In vizor

Fundatia crestina a reformatilor, o “afacere” de un milion de euro pe an

Ziar de Cluj a aratat, intr-un articol anterior, ce avere imobiliara detine Eparhia Reformata din Ardeal. Pe langa aceste cladiri cu o valoare foarte mare, cultul mai detine un alt “bun” de valoare. Este vorba de Fundatia Crestina “Diakonia”, un ONG care a realizat, anul trecut, venituri de un milion de euro. Dincolo de scopul caritabil exprimat, fundatia gestioneaza in Cluj doua azile de batrani, pentru cazarea carora apartinatorii scot bani frumosi din buzunar. Fundatia crestina inchiriaza si dispozitive medicale si ofera, tot contra-cost, ingrijiri medicale la domiciliu.

Fundatia Diakonia este, probabil, printre cele mai puternice ONG-uri crestine din Ardeal. Numai in judetul Cluj are cinci puncte de lucru, in Bontida, Cojocna, Cluj-Napoca, Savadisla si Mera. In total, are 65 de angajati, la filialele din Oradea, Cluj-Napoca, Targu Mures, Sfantu Gheorghe si Reghin.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Fundatia Diakonia a avut, in 2012, venituri de aproape un milion de euro, adica 4.311.366 de lei.

Azil de lux la fundatia crestina

Dincolo de scopul declarat al fundatiei, de ajutorare a bolnavilor prin oferirea de ingrijiri medicale si sociale, sau de implicarea in educatia copiilor cu probleme sociale, ONG-ul deruleaza, de fapt, o serie de servicii medicale si sociale contra-cost.

Spre exemplu, fundatia crestina reformata are in judetul nostru doua camine de ingrijire a varstnicilor, Caminul “Fratele Bun” din Cluj-Napoca si Caminul “Maicuta” din localitatea Mera. Caminul de varstnici din Cluj-Napoca are 18 locuri de cazare si functioneaza din 2002.  Fundatia percepe taxe de pe urma acestor servicii.

Astfel, la Caminul “Fratele Bun”, costurile lunare variaza intre 1.650 si 2.200 de lei, in functie de cate locuri sunt in camera. Potrivit site-ului de prezentare, in schimbul acestor sume de bani, varstnicii de peste 65 de ani primesc ingrijire medicala si personala, pensiune completa si programe sociale de agrement.

Caminul “Maicuta” a fost deschis in 2009 si ofera 13 locuri de cazare. Aici, tariful lunar este de 1.600 de lei, iar camerele au cate doua paturi si baie proprie.

Serviciile de ingrijire la domiciliu nu sunt, de fapt, gratuite

Un serviciu important derulat de catre fundatie este ingrijirea medicala la domiciliu.

 “Scopul ingrijirii la domiciliu este ca pacientul sa beneficieze de ingrijire demna, adecvata si corespunzatoare nevoilor individuale direct in mediul sau familiar. Se poate recurge la acest tip de serviciu, in cazul in care starea de sanatate a bolnavului necesita ingrijire complexa, care nu necesita insa spitalizare”, se arata pe site-ul oficial al fundatiei.

Apoi, aflam ca aceste servicii sunt oferite in mod gratuit.

“Serviciile de ingrijire la domiciliu sunt oferite în regim de gratuitate, daca ele sunt recomandate de catre medicul specialist curant al pacientului, pe baza unui formular deservind acest scop, dupa spitalizare sau in loc de aceasta”.

Potrivit Fundatiei Diakonia, serviciul de ingrijire la domicilu este in relatii contractuale, din mai 2006, cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, contractul fiind reinnoit anual. Conform acestuia, bolnavii beneficialza de gratuitate, 90 de zile pe an, pentru serviciile de ingrijire la domiciliu, la recomandarea medicului specialist sau al medicului de familie.

20 de lei branula, 15 lei barbieritul

Realitatea, insa, este alta. Asistentul social Toth Kinga-Melinda a aratat ca exista un pret stabilit pentru fiecare serviciu medical in parte. Spre exemplu, schimbarea unui pansament pentru un bolnav la domiciliu costa intre 10 si 20 de lei. Administrarea medicamentelor este tarifata intre 10 si 20 de lei. Montarea unei branule costa 20 de lei. Recoltarea produselor biologice costa 30 de lei. Pentru determinarea glicemiei, trebuie sa platesti 20 de lei. Asistentii fundatiei ofera si servicii de ingrijire. Astfel, pentru un barbierit platesti 15 lei si tot atat pentru taierea unghiilor.

Directorul adjunct al filialei Cluj, Pattantyús Ágnes arata ca in foarte putine cazuri, Casa Nationala de Asistenta Sociala deconteaza serviciile medicale oferite la domiciliu.

“In fiecare luna cerem rambursarea cheltuielilor, dar in cele mai fericite cazuri sunt decontate costurile pentru 10 pacienti. Pentru a beneficia de aceasta gratuitate, fiecare pacient trebuie sa isi intocmeasca un dosar, iar birocratia este mare. Cei care isi permit prefera sa plateasca”, a aratat aceasta.

Un alt sector din care fundatia crestina genereaza venituri este inchirierea de dispozitive medicale. Filialele din Cluj-Napoca, Sfantu Gheorghe si Reghin desfasoara o activitate consistenta de inchiriere de dispozitive medicale, de la paturi, scaune cu rotile, scaune tip wc, cadre de mers, carje, saltele cu apa. Toate, contra-cost.

Prorietar peste mai multe imobile

Fundatia crestina este si proprietara unor imobile de valoare. In 2003, ONG-ul a achizitionat, cu ajutorul Eparhiei Reformate din Ardeal, o casa pe strada Zambiliei nr. 7, acolo unde functioneaza sediul fundatiei si astazi. In 2004, fundatia a inceput construirea Casei Diakonia din Mera.
Fundatia gestioneaza si o serie de cabinete medicale, in localitatile Vistea si Mera din judetul Cluj.  Pe langa acestea, fundatia detine si constructiile unde functioneaza cele doua azile de batrani.

Diakonia se numeste si vila construita de Biserica Reformata in cartierul Andrei Muresanu din Cluj-Napoca. Unitatea de cazare are 37 de camere, cu 123 de paturi si zece sali de conferinta. Vila catalogata la doua stele este administrata de Eparhia Reformata din Ardeal.

Planuri de viitor

Potrivit fundatiei, viziunea este ca Diakonia sa devina, in 3-5 ani, “cea mai performanta prestatoare de servicii de ingrijiri socio-medicale la domiciliu in macro-regiunile de Nord-Vest si Centru, iar misiunea, de a livra aceste servicii la domiciliul solicitantilor. Valorile care stau la baza culturii organizaționale sunt: spiritualitate crestina, omenie, normalitate, nivel profesional ridicat, respectul legii, atitudine demna de increderea pacientilor, europenism cu evitarea oricarei forme de discriminare”.

Printre planurile de viitor ale fundatiei se numara pornirea procesului de fondare a unui Ospiciu la Cluj sau Targu Mures, in 2013.

“Acest proiect are ca scop crearea unei retele de instituții, care presteaza tratamente paliative (terminale) la domiciliu si in institutii cu pat, prin efortul comun al fundatiei si a Eparhiei Reformate din Ardeal, evident cu sprijinul Statului (Consiliu Judetean, Casa de Asigurari de Sanatate etc.) și a unor donatori externi”, se arata pe site-ul oficial al fundatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *