Dupa ce au autorizat trei mastodonti de beton intr-o zona de case din cartierul Gruia, Primaria Cluj-Napoca a gafat si in al 13-lea ceas cand a fost cazul opririi lucrarilor. In urma unui control mixt al Prefecturii si Inspectoratului de Stat in Constructii care a gasit abateri grave pe santier, prefectul a atacat in instanta una dintre cele doua autorizatii de constructie, fapt ce a dus la suspendarea acesteia si implicit la sistarea lucrarilor, conform legii. Numai ca angajatii Primariei au avut nevoie de 9 luni ca sa instiinteze constructorul ca autorizatia este suspendata si ca lucrarile trebuie stopate. Timp in care, evident, constructia a fost finalizata.
Dupa mai multe sesizari ale vecinilor disperati de mamutii de beton care cresteau intre casele lor, Institutia Prefectului, alaturi de reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Serviciului de Control Urbanism au efectuat un control pe santier in septembrie 2013.
“Exista neconcordante intre definirea nivelurilor constructiei ca subsol – demisol – parter – trei etaje si etajul 4 retras din formularul autorizatiei emise si plansele vizate spre neschimbare aflate in documentatia tehnica, documentatie care a stat la baza emiterii acestei autorizatii. Din consultarea acestor planse se poate constata ca nivelul numit Subsol este, de fapt, Demisol (avand proiectate geamuri), iar nivelul numit Demisol este in totalitate deasupra nivelului natural al terenului”, se arata in nota de constatare.
La momentul controlului a iesit la iveala faptul ca, in cazul constructiei-problema, cota zero s-a fixat la 1,72 de metri deasupra solului.
„Actiunea in contencios administrativ are in vedere neconcordantele intre dispozitivul hotararii judecatoresti in baza careia a fost emisa autorizatia de construire si autorizatia de construire nr. 1222/2011, in ceea ce priveste numarul nivelurilor, autorizatia avand prevazut in plus un nivel, respectiv „demisol”, au mai aratat reprezentantii Prefecturii la acea data.
Prefectul a formulat o actiune in contencios administrativ prin care a cerut anularea autorizatiei de construire emisa in luna octombrie 2011. Actiunea a fost inregistrata in 17 septembrie 2013 pe rolul Tribunalului Cluj.
Potrivit legii 554/2004 “pana la solutionarea cauzei, actul atacat este suspendat de drept “. Practic tot ce s-a construit dupa data de 17 septembrie 2013 s-a facut fara autorizatie.
Asa arata imobilul la momentul controlului prefecturii in 4 septembrie 2013
Asa arata blocurile acum (sursa foto: clujust.ro)
In vara anului trecut Prefectura a facut adrese catre Inspectoratul de Stat in Constructii si catre Primarie, pentru ca au primit si sesizari ca se lucreaza in continuare pe Romulus Vuia 8-10.
“Primaria a notificat constructorul ca se suspenda autorizatia si sa opreasca lucrarile. Practic daca se lucreaza este fara autorizatie, iar Primaria este responsabila sa ia masuri”, a aratat Ana-Maria Danciu, purtatorul de cuvant al Prefecturii in vara anului trecut.
Numai ca angajatii Primariei au fost atat de ocupati, incat au avut nevoie de 9 luni de la inregistrarea actiunii prefectului in instanta ca sa notifice constructorul de suspendarea autorizatiei. Timp in care constructiile au ajuns la final.
Intr-un raspuns la o solicitare a Ziar de Cluj care viza masurile pe care serviciul de specialitate a Primariei le-a luat in cazul constructiilor de pe Romulus Vuia 8-10, functionarii arata nonsalant ca au notificat constructorul in luna iunie 2014, prin posta. Apoi au mai lungit-o inca o luna cu adrese si raspunsuri vizavi de activitatile de conservare a santierului.
“Suspendarea de drept a AC nr.1222/13.10.2011 in urma solicitarii Prefecturii Cluj de anulare a acesteia a fost comunicata prin Somatia nr.197432/432/04.06.2014, trimisa prin posta, la care SC Mordin Construct SRL a revenit solicitând precizari referitoare la lucrarile de conservare pe care le poate executa in vederea protejarii imobilului in executie in baza AC nr.1222/2011, la care institutia noastra a raspuns prin adresa nr.239026/432/04.07.2014 ca „numai instanta de judecata se poate pronunta asupra lucrarilor de conservare a constructiei, in baza unui referat de expertiza tehnica”. La momentul respectiv, cele doua corpuri de cladire, C2 si C3, care fac obiectul autorizatiei AC nr.1222/13.10.2011, erau intr-un stadiu avansat de executie, fiind definitivata structura de rezistenta si cea mai mare parte a lucrarilor de zidarie. La verificarea efectuata in 06.08.2014 s-a constatat ca la corpurile C2 si C3 nu se executau lucrari. Pe santier se desfasurau lucrari de construire in baza AC nr.1438/19.12.2011, limitate la corpul C1 (cel dinspre strada Romulus Vuia), care respectau – la acel moment – documentatia tehnica, vizata spre neschimbare, lucrari care au adus, in prezent, si corpul C1 la stadiul de executie al celorlalte parti ale ansamblului”, se arata in raspunsul Primariei.
Intre timp pentru actiunea Prefecturii in instanta se asteapta fixarea datii pentru recurs.
Beneficiarul Mordin Construct ii are asociati pe Mircea Dinculescu, proiectantul blocurilor si, mai nou, arhitectul sef al Baii Mari, si pe Vasile si Ioan Moroz, rude ale consilierului local baimarean Mihai Moroz.