldora de cutii cu vitamine si imunostimulatoare si un stativ tine lalolalta cateva proteze. In alta camera, alte plante, vegheate de pe perete de un crucifix.
“Va dau adresa asta, pe Mogosoaia, acolo e doamna care va poate da informatii”, incheie orice discutie femeia de la asociatie.
“Va dau si o revista, toti care trec pe aici o primesc, va mai relaxati psihic”, spune ea din usa, oferind publicatia Samanta Adevarului, numarul din iunie.
Dupa cum scrie pe coperta, e o revista crestina, gratuita, publicata de Christian Aid Ministries. Intre titlurile editiei se numara Sa nu furi, Inceputul vietii crestine, Taina casatoriei, articolul Sistemul nostru solar la rubrica tineretului sau poezia Da-mi izvoarele de sus.
Credinta e doar a familiei presedintelui
“Asociatia nu tine de nicio biserica, pliantele tin de credinta presedintelui si a familiei sale, membri ai bisericii baptiste. Daca oamenii care trec pe acolo vor, le iau, daca nu, nu”, pune lucrurile la punct Lacrima Andreica, PR al Fundatiei Crestine de Ajutorare.
Structura a fost creata in 92, insa in 96 a iesit de sub administrarea Consiliului Judetean si tot de atunci functioneaza in spatiul din Manastur, pe o suprafata de 286.12 metri patrati. In primii ani se dadeau tot felul de “ajutoare”: alimente, haine, incaltaminte, medicamente si chiar aparatura medicala. Acum lista s-a redus la medicamente, proteze si, mai rar, haine.
Strainii doneaza lucruri mai putine si mai proaste
“Criza se simte si la donatiile pe care le primim, mai ales din Olanda si Marea Britanie. Nu credeam ca occidentalii vor ajunge sa poarte de doua ori aceeasi haina, dar se pare ca se intampla. In ultimii ani, donatiile au scazut cu 50% si asta se poate spune si in ceea ce priveste calitatea lucrurilor”, spune reprezentanta asociatiei.
Farmacia este deschisa luni si joi, intre 15 si 17, iar consultatiile de fizioterapie au loc zilnic, de la 15 la 18. Desi in Cluj sunt multe centre si cabinete de profil, se pare ca nu sunt destule.
“Din ce in ce mai multe persoane de la noi au probleme osoase si necesita fizioterapie. Asta se intampla din cauza vietii nesanatoase si a lipsei masurilor preventive. In strainatate pensionarii aproape ca nu mai au nevoie de aceste proceduri, pentru ca s-au ingrijit la timp”, explica Andreica fenomenul.
Producatorii de medicamente doneaza pastile in prag de expirare
Aproximativ 250.000 de clujeni au beneficiat de medicamente gratuite de la asociatie pana in 2012, atat pensionari, cat si nevoiasi, unii institutionalizati. La fizioterapie vin cu recomandare de la medic zeci de oameni in varsta si oameni cu nevoi speciale. In programele educationale sunt inclusi in prezent 56 de copii. Intre actiunile recente ale asociatiei se numara vizita si cadourile pe care micutii asistati aici le-au facut copiilor de la Pata Rat in iarna, programul Adopta un bunic, precum si distribuirea gratuita a vitaminelor si imunostimulatoarelor pe care un producator de medicamente le-a donat asociatiei cu cateva luni inainte de expirare. Echipa care lucreaza pe str. Ion Mester nr. 10 are 11 membri, mai exact 4 angajati, printre care si un medic specializat in farmacie si medicina generala, si 7 voluntari.