Anchete

Funcționarii abandonați ai Clujului. Fabrica de bani din AJOFM, în paragină!

Scris de 2,248

La începutul anului 2010, în AJOFM Cluj părea că a vărsat Dumnezeu carul cu bani. Dar nu era divinitatea cea care pompa milioane de euro, ci însăși Uniunea Europeană. Câțiva ani mai târziu, gașca din instituție avea să se împartă în două categorii: martori ai DNA Cluj si inculpați într-un dosar de mită. Politicul se îmbina cu administrația, de parcă regimul comunist luase o altă haină. Directorii de instituții își scoteau la înaintare succesele doar cu invitați din vârful partidelor politice aflate la putere în Cluj. Era startul la consumat bani europeni.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă era zilnic luată la asalt de sute de persoane ce căutau cu disperare un loc de muncă, după criza economică ce a lovit România în 2009.

Daniel Don anunța atunci că AJOFM Cluj a obținut milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru programul ”Funcționarul Electronic”. Ideea în sine avea ca obiectiv eliminarea cozilor infernale prin aparatură cu touch-screen care să ofere informații despre locuri de muncă disponibile.

Proiectul a fost aprobat, iar Uniunea Europeană începea să trimită bani spre Cluj. In paralel, în aceeași perioadă, o gașcă de favoriți urmau să fie ”disponibilizați” pentru a deveni ”experți în proiecte europene”. Substanțial, pentru persoanele în cauză, salariul a crescut enorm. Odată cu ancheta DNA Cluj, au ieșit la iveală detalii despre cum un angajat AJOFM Cluj încasa 1.000 de lei, iar după mutarea lui ca ”expert” pe proiecte ajungea să încaseze nu mai puțin de 15.000 de lei. De 15 ori mai mult.

Așa se face că în arhiva de fotografii găsim amintiri cu Sorin Apostu și Alin Tișe sau Horea Uioreanu, omniprezenți la evenimentele de ”celebrare a succesului AJOFM Cluj”. Niciunul dintre aceștia nu a scăpat fără un dosar penal sau fără o declarație dată în calitate de martor la infracțiuni de corupție.

Însă Don, la fel ca Uioreanu și Apostu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Foloasele pe care le-ar fi obținut cei ce dădeau șpagă constau în funcții fictive în cadrul proiectelor europene. Un exemplu viu în acest caz îl reprezintă Ciprian Boșca. Conducerea de azi a AJOFM Cluj ni l-a trimis la parterul instituției să ne vorbească din poziția de purtător de cuvânt. Dar Boșca este mai mult decât asta. Bărbatul a beneficiat și el de salariile substanțiale date de cercetatul penal Daniel Don în cadrul proiectului Funcționarul Electronic. Pentru asta, Boșca a rămas cu banii în buzunar și câteva semnături pe declarații de martor în favoarea DNA Cluj. Mai mult, și-a păstrat un scaun călduț la AJOFM, de unde și azi nu face nimic și nu își amintește exact ce a lucrat în cadrul programelor europene.

 

În dosarul penal prin care Daniel Don a fost trimis în judecată pentru luare de mită, Ciprian Boșca a dat declarații atât în faza de urmărire penală cât și la Tribunalul Cluj.Boșca a contribuit substanțial la întocmirea unui dosar penal pe numele a cinci colegi de-ai săi: Marian Moteoc, Vasile-Dumitru Apătean, Andrei Enyedi şi Cristina Uifălean și desigur, Daniel Don. Dar nu era vorba de trei milioane de lei, ci de peste trei milioane de euro. Fostul director, Daniel Don, știe cât a costat fiecare aparat în parte și pe ce s-au cheltuit banii europeni.

 

Urmele Funcționarului Electronic se găsesc pe o pagină de internet abandonată. Acolo apare un material video ce avea ca scop promovarea calculatoarelor prin care oricine putea să își găsească locul de muncă dorit.

Şomerii şi persoanele care caută un loc de muncă în judeţul Cluj pot accesa cele patru infotouch-uri – sistem numit “Funcţionarul electronic” – care stau aliniate lângă perete, în holul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Aceasta era propaganda făcută până la ”detronarea” prin dosar penal a lui Daniel Don.

În comuna Apahida s-a montat un astfel de dispozitiv la Direcția de Asistență Socială. Însă, angajații de acolo susțin că dispozitivul nu mai funcționează și că cei de la AJOFM Cluj nu au remediat problema.Primarul în schimb susține că nu mai are nevoie de acest funcționar pentru ca apahidenii să își găsească un loc de muncă. Dimpotrivă, acesta face apel la alte persoane să vină să lucreze în comună.

Și la Florești, în primărie am găsit un “funcționar” electronic. Dispozitivul zace pe hol, nefuncțional. O angajată s-a străduit să repornească aparatul până când acesta a funcționat, dar cu mari dificultăți. În vreme ce reprezentanta de la Poliția Locală cunoștea perioada de glorie a funcționarului electronic, purtătoarea de cuvânt din Primăria Florești cu greu și-a găsit cuvintele pentru a explica ce poate să facă dispozitivul. O urmărim timp de 20 de minute cum își întreabă colegii și ia notițe despre ce declarații să dea.

Cât despre dosarul său penal, Don susține că el și câțiva angajați trebuiau scoși din schemă.  Trimis în judecată în martie 2016, Daniel Don a acceptat să vorbească cu echipa Ziar de Cluj despre acuzațiile DNA Cluj.

 

 

Dar, nici după ce l-au scos de Daniel Don din ecuație lucrurile nu s-au remediat. Avem în 2018 un AJFOM gol, cu o activitate redusă substanțial, iar aparatele de milioane de euro zac prin instituție și în mai multe primării din județ, doar ca simple obiecte de decor. Unii primari nici nu mai țin minte de ce au fost aduse. Alți angajați apelează la memorie și își amintesc de faptul că, în trecut, oamenii din comună reușeau să obțină un loc de muncă cu ajutorul ”calculatorului bun la toate”.

În vremea lor de glorie, aparatele serveau pentru a umple agenda politică a unor senatori clujeni și primari din comună. Toți vorbeau despre cum ei au adus tehnologia la Cluj și cum au salvat Ardealul din rata mare a șomerilor.

Atunci, acești funcționari electronici și-au făcut treaba cu brio. Prin intermediul aparatelor, peste 80.000 de persoane au luat legătura cu diferite firme, în funcție de interesele manifestate pentru profesiile disponibile.

Dar proiectul de succes al Clujului a stârnit invidia băieților deștepți. Deși de la Ministerul Muncii s-a decis implementarea programului Funcționarul Electronic la nivel național, în fiecare județ, procesul a fost stopat definitiv. O explicație șocantă vine direct de la Daniel Don. Oameni din SRI au intrat în afacere, spune Don.

Acum ”calculatoarele bune la toate” nu mai sunt utilizate de nimeni și servesc drept obiecte de decor. 5 milioane de euro, evenimente politice și un dosar penal ce va pune după gratii cinci angajați ai AJOFM.

Urmăriți materialul realizat de NCN și Ziar de Cluj:

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Eveniment
  ȚARA LUI ”DOTTORE” IMPUNE LEGI ABERANTE: Fermierii sunt revoltați: În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți face agricultură! Subvențiile APIA ar urma să fie acordate doar fermierilor care au certificate de formare profesională, pentru care e nevoie de diplomă de bac
 • Acum 16 hours Politica
  Senatul a adoptat ”Legea Anastasia”: Șoferii băuţi şi drogaţi care produc accidente mortale vor fi condamnați la închisoare
 • Acum 22 hours FOTOGRAFILA
  MITOCĂNII CTP: Ziar de Cluj îi invita pe Boc şi Neag să utilizeze dimineaţa transportul în comun pe liniile „de rang doi”, să îngheţe cu alegătorii
 • Acum 23 hours In vizor
  ÎNCÂRLÂNDÂCURI “UNIVERSITARE”: Lucian Bode și-a publicat cartea la o editură clujeană folosită de pușcăriași la reducerea pedepselor
 • Acum 24 hours In vizor
  UN ŞUT ÎN FUND, UN PAS ÎN FAŢĂ: Alin Tişe s-a activat să apere interesele clujenilor. “I-am spus premierului că dacă nu ține cont de proiectele noastre, o să fac ce am făcut cu Ludovic Orban, îi voi cere demisia în fiecare zi”
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIŢIA MERGE MAI DEPARTE: Polițistul din Cluj acuzat că a violat o tânără ar putea fi eliberat. Judecătorii au respins prelungirea arestului preventiv
 • Acum 2 days Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 2 days Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 2 days In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 2 days Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 2 days Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 2 days Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE